Viesti Ukrainalle ja Venäjälle: Kansainväliseen oikeuteen ei voi suoda poikkeuksia

Torstai 20.12.2018 klo 10.44

Maanantaina 17. joulukuuta pidettiin Brysselissä EU:n ja Ukrainan välinen assosiaationeuvosto. Neuvostossa arvioitiin kahdenvälisiä suhteita sekä tarkasteltiin reilu vuosi sitten allekirjoitettua EU-Ukraina-assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa.

Kokouksen julkilausumia väritti muutaman viikon takainen välikohtaus Krimin niemimaan ja Venäjän erottavan Kertšinsalmen suulla. Marraskuun lopulla Venäjän merivartiosto valtasi kolme Ukrainan merivoimien alusta, kun ne olivat pyrkimässä salmen läpi Asovanmerelle ja edelleen ukrainalaisiin satamiin. Venäjän vallattua Krimin niemimaan Asovanmerestä on tullut käytännössä Venäjän sisämeri. Sen rannalla sijaitsee kuitenkin Ukrainan satamia. Lisäksi Asovanmerellä sijaitsee myös Ukrainan öljy- ja kaasukenttiä.

Tilanne Asovanmerellä on ollut kireä jo pitkään. Euroopan parlamentti ilmaisi huolensa tilanteen kärjistymisestä lokakuussa. Kertšinsalmen sillan valmistumisen myötä Venäjä on suorittanut salmen läpi kulkeville aluksille tarkistuksia, jotka ovat aiheuttaneet pitkiä viivästyksiä ja tappioita Ukrainan paikallistaloudelle ja kauppiaille. Tarkistuksiin on joutunut myös kymmeniä EU:hun rekisteröityjä aluksia. Venäjän lipun alla purjehtiville aluksille tarkastuksia ei ole tehty.

Tarkistukset eivät ole laittomia, mutta niitä ei pitäisi käyttää väärin tai poliittisin perustein. Venäjän toimet ovat rikkoneet kansainvälistä merioikeutta.

Euroopan parlamentti varoitti lokakuussa, että herkkä turvallisuustilanne voi helposti kärjistyä avoimeksi konfliktiksi.

Marraskuinen välikohtaus ja sen kiivaat jälkilöylyt herättivät pelkoja uuden rintaman syntymisestä Ukrainan ja Venäjän välisessä konfliktissa. Jo neljä vuotta jatkuneessa Itä-Ukrainan sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä. Kun tähän asti konfliktin osapuolina on ollut Ukraina ja venäläiset kapinallisryhmät, toi Kertšinsalmen tapaus Venäjän valtion uudella tavalla mukaan.

Välikohtauksen jälkeen Ukrainan ja Venäjän presidenttien välinen sanasota on ollut kiivasta. Toistensa syyttely ei ole tähän asti ollut järin rakentavaa.

Tapahtumien selvittäminen vaatii kansainvälistä, itsenäistä tutkintaa. EU on vaatinut Venäjää palauttamaan takavarikoidut alukset, vapauttamaan pidätetyt ukrainalaiset merenkulkijat ja varmistamaan kaikkien alusten vapaan liikkumisen salmen läpi. Samalla EU on korostanut vankkumatonta tukeaan Ukrainan suvereniteetille.

Krimin niemimaan jatkuva militarisointi ja herkkä tilanne vaatii vastuullisia ja harkittuja sanoja ja tekoja. Venäjän voimankäytölle ei ole perusteita. Voi myös muistuttaa mieliin, että aiemmin Venäjä on loukannut Euroopan maiden aluevesiä ja estänyt meriliikennettä Itämerellä, erityisesti Baltian maiden ja Puolan tapauksissa.

Maailmanjärjestystä pitää koossa yhteisesti kirjoitetut säännöt ja kansainvälinen oikeus. Siihen ei voi suoda kenellekään poikkeuksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asovanmeri, ukraina, venäjä, eu, krimin niemimaa

Ukrainan tilanteeseen suhtauduttava vakavasti mutta rauhallisesti

Keskiviikko 12.3.2014

Ukrainan tapahtumat ovat koetelleet suomalaisten ja kaikkien eurooppalaisten turvallisuudentunnetta. Vielä pari kuukautta sitten aseellinen selkkaus Euroopassa kuulosti lähinnä toimintafilmin juonelta. Ukrainan tilanne ei kuitenkaan ainakaan vielä anna aihetta muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa tai sotilaallista liittoutumattomuutta.

Suomi on korostanut Ukrainan tilanteessa YK:n peruskirjan merkitystä ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista. Tämä on ollut oikea linja. Ratkaisuja on haettava neuvottelujen kautta. Ukrainan itsemäärämisoikeus ja alueellinen koskemattomuus on turvattava. 

EU on toiminut tilanteessa ihailtavan yhtenäisenä. Tässä piilee Euroopan Unionin vahvuus. EU voi olla vahva maailmanpoliittinen toimija vain, jos sen viesti on selkeä, johdonmukainen ja yhtenäinen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj olisi luonteva välittäjä konfliktissa. Etyj:n tarkkailijat on päästettävä Krimin niemimaalle. Järjestöä tarvitaan myös vähemmistöjen aseman turvaamiseen.

Tulevan sunnuntain kansanäänestys Krimillä ei täytä demokraattisen päätöksenteon piirteitä. Etyj:n mukaan äänestys on laiton. Valtioiden rajoja ei voida muuttaa alueellisilla kansanäänestyksillä.

Toivottavasti kriisiin löytyy ratkaisu ennen kuin taloudelliset pakotteet Venäjää kohtaan tulevat eteemme. Suomelle Venäjä-pakotteet olisivat paljon vahingollisempia kuin monelle muulle EU-maalle.

Konfliktin eräs suurimmista haasteista on ollut oikean tiedon saaminen. Siksi on tärkeää, että kaikki toimet tehdään harkiten ja että ne vastaavat kansainvälistä lakia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukraina, Venäjä, Krim, NATO