Mistä innovaatioyliopiston rahoitus?

Share |

Torstai 22.11.2007 klo 16.58 - Mirja


Hallitus päätti eilisessä iltakoulussaan yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistamisen ja innovaatioyliopiston perustamisen periaatteista. Yliopistolain uudistuksella vahvistetaan yliopistojen itsenäisyyttä muuttamalla niiden oikeudellinen asema itsenäisiksi oikeushenkilöiksi, joko yksityisoikeudelliseksi säätiöksi tai julkisoikeudelliseksi laitokseksi. Uuden lain on tarkoitus astua voimaan 1.8.2009 ja sen mukaisen toiminnan tulisi voida alkaa täydessä laajuudessa 1.1.2010.   

 

Lakiuudistus on sinänsä varsin tervetullut, mutta tähän yhteyteen kytketty innovaatioyliopiston perustaminen, eli Teknillisen korkeakoulun, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun yhdistäminen herättää muutamia kysymyksiä.   

 

Innovaatioyliopiston perustaminen kirjattiin Vanhasen toisen hallituksen hallitusohjelmaan huolimatta sen aiheuttamista jonkin verran ristiriitaisista ajatuksista. Eilen sitouduttiin aikatauluun, jonka mukaan uusi yliopisto aloittaisi toimintansa 1.8.2009. Aika nopeaa toimintaa, ottaen huomioon, että säätiömallilla toteutettavan uuden korkeakoulun perustamiseen vaaditaan 700 miljoonan pääoma. Valtio on lupautunut kaivamaan kuvettaan 500 miljoonan euron verran, loput 200 miljoonaa on tarkoitus kerätä elinkeinoelämän toimijoilta. Valtion osuus saadaan kasaan myymällä valtion omaisuutta, mutta elinkeinoelämän lupausten lunastaminen antaa vielä odottaa itseään.   

 

Vielä säätiövarallisuuden keräämistä suurempi kysymys liittyy innovaatioyliopiston toiminnan rahoittamiseen. Vuosittaisiksi toimintamenoiksi on arvioitu 350 miljoonaa euroa, mikä on noin 170 miljoona euroa enemmän kuin korkeakoulun nykyisin erilliset osat saavat tällä hetkellä yhteensä. Mistä tämä raha otetaan? Säätiön tuotot eivät suuresta alkupääomasta huolimatta ainakaan aluksi millään riitä kattamaan tätä summaa.   

 

Tähän mennessä kukaan ei ole osannut minulle osoittaa tuota mystistä rahanlähdettä, josta innovaatioyliopiston toimintakulut katetaan. Toivottavasti jollakulla sellainen kuitenkin on tiedossa, sillä missään nimessä tämä uusi hanke ei saa vaarantaa muiden yliopistojemme elinvoimaisuutta.

  

Huippututkimusta, -osaamista ja -opetusta löytyy maakuntien yliopistoista yhtä lailla kuin pääkaupunkiseudultakin ja niiden toiminnan rahoitus on ehdottomasti turvattava uudesta tulokkaasta huolimatta. Seuraankin siis tarkalla silmällä ja suurella mielenkiinnolla yliopistolain uudistuksen ja innovaatioyliopistohankkeen etenemistä.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini