Kotimaan budjettimietteitä ja valmistautumista EU-puheenjohtajuuskauteen

Share |

Torstai 30.8.2018 klo 15.30


Sipilän hallitus julkisti eilen keskiviikkona viimeisen budjettiesityksensä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Budjettia luetaan tarkasti myös täällä Brysselin päässä. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että hallitus kuuli maanviljelijöiden huolen. Hallitus päätti tehdä mittavat toimet maanviljelijöiden työskentelyolosuhteiden ja suomalaisen ruoantuotannon turvaamiseksi. Niin sanotulla maatalouden kriisipaketilla tuetaan kuivuudesta kärsinyttä alaa 65 miljoonan euron lisärahoituksella. Noin puolet summasta pyritään antamaan jo tämän vuoden lisätalousarviossa, mikä tuo nopealla aikataululla helpotusta viljelijöiden ahdinkoon. Myös europarlamentissa nousee esille maatalouden rahoitus. Lähes koko Eurooppa on kärsinyt kuivuudesta, ja eri jäsenmaiden maatalousalalla painitaan samojen tuottavuusongelmien kanssa. Viljelijöiden työ täytyy olla kannattavaa myös tulevaisuudessa koko Euroopan alueella.

 

Budjetissa varaudutaan myös ensi kesänä alkavaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen. Muutoin keskustelu tulevasta puheenjohtajuuskaudesta on vielä ollut melko hiljaista. Toivottavasti aihe nousee aktiivisemmin myös julkiseen keskusteluun. Kausi tarjoaa Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden nostaa esille tärkeäksi kokemiamme teemoja.

 

Itse nostaisin yhdeksi pääteemaksi maanviljelyn olosuhteiden kehittämisen ja elinkeinon turvaamisen. Sään ääri-ilmiöt tulevat yleistymään. Maanviljelyyn täytyy löytää sopeutumistoimia, jotta saamme jatkossakin Euroopan alueella puhdasta ruokaa ja meillä on olemassa myös kriisivalmius ruoantuotannossa.

 

Toisena merkittävänä teemana pidän koulutusta. Suomi on koulutuksen kärkimaa. Olemme vuosittain Pisa-tutkimuksen etujoukoissa. Lisäksi nuorista aikuisista noin 40 prosenttia on korkeasti koulutettuja. Opetusministeriön tavoite vuodelle 2030 on se, että jopa puolet nuorista aikuisista suorittaisivat korkeakoulututkinnon, ja että Suomessa olisi maailman parhaiten koulutettu työvoima. Koulutukseemme tulee tutustujia ympäri maailmaa enemmän kuin pystymme vastaanottamaan. Koulutusosaamisen ja koulutusviennin saralla meillä on paljon tarjottavaa muille jäsenmaille.  

 

Arktinen politiikka täytyy ehdottomasti olla esillä puheenjohtajuuskaudella. Olen työskennellyt eduskunnassa tiiviisti arktisen alueen teemojen edistämiseksi, ja tätä työtä jatkan europarlamentissa. Suomen täytyy tuoda esille arktisen alueen valtavat mahdollisuudet, kuten väylähankkeet, kaupankäyntireitit, matkailun, arktisen alueen tutkimuksen sekä kestävän kehityksen turvaamisen alueella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini