Share |

Elämäni varrelta

Olen syntynyt kalastajaperheeseen 1976. Vartuin Haukiputaalla Kellon Kiviniemessä. Lapsuuteeni liittyy läheisesti merenranta, vesi ja merenjää. Kiviniemen ala-aste oli ensimmäinen opinahjoni.

Maailmankuva laajeni kouluporttien auetessa Kellossa ja myöhemmin kirkonkylän lukiossa. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1995. Valmistumisen jälkeen olin vuoden Englannissa au-pairin tehtävissä.

Ammatin valinta on kohdallani ollut selvä jo pikkutytöstä alkaen. Minusta tulee opettaja! Liekkö ollut hyviä esimerkkejä ympärillä koko ajan. Työskentelin Takkurannan koululla esiluokan harjoittelijana vuoden ja tähtäsin opettajankoulutuslaitokseen.

Pääsin opiskelemaan Kajaaniin. Siellä luokanopettajaopiskelut sujuivat jouhevasti, kiitos kurssikavereiden tuen ja opetushenkilökunnan joustavuuden. Neljän vuoden Kainuun kokemuksen aikana hoidin luottamustehtäväni kotipaikkakunnallani sekä työskentelin osan ajasta kansanedustaja Tytti Isohookana-Asunmaan avustajana maakunnassa ja Helsingissä.

Opintojen jälkeen siirryin työelämään. Ensimmäinen työpaikkani oli Haukiputaan yläasteen erityisopettajan vuoden sijaisuus. Sitten hain ja siirryinkin nykyiseen työpaikkaani Kiimingin Ylikylän koululle luokanopettajaksi vuonna 2003.

Eduskuntaan pääsin kansanedustajaksi toisella yrittämällä vuonna 2007. Työni Euroopan parlamentin jäsenenä aloitin 18.6.2018.

Vapaa-aikana

Olen innokas liikkuja. Joukkuelajeinani elämän varrella ovat olleet: pesäpallo, lentopallo, jääpallo, kaukalopallo ja ringette. Pesäpalloa pelasin useana kesänä maakuntasarjassa Kiimingin naisten riveissä. 

 

pesis.jpg

Kuntoilumuotoina ykköslajejani ovat hiihto, uinti, kuntosali, golf ja lenkkeily. Pyrin kuntoilemaan useita kertoja viikossa. Liikunta pitää mielen ja kropan kunnossa.

Yksi uusin harrastukseni liittyy merellisyyteen. Olemme mieheni kanssa innokkaita purjehtijoita. Purjehduskesän kokemuksen jälkeen, voin suositella lajia muillekin. Aloittelijoina olemme seilanneet lähivesillä. Hailuodon ja Iin Röytän välille mahtuu upeita maisemia.

purjehdus.jpg

 


 

Liikunnan lisäksi olen innokas käsityön harrastaja. Ompelin aikanaan oman rippipukunikin itse. Vaatteiden ompelu, neulominen ja askarteleminen ovat mukavaa ajanvietettä.

Politiikan askelia 

Usein kysytään, mistä yhteiskunnallinen kiinnostukseni on peräisin. Kodin asenteet ja keskusteleva ilmapiiri sekä opiskeluaikaiset kokemukset oppilaskuntatoiminnassa, ovat kasvattaneet vastuun kantamista muistakin kuin omista asioista.

Haukiputaan kunnallispoliitikot kysyivät minua mukaan kunnallisvaaleihin 1995. Sillä tiellä olen. Vuoden 2008 kunnallisvaalien jälkeen sain luottamuksen myös maakunnan tasolle. Olen ensimmäinen nainen Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton hallituksen johdossa.

Opiskelujeni aikana Kajaanissa olin mukana opiskelijapolitiikassa. Vaikutin Oulun Yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen ja valtuuston jäsenenä.  

Puoluepolitiikalla on aina ollut tilaa. Aluksi kokoonnuimme keskustanuorten porukalla, reissasimme valtakunnallisissa tapahtumissa ja vaikutimme "piikkinä puolueen lihassa". Olin muutaman vuoden valtakunnallisen nuorisojärjestömme varapuheenjohtajana Antti Kaikkosen ja Sami Sulkon aikaan.

Luotsasin Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiriä vuosien 2003-2013 välillä.

Suomen Eduskuntaan nousin kansanedustajaksi vuonna 2007. Vaikutin erityisesti sivistysvaliokunnassa ja liikennevaliokunnassa. Siirryin Euroopan parlamenttiin vuonna 2018 ja vuosi meppinä oli valtavan hieno kokemus. Minulle oli tärkeää nostaa pohjoiset ja arktiset asiat esille ja keskusteluun.

Olen ollut kuntapäättäjä 18-vuotiaasta alkaen. Aluksi Haukiputaalla ja kuntaliitoken myötä Oulussa. Vuonna 2020 maaliskuussa sain luottamuksen astua Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävään.

Kaikki luottamustehtävät elämäni varrella ovat kasvattaneet ja opettaneet minua paljon. Tapaan viikottain tuttuja ja uusia kasvoja politiikan myötä. Nautin haasteista ja mahdollisuudesta vaikuttaa ympärillä oleviin asioihin. Vallan lisäksi on kannettava myös vastuuta tulevaisuudesta. 

Perheeni

Olen naimisissa luokanopettaja Tuomas Ojalan kanssa. Tuomas työskentelee naapurikunnassa Iissä Pohjois-Iin koululla. Asumme synnyinkunnassamme Haukiputaalla.

Keväällä 2009 meille syntyi esikoispoika Eeli ja syksyllä 2015 Joona.

 

eeli_433.jpg