Lapsen oikeuksien päivä

Share |

Tiistai 20.11.2007 klo 15.52 - Mirja


Tänään vietetään YK:n lasten oikeuksien päivää.  Lapsen oikeuksien yleissopimus on tehty turvaamaan lapsen erityisiä tarpeita ja etuja. Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.

Lapsella on ennen kaikkea oikeus turvallisuuteen ja hoivaan. Niitä pitää olla tarjolla kodeissa ja yhteiskunnassamme yleisestikin. Vanhemmat ovat lapsen ensisijaisia kasvattajia, mutta me kaikki olemme osa toistemme arkea ja elämää. Siksi silmiä ei saa ummistaa avun tarvitsijoilta ja sitä pyytäviltä.

Eduskunnassa työnämme on säätää lakeja. Kaikissa päätöksissämme meidän tulee asettua lapsen asemaan ja tarkastella vaikutuksia lapsen edun mukaisesti. Lapsia on myös kuultava heitä koskevissa asioissa. Siksi kuntien nuorisovaltuustot ja pikkuparlamentit ovat oivallinen keino saada lasten ääntä kuuluviin. Yritän itse kannustaa lapsia osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa vierailemalla kouluissa. Kynnys tarttua oman tai muiden elämän epäkohtiin pitää olla mahdollisimman alhainen.

Lapsen oikeudet toteutuvat mielestäni Suomessa hyvin. Näin ei ole maailman laajuisesti asiaa tarkastellessa. Liian moni lapsi elää väkivallan ja sodan ympäristössä, aliravittuna, lapsityötä tehden. Unelma lapsen oikeuksien toteutumisesta kaikkialla elää yhä. Unelman eteen kannattaa taistella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini