Budjettiriihessä

Share |

Maanantai 12.10.2020


Tiedätkö mikä on riihi? Se on rakennus, jossa ennen kuivattiin ja puitiin viljaa. Jyvät irrotettiin akanoista käsipelein. Budjettiriihi sanan puolestaan sanavarastoon toi edesmennyt maaherra Ahti Pekkala toimiessaan 1980-luvulla valtiovarainministerinä. Silloin valtion tulo- ja menoarvion käsittelyä valtioneuvostossa alettiin kutsua budjettiriiheksi.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitteli hetki sitten talousarvion vuodelle 2021. Se on mielestäni maltillinen, kokonaisuutena alijäämäinen, vuosikate hieman plussalla ja investointeihin joudumme ottamaan lähes 100 miljoonaa euroa lainaa. 

Ajan trendi on epätietoisuus: Maailman menosta, koronatilanteen etenemisestä, Euroopan yhtenäisyydestä, Suomen taloustilanteesta ja ennen muuta kuntien selviytymisestä lakisääteisten kuntapalveluiden järjestämisessä. Silti oma työmme on tehdä paikallisesti kaikkemme, jotta selviydymme haastavan ajan yli.

Oulun talouden tilannekuva on huolestuttava. Jodumme karsimaan menoja ja ylläpitämään tiukkaa menokuria. Meneillään on lähes 50 miljoonan euron säästöjen tekeminen. Lisäksi meidän tulee panostaa elinvoiman, työpaikkojen ja yrittäjyyden edellytysten paranemiseen. Vain säästämällä Oulu ei menesty.

Hyvän talouden mittarina on luottamus. Kaupungin asukkaiden kohdalla se tarkoittaa lähipalveluiden löytymistä, työllisyyttä ja turvallista arkea. Yrittäjien ja tänne sijoittavien tahojen osalta Oulun tulee olla houkutteleva, jotakin lisäarvoa antava ja tasapainoinen kumppani. Meidän luottamushenkilöiden on löydettävä rakennuspuut uskottavan talouspohjan tekemiselle. 

Kaupunginhallituksen budjettikäsittelyä jatketaan aina 26.10. kokoukseen asti. Silloin teemme lopullisen pohjaesityksen valtuuston käsittelyyn. Hikihän tässä tulee, mutta onneksi on kunto kohillaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini