Pohjoisessa odotetaan, mitä etelä päättää

Perjantai 10.1.2025

Pohjoisen kasvun ohjelma on ollut valmisteilla nyt vuodenpäivät valtioneuvoston kansliassa. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa luvattiin toteuttaa pohjoisten toimijoiden aloitteesta syntynyt tahtotila edistää alueen kehitystä ja satsata kasvun aihioihin.

Ohjelman tavoitteena on Pohjoisen Suomen mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntämisen edistäminen erityisesti taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista. Lisäksi tavoitteena on edistää Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa sekä vahvistaa turvallisuutta pohjoismaisessa, EU- ja Nato-yhteistyössä uusi geopolitiikka huomioiden. 

Nyt odotetaan, miten ohjelmalle käy valtioneuvoston eli hallitusryhmien poliittisessa käsittelyssä. Valmista piti olla jo hyvissä ajoin ennen joulua, mutta aikataulu venyy ja paukku. 

Me pohjoisen toimijat: kaupungit, maakuntaliitot, kauppakamarit, oppilaitokset ja yrittäjäjärjestöt olemme olleet mukana työstämässä kymmeniä toimenpiteitä pohjoisen tulevaisuuden rakentamiseksi ministeriön valmistelutyöryhmissä. Yhteistyö ja yhteinen näkemys on ollut voimakas. 

Toimenpiteet kävivät pikaisella lausunnolla joulukuussa, jolloin ohjelmatyö julkaistiin laajemmallekin yleisölle. Esillä oli 44 toimenpidettä, joissa esitetään muun muassa kantaverkon riittävyyden ja kapasiteetin turvaaminen pohjoisen puhtaan energian tuotannon ja hyödyntämisen varmistamiseksi, pilotoidaan mahdollista matkailuveroa sekä alueellista opintolainahyvitystä, työ- ja osaamisperusteisten oleskelulupien käsittelyprosessien nopeuttamista, valmistellaan pohjoisen asunto-ohjelma, varmistetaan toimintavarmojen tie- ja rautatieyhteyksien kehittyminen (ml. raideleveyskokeilu) Ruotsin ja Norjan satamiin, nostetaan pitkäjänteisesti pohjoisen liikenneverkon perusväylänpidon rahoitustasoa sekä edistetään Nato-osaamiskeskuksen sijoittumista Pohjois-Suomeen.

Pohjoisen ohjelman toteutukseen ei ole maan hallituksesta luvattu erillistä taloudellista lisäresurssia. Tämä tarkoittaa siis kovaa lobbausta ja vaikuttamista nykyisen talousarvion sisällä olevien rahojen suuntaamiseen pohjoiseen. Ensimmäinen vaikuttamisen paikka on hallituksen kevään budjettikehysneuvottelut. Lisäresursseja on tavoiteltava myös EU:n ja NATOn rahoitusmahdollisuuksista. 

Pohjoisessa on hihat jo kääritty ja työkinttaat käsissä kasvutyön vauhdittamiseksi. Nyt odotetaan saadaanko ohjelma etelässä päätökseen ja pian toteutukseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pohjoinen, ohjelma, kasvu, NATO, EU

Ukrainan tilanteeseen suhtauduttava vakavasti mutta rauhallisesti

Keskiviikko 12.3.2014

Ukrainan tapahtumat ovat koetelleet suomalaisten ja kaikkien eurooppalaisten turvallisuudentunnetta. Vielä pari kuukautta sitten aseellinen selkkaus Euroopassa kuulosti lähinnä toimintafilmin juonelta. Ukrainan tilanne ei kuitenkaan ainakaan vielä anna aihetta muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa tai sotilaallista liittoutumattomuutta.

Suomi on korostanut Ukrainan tilanteessa YK:n peruskirjan merkitystä ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista. Tämä on ollut oikea linja. Ratkaisuja on haettava neuvottelujen kautta. Ukrainan itsemäärämisoikeus ja alueellinen koskemattomuus on turvattava. 

EU on toiminut tilanteessa ihailtavan yhtenäisenä. Tässä piilee Euroopan Unionin vahvuus. EU voi olla vahva maailmanpoliittinen toimija vain, jos sen viesti on selkeä, johdonmukainen ja yhtenäinen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj olisi luonteva välittäjä konfliktissa. Etyj:n tarkkailijat on päästettävä Krimin niemimaalle. Järjestöä tarvitaan myös vähemmistöjen aseman turvaamiseen.

Tulevan sunnuntain kansanäänestys Krimillä ei täytä demokraattisen päätöksenteon piirteitä. Etyj:n mukaan äänestys on laiton. Valtioiden rajoja ei voida muuttaa alueellisilla kansanäänestyksillä.

Toivottavasti kriisiin löytyy ratkaisu ennen kuin taloudelliset pakotteet Venäjää kohtaan tulevat eteemme. Suomelle Venäjä-pakotteet olisivat paljon vahingollisempia kuin monelle muulle EU-maalle.

Konfliktin eräs suurimmista haasteista on ollut oikean tiedon saaminen. Siksi on tärkeää, että kaikki toimet tehdään harkiten ja että ne vastaavat kansainvälistä lakia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukraina, Venäjä, Krim, NATO