Hossa - 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto

Share |

Perjantai 28.4.2017Hallituksen kärkihanke kansallispuiston perustamisesta Suomussalmen Hossaan on edennyt. Hossa on kolmen kunnan, Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken yhteishanke. Asian ensimmäinen käsittely käytiin eduskunnassa tiistaina ja tänään perjantaina oli asian toinen käsittely.

Kärkihankkeen ohella Hossa on myöskin Suomen 100-vuotisen historian juhlapäätös ja juhlakansallispuisto. Hossassa on erityiset luonto- ja kulttuuriarvot, jotka puolsivat tätä valintaa, eikä vähempiosaiseksi jää se, että Suomussalmen rooli Suomen itsenäistymisprosessissa on mittavan suuri. Lukuisat järvet ja lammet, jääkauden jäljet ja erikoiset kalliomaalaukset tekevät alueesta monipuolisen ja kirjavan.

Suomessa on 39 kansallispuistoa, ja puistojen kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset ovat satoja miljoonia euroja. Hossan kansallispuiston ylläpitokustannukset tulevat olemaan noin 240 000 euroa vuodessa ja kokonaistyöllisyysvaikutus 29 henkilötyövuotta. Kokonaistuloja ajatellen tapetille nousee matkailun kehittäminen ja brändäys. Matkailuvirtoja odotetaan sekä Suomen sisällä, että myös rajojen ulkopuolelta. Pohjoisen logistiikka kehittyy koko ajan ja tästä hyötyy elinkeinoelämä niin paikallisten matkailuyritysten kuin muidenkin yritysten osalta.

Perustettavaksi ehdotettavaan kansallispuistoon kuuluisi noin 11 094 hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Puiston rajaus on tehty metsästyksen ja kalastuksen ehdoilla. Alue on rajattu niin, että metsästykseen ja kalastukseen kuuluvia alueita on otettu pois tästä isosta alueesta. Poronhoidosta linjattiin niin, että hoitoa pystyy harjoittamaan jatkossakin koko alueella. Metsästys kysymys aiheutti eniten keskustelua. Ympäristövaliokunnassa saimme yhdessä aikaan ratkaisun, jonka näen olevan Hossan alueelle eduksi. Pidimme huolta siitä, että metsästyslain 8 §:n mukaan kuntalaisten oikeus alueella metsästämiseen säilyy.

Hossan kansallispuisto on saanut jo merkittäviä rahoituksia etukäteen niin sanotusti tekemään olosuhteet, jotta kaikki tarpeellinen on kunnostettuna ja laitettuna avajaisiin mennessä. Kesäkuussa pääsen ilokseni osallistumaan ympäristövaliokunnan matkalle Hossan kansallispuiston avajaisiin. Avajaistilaisuuden lisäksi luvassa on ainakin valiokunnan seminaari sekä retkeilyä ja tutustumista alueen luontoon. Laki kansallispuiston perustamisesta Hossaan astuu voimaan 17.6., eli juuri sopivasti avajaisten aikaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini