Paljon puhetta ympäristöstä

Keskiviikko 11.6.2014 klo 15.55

Eilen tiistaina eduskunnan täysistuntosalissa puhuttiin ympäristöasioista pitkälle iltaan: Teijon kansallispuisto, ilmastolaki, energiatodistuskansalaisaloite ja ympäristönsuojelulaki herättivät keskustelua.

Teijon kansallispuistoa ei voi muuta kuin kannattaa, sillä luonnon monimuotoisuus ja suojelu ovat tärkeäitä asioita. Tämä Suomen 38. kansallispuisto antaa hyvät olosuhteet luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Rahaa tarvitaan myös ylläpitämään nykyisiä luonnonsuojelualueita ja Metsähallituksen luontokohteita. Olen itse kantanut pitkään huolta Metsähallituksen hallinnoimman Iin Röytän retkisataman kunnosta. Suomessa on retkeilysatamia, jotka ovat rapistumassa jopa käyttökelvottomiksi.

Kansallispuistohankkeisiin liittyy usein ristiriitaa metsästyksen ja riistanhoidon osalta. Toivon, että myös Teijon kansallispuiston kohdalla voimme miettiä sitä, että myöskin metsästystä, kalastusta ja riistanhoitoa voidaan suorittaa tällä alueella.

Ilmastolain ajatus on hyvä, mutta ikävä kyllä tämä lakihanke vaikuttaa hallituksen viherpesulta pahimmasta päästä. Hallituksen toimet tällä vaalikaudella ovat vain lisänneet kivihiilen käyttöä ja ilmastonmuutosta. Ilmastolaissa esitetty lakisääteinen byrokratia, viranomaistyö tai ilmastopaneeli ei vie päästövähennystavoitteita eteenpäin. Valitettavasti.

Kansalaiset, asiantuntijat ja erityisesti Omakotiliitto ansaitsevat kiitoksen siitä, että ottivat asiakseen tuoda takaisin eduskunnan käsittelyyn viime kesäkuussa voimaan tulleen lain energiatodistuksesta. Me keskustassa kritisoimme jo silloin sitä, että tämä toteutus ei ole oikeudenmukainen eikä selkeä.

Lähtökohtaisesti rakennusten energiatodistus on hyvä asia, kun se toteutetaan hyvin ja oikeudenmukaisesti. Energiaa tulee säästää myös asumisessa. Kulutustottumuksiin pitää pyrkiä vaikuttamaan.

Olen tyytyväinen valiokunnassa käytyyn keskusteluun ja johtopäätöksiin tämän kansalaisaloitteen osalta. Vaikka kansalaisaloite esitetyssä muodossa hylättiin, niin tämä kansalaisaloite on jo tuonut tomeruutta ja jämptiyttä asian eteenpäinviemiseksi.

Ympäristönsuojelulakiin liittyen jätimme keskustalaisten kanssa vastalauseen valiokunnan mietintöön, jossa toivoimme muutoksia erityisesti turpeen käytön säätelyyn. Turvetta tarvitaan esimerkiksi puuhakkeen tukipolttoaineeksi. Kotimainen puu ja turve on kokonaisuutena tarkasteltuna paljon ympäristöystävällisempiä energianlähteitä kuin ulkomainen kivihiili.

simo_tuulimyllyt_10052014.jpg

Puhdasta tuulienergiaa Simossa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teijo, luonnonsuojelu, ilmastolaki, turve