Yle-vero on tervetullut uudistus

Share |

Tiistai 10.4.2012 klo 14.50


Eduskunta on palannut pääsiäistauolta Arkadianmäelle. Tänään täysistunnossa käsittelemme Yleisradioveroa. Nykyinen tv-maksu on tullut tiensä päähän, ja rahoitusuudistus tulee tarpeeseen. Laitesidonnaisuudesta pääsemme 2000-luvun aikakauteen, jossa Ylen sisältöjä voidaan katsella, kuunnella ja nauttia televisiossa, radiossa ja netissä.

 

Rahoitusuudistuksen valmistelusta on annettava kiitokset: Kerrankin parlamentaarisella valmistelulla saatiin tulosta. Kaikkien eduskuntaryhmien yhteistyöllä ollaan viemässä Yleisradion rahoitusta ja tehtäväkuvaa eteenpäin.

 

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2013. Silloin Yleisradion rahoitustasoksi on määritelty 500 miljoonaa euroa. Tasoa tarkistettaisiin vuosittain vastaamaan kustannustason nousua. Yleisradioveron tuotto on tarkoitus tulouttaa valtion talousarvioon ja ohjata edelleen siirtona valtion televisio- ja radiorahastoon. Entä jos kannettava vero ei kata kaikkia Yleisradion kustannuksia? Voidaanko joutua tilanteeseen, että yhteisellä rahapussilla on käytävä lisäeuroja hakemassa?

 

Ensi vuonna maksamme siis jokainen yleisradioveroa, joka on 0,68 prosenttia verovelvollisen henkilön ansio- ja pääomatulojen yhteismäärästä. Vero ei koske alle 18-vuotiaita.

 

Viime vaalikauden mediamaksutiimellyksen yhteydessä Keskustan eduskuntaryhmä nosti voimakkaasti keskusteluun tulevan Yle-maksun sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. Nyt esitettävä Yleisradiovero sisältää tämän ulottuvuuden. Veron vähimmäismäärä on 50 euroa ja enimmillään 140 euroa. Pienituloisten ja yhden hengen talouksien maksutaakka kevenee.

 

Yleisradion ohjaukseen ja valvontaan sekä julkisen palvelun sisältöön tehdään myös täsmennyksiä. Eduskunnan, hallintoneuvoston, viestintäviraston ja Yleisradion hallituksen tehtäväkuvat saavat täydennystä. Uusien palveluiden ennakkoarviointi lienee suurin uudistus hallintoneuvoston osalta. Liikenne- ja viestintävaliokunnan virkamies tulee valmistelemaan tulevaisuudessa ennakkoarviointeja hallintoneuvostolle.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini