Työllisyyden parantamiseen aktiivisuutta

Maanantai 18.12.2017 klo 16.56

Työllisyyden parantaminen vaatii toimia kaikilta, niin yhteiskunnalta, työnantajilta kuin työnhakijoiltakin. Eduskunnassa on käsittelyssä uusi aktiivimalli, jolla edistetään työllisyyttä ja halutaan estää työttömyyden pitkittymistä. Malli perustuu kolmikantaisen työryhmän työhön.

Aktiivimallissa työttömyyden alun omavastuupäiviä vähennetään nykyisestä 7 päivästä 5 päivään. Muutos parantaa työttömyysetuuden saajan taloudellista tilannetta työttömyyden alussa.

Jatkossa työttömän aktiivisuutta seurataan kolmen kuukauden jaksoissa. Aktiivisuus osoitetaan osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin tai palkkatyöhön. Työllistyminen voi olla myös osittaista. Yritystoiminta lisätään yhdeksi tavaksi edistää omaa työllistymistä.

Työllistymistä edistäviä palveluita ovat mm. työnhakuvalmennus, uravalmennus, työvoimakoulutus, työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen koulutus, työkokeilu sekä kuntouttava työtoiminta. Aktiivisuuden voi osoittaa myös osallistumalla muuhun te-toimiston järjestämään palveluun tai toimintaan, joka parantaa työllistymisedellytyksiä. Nämä voivat olla esimerkiksi erilaisia erikseen sovittavia työ- tai uravalmennuksia. Erilaisten vaihtoehtojen avulla työttömät halutaan pitää kiinni työnhaussa ja välttää työttömyyden pitkittymisestä johtuvaa työelämästä syrjäytymistä.

Malli ei hidasta työttömyysetuuksien maksamista, eikä vaikuta käsittelyaikoihin. Osa työttömyysetuuden saajista on kokonaan vapautettu aktiivimallista. Näitä ovat esimerkiksi henkilöt, jotka saavat työkyvyttömyyteen tai vammaan perustuvaa etuutta samaan aikaan työttömyysetuuden kanssa sekä omais- ja perhehoitajat, jotka saavat työttömyysetuutta. Myös työttömyyseläkettä hakevat työttömät ovat mallin ulkopuolella.

Työttömyysetuutta voi saada myös soviteltuna, jos osoittaa aktiivisuutensa palkkatyössä tai yritystoiminnalla. Sovittelussa on vain osa ansiotuloista pienentää etuutta ja käytössä on 300 euron suojaosa. Sen alittavat tulot eivät vaikuta etuuteen ollenkaan. Jos taas tulot ovat yli suojaosan, puolet suojaosan ylittävästä tulosta pienentää etuutta. 400 euron tulosta siis 50 euroa pienentää etuutta. Kokonaisuudessaan palkka ja työttömyysetuus yhteen sovitettuna on enemmän kuin pelkkä työttömyysetuus täytenä.

Seurantajakson aktiivisuus vaikuttaa seuraavan kolmen kuukauden jakson etuuteen. Kun työtön on aktiivinen, hän saa etuutensa normaalin suuruisena tai korotettuna. Jos tarvittavaa aktiivisuutta ei pysty osoittamaan, etuutta alennetaan väliaikaisesti. Pienennys kestää seuraavan kolmen kuukauden jakson ajan. Pienennys on yksi omavastuupäivä kuukaudessa. Pienentäminen ei kertaannu, vaikkei aktiivisuutta pystyisi osoittamaan seuraavallakaan jaksolla, vaan pienentäminen tehdään aina täyteen etuuteen. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työllisyys, aktiivimalli, työttömyysetuus

Työn juhlaa?

Keskiviikko 30.4.2014 klo 12.34

Vappu on työn juhla, mutta Suomessa ei valitettavasti ole viime aikoina työllisyystilastoilla juhlittu. Tuoreimmat työllisyystilastot viime maaliskuulta kertovat, että työttömyys on lisääntynyt vuoteen 2013 verrattuna.

Nuoret, pitkäaikaistyöttömät ja yli 50-vuotiaat työttömät ovat kaikki vaikeassa paikassa. Työttömyys on lisäksi alueellisesti jakautunutta: pahin tilanne on Kainuussa, jossa työttömiä työnhakijoita on 17 prosenttia työvoimasta. Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys on maakunnista kuudenneksi korkein (14 prosenttia).

Pohjois-Pohjanmaan haasteena on erityisesti nuorisotyöttömyys. Meillä nuorten työttömyys on selvästi yleisempää kuin muualla maassa. Koulutuspaikkojen leikkaukset maakunnastamme eivät todellakaan tue nuorten työllistymistä!

Pääministeri Kataisella lienee aihetta työn juhlaan: toiveissa siintää unelmatyö Euroopassa. Vaikka tarvitsemme hyviä vaikuttajia Eurooppaan, eikö Suomen hallituksen ensisijainen tavoite pitäisi olla laittaa ensin koti kuntoon?

Edustaja Zyskowicz uhosi eilen tiistaina täysistunnossa, että kokoomusta kiinnostaa tällä hetkellä ainoastaan voittaa vaalit. Eikö nyt pitäisi kiinnostaa Suomen asiat, suomalaisten hyvinvointi ja suomalaisen työn tarjonta?

Synkeistä työllisyysluvuista huolimatta toivotan kaikille hauskaa vappua!

keskusta_ilmapallot.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vappu, työ, työttömyys