Hyviä uutisia!

Share |

Perjantai 25.11.2016


Harvinaisen myönteinen työviikko. Tässä muutamia rusinoita pullasta. Kun tarpeeksi kauan valmistelee, työstää, viilaa ja höylää, niin kyllähän onnistumisiakin tulee.

Energia- ja ilmastostrategia. Suomi luopuu kivihiilen poltosta ja fossiilisista polttoaineista. Lisäämme uusiutuvaa energiatuotantoa ja nostamme omavaraisuusastetta. Linjauksia on kehuttu ja etunoja päästöjen vähentämiseksi oikean suuntainen.

Liikenteen vaihtoehtoiset polttoaineet ovat meille suuri vientimahdollisuus. Samalla kun edistämme itse sähköautojen, kaasu- ja biopohjaisten kulkuvälineiden lisääntymistä, voimme myydä osaamistamme maailmalle. Liikennepolttoaineen uusiutuvien sekoitussuhdetta lisätään 30 prosenttiin. Ja uusia biopolttolaitoksia sekä jakeluinfraa tullaan rakentamaan vauhdilla. Tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2030 vähintään 250 000 sähköautoa ja vähintään 50 000 kaasukäyttöistä autoa.

Koilliskaapeli. Ministeri Berner vastaanotti Lipposen työryhmän raportin tietoliikennekaapelin rakentamisesta Kiinasta ja Japanista Koillisväylän kautta Norjaan ja edelleen Suomen kautta muualle Eurooppaan. Hankkeelle ei ole poliittisia esteitä ja rahoitus voitaisiin juosta kasaan lähes markkinaehtoisesti. Uusi kaapeliyhteys  vähentäisi olennaisesti Euroopan ja Aasian välisen tietoliikenteen viivettä. Samalla pystyisimme hyödyntämään Itämeren kaapeliyhteyttä Eurooppaan. Asia on syytä pitää lämpimänä, onhan Suomi saamassa Arktisen neuvoston kaksivuotisen puheenjohtajuuden ensi vuonna. Hanke on sopivan konkreettinen Arktisten maiden edistettäväksi.

Maankäyttö- ja rakennuslaki. Normien purkutalkoot jatkuvat. Kunnat saavat entistä enemmän päätösvaltaa kaavoituksen ja rakentamisen paikalliselle soveltamiselle. Pitkään odotettu vapaa-ajan asuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi helpottuu. Turhaa lupaviidakkoa katkotaan nyt oikeasti.

Terrafame. Eduskunta päätti lisätalousarvion yhteydessä 100 miljoonan euron pääomittamisesta kaivosyhtiölle. Yhtiö sai siten lisäaikaa omistajapohjan laajentamiseen ja toiminnan tervehdyttämiseen. Kyseessä on 1500 työpaikan kokonaisuus, jotka ovat tärkeitä Kainuulle ja koko Suomelle.

Huojentavaa on, että kaivoksen ympäristökysymykset on saatu hallintaan. Vesitase ja päästötavoitteet vastaavat nyt asetettuja normeja. Saadun selvityksen pohjalta voi todeta, että liuotusprosessi toimii. Yhtiön johto ja työntekijät tekevät varmasti parhaansa kaivoksen kannattavuuden eteen. Oli surkea katsella Vihreiden ja Ville Niinistön piponäytelmää. Onneksi pääministeri Sipilä keskittyy itse olennaiseen, eli työpaikkojen ja työllisyyden edistämiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini