Kriisitietoisuus kasvaa

Share |

Perjantai 27.3.2020


Viikko on taas mennyt poikkeusolojen lisätoimenpiteiden valmistelussa ja seuraamisessa. 

Havaintoja ihmisistä:

Me muuten taivutaan mihin vain. Jos käsketään olemaan kotona, niin silloin ollaan. Tämä asenne on vaatinut vähän opettelua. Sosiaalisia kontakteja haetaan nyt sosiaalisesta mediasta ja kotiviihdettä kaikkien älylaitteiden kautta. 

Havaintoja yhteiskunnasta:

Meillä Suomessa on otettu tilanne tosissaan. Toisin kuin naapurimaassa Ruotsissa. Varautumisen astetta nostetaan koko ajan ja toimenpiteet seuraavat askel kerrallaan. Uudenmaan eristäminen on aivan oikea päätös. Liikkumisrajoituksia voidaan odottaa myös muihin väkirikkaisiin kaupunkeihin. 

Kuluvalla viikolla saatiin tietoa elinkeinojen tuesta ja kuntien taloudellisesta turvasta. Yritykset ovat todella kovilla ja usean liiketoiminta keskeytynyt täysin. On oikein tukea työpaikkojen pysyvyyttä. Olethan huomannut, miten ketterästi kriisi on synnyttänyt myös uusia yrityksiä? Nyt kaupan ostoskassia kiikutetaan kotiovelle asti ja teakaway-ravintolapalveluille on kysyntää. Samoin kulttuurin ja viihteen saralla on uusia innovatiivisia palveluita.

Havaintoja Oulusta:

Olen tiukasti mukana Oulun koronatoimenpiteiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Meidän virkamiehet ja työntekijät tekevät uskomattoman hienosti ja täydellä sykkeellä töitä. Paine on kova onnistua terveys- ja sairaanhoidon puolella, opetuksessa etäopetuksen järjestämiseksi ja vastata elinkeinoelämän ahdinkoon. 

Oulussa ei vältytä henkilöstön lomautuksilta ja olemme käynnistäneet yhteistoimintamenettelyn. Työt ovat keskytyneet jonkun kohdalla, olemme siirtäneet työntekijöitä eri tehtäviin ja suositamme etätyön tekemistä. Tärkeintä on varmistaa, että jokaiselle on olemassa toimeentulo tämän kriisinkin keskellä. 

Havainto kotoa:

Ruokaa on tullut laitettua aikisempaa enemmän. Teen isoja satseja, jotta samaa ruokaa voi syödä useamman kerran. Kaupassa käyn harvemmin ja isommin ostoksin. Työn, etäkoulun pitäminen, puolison etäopetuksen pitäminen oppilaille ja nelivuotiaan ojeistaminen saman katon alla vaatii lisää pelisääntöjä. Välillä pientä härdelliä.

Olen innokas liikkuja. Nyt ei ohjattuihin jumppiin ole asiaa. Ja hiihtoladutkin näyttävät sulavan silmissä. Juoksulenkillä notkeutta testataan rapakkojen väistelyllä ja nopeutta esikoispojan kiritysavulla. Pitää keksiä uusia kuntoilumuotoja ensi viikoksi.

Avainsanat: Korona, Oulu,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini