Viikon viritykset

Share |

Lauantai 16.11.2013


Kyllä on ollut tapahtumarikas viikko. Työtaistelua Finnairilla, Kevan sotkuja, Ylen rahoituksen vääntöjä ja pisteenä iin päälle Talvivaaran velkasaneeraus. Unohtuiko jotakin? Pikkuvääntöä on ollut ajokorttilain muutoksista, turpeen verotuksen keventämistarpeesta, sähköverkoista ja energiatodistuksen tarpeellisuudesta.

Aloitetaan Yleisradiosta, kun istun sen hallintoneuvostossa. Eduskunnassa saatiin vuosi sitten laaja sopu kaikkien eduskuntaryhmien kanssa uudesta YLE- verosta, julkisen palvelun tehtäväkuvasta sekä Ylen rahoituksen tasosta. Vuosittain tehtävä mahdollinen indeksitarkistus on myös poliittinen päätös. Yhdyn puheenjohtaja Sipilän ajatukseen, että Yleisradiossakin on elettävä kohtuuden periaatteita noudattaen. Ei siellä kylvetä rahassa, mutta indeksikorotuksien jäädyttämistä kannattaa harkita, tutkia ja tarkastella huolella tulevia vuosia suunnitellessa. Koko mediakenttää on katsottava laajasti. Lehtien arvonlisäveron korotus oli virhe.

Mitä tulee Finnairiin..... Yhtiön heikosta tuloksesta johtuvat säästöt ovat ärsyttäneet työntekijät lakkolinjalle.On valitettavaa, että työtaistelut vaikuttavat kymmenien tuhansien ihmisten matkantekoon. Odotettavissa on myös tukilakkoja ja alan muiden järjestöjen taisteluita. Valtionyhtiön omistajapolitiikka puhututtaa eduskunnassa. Onko Aasian strategia oikea? Miten palvellaan ja hoidetaan maakuntakenttien syöttöliikenne Helsinkiin? Oululaisena ei juuri ole valittamista, mutta Lapin matkailukeskuksissa Finnairin politiikka on sietämätön.

Kuntien eläkevakuuttajan Kevan ylilyönnit johtajien etuisuuksissa on siivottava. Kohtuus kaikessa.

Siivottavaa on myös Talvivaarassa. Nikkelin hinta, bioliuotuksen ongelmat, vesien hallinta ja kaivoksen kannattavuus ovat laittaneet yhtiön polvilleen. On mahdollista, että kotimaisten yksityisten sijoittajien intressin siaan pelastava rengas löytyy ulkomailta. Kaivoksessa on edelleen hyvät mineraalivarat yli 50 vuodeksi. En itse vaivu Talvivaarasta täysin synkkyyteen. Yrityssaneeraus voi pelastaa tuhannet Kainuun työpaikat. Kolme asiaa on kuitenkin saatava uskottavuuden nimissä kuntoon: kaivoksen bioliotusprosessi, vesitase sekä julkikuva. Yhtiön johto vastaa näistä kaikista. Valtion omistajana on kannettava myös sille kuuluva vastuu. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini