Kevätistuntokausi startattu

Share |

Torstai 9.2.2017


Kevätistuntokausi eduskunnassa on startattu vauhdikkaasti ja työpöydällä asioita riittää. Eilen käytiin istuntosalissa valtiopäivien avauskeskustelu, jossa pääministeri Sipilä kertoi hallituksen politiikan suuntaviivoja vuodelle 2017.

Paljon on meneillään. Kuluvalla kevätkaudella eduskunnan käsittelyyn tulee suuria uudistuksia. Piakkoin hallitus antaa esityksen maakunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi, jossa tehtävät siirtyvät kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alussa. Sote-uudistusta on vellottu eri kokoonpanoilla jo neljän vaalikauden ajan. On tärkeää, että nyt asiat etenevät ja saamme uudistuksen vihdoin maaliin.

 

Käsiteltäväksi tulee myös ammatillisen koulutuksen reformi. Reformissa uudistetaan kaikki ammatillisen koulutuksen palikat: rahoitus, tutkintoja, järjestäjärakennetta ja koulutuksen toteuttamismuotoja. Sääntelyä puretaan, työpaikoilla tapahtuvaa oppimista lisätään ja opiskelijoille tarjotaan yksilölliset, itselleen sopivimmat opintopolut.

Reformissa on paljon hyvää, mutta Oulun seudulla meidän tulee taistella, etteivät leikkaukset kasva kohtuuttomiksi Suomen lapsirikkaimmalla alueella. Ammatillinen koulutus nähdään houkuttelevana vaihtoehtona ja valmistuneet nuoret työllistyvät hyvin maakunnan alueelle. Olisi kestämätöntä, jos koulutusaloja ja aloituspaikkoja vähennetään.

Eilisessä lähetekeskustelussa käytiin läpi hallituksen esitystä uudesta postilaista. Olemme uuden edessä miettimässä, miten postipalvelut turvataan Suomessa, niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueilla. Tarvitsemme uudistusta, jotta ihmiset saavat kirjeet, sanomalehdet ja paketit tarvittavassa ajassa. Lakimuutoksella mahdollistetaan uudenlaiset markkinaehtoiset palvelumahdollisuudet ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet postin jakeluun.

Myös Liikennekaari mahdollistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia postinjakelussa. Tulevaisuudessa postinjakaja tuo postin, mutta lisäksi hän voi tuoda mukanaan esimerkiksi ostoksia ja lääkkeitä. Samassa kyydissä voi olla oppilaskuljetusta tai terveyspalveluita.

Liikennepuolella puhututtaa liikenneverkkomme rahoitus ja kunto. Hallitus asettaa parlamentaarisen työryhmän, jonka johdolla pohditaan niin korjausvelan vähentämistä kuin tieverkon kehittämistä ja digitalisaation edistämistä. Minut nimettiin Keskustan eduskuntaryhmän edustajana Markku Rossin kanssa työryhmän jäseneksi.

 

Tasavallan presidentti totesi valtiopäivien avajaisissa, että tekemättä ei voi jättää ja helppoja ratkaisuja ei ole. Maailma vierellämme myllertää ja kotipesä on saatava kuntoon. Paljon tapahtuu, me kansanedustajat olemme paljon vartijoina. Työ jatkuu!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini