Perheiden puolesta

Share |

Torstai 27.3.2014


Hallituksen kehysriihen jälkeen on puitu ja arvioitu päätöksiä koko viikon. Säästää pitäisi, sopeuttamistarve on miljardiluokkaa ja rakenneuudistuksia tarvitaan. Vasemmisto otti ja lähti. Heille hallituksen päätökset olivat liikaa.

Suurta ihmetystä olen joutunut pohtimaan päätösten vaikutuksesta lapsiperheisiin. Hallitus on jo aikaisemmin heikentänyt kotihoidontuen käyttömahdollisuuksia ja jäädyttänyt lapsilisien indeksitarkastukset. Lapsiperheiden ostovoimaa heikennetään muun muassa energiaveron, polttoaineveron, ajoneuvoveron ja kiinteistöverotuksen nostoilla. Lapsilisien leikkaukset ovat isku lapsia kohtaan.
Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin vilkkaasti lapsilisistä. Kyse ei ole vain 8 euron leikkauksesta. Hallituksen arvovalintaa ihmeteltiin laajasti. Salissa ei ollut ainuttakaan lasta puolustamassa oikeuksiaan. Lapsiköyhyyden poistaminen pitäisi olla kaikkien tavoite. Ministeri Huovinen aikoi arvioida lapsilisäpäätöksen vaikutuksia lapsiperheisiin. Eikö arviointi ja laskelmat pitäisi tehdä ennen päätöksiä?
Jos jostakin pitäisi säästää, hallituksen olisi hyvä luopua oppivelvollisuusiän korotuksesta. Samalla voidaan kysyä kuinka pyhää on ammattiyhdistysmaksujen verovähennysoikeus? Kyllä säästökohteita löytyy aivan muualta kuin perheistä. Jos lapsilisistä pitäisi joku päivä nipistää, tulisi se tehdä tulosidonnaisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini