Pohjois-Suomen tulevaisuus

Share |

Lauantai 12.1.2013


Pohjois- ja Itä-Suomen kehittämisestä hyötyy koko Suomi!

 

Näin hienosti todetaan Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämistä pohtineen työryhmän loppuraportissa, joka luovutettiin elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle tänään perjantaina. Erityisesti iloitsin työryhmän ehdotuksista koulutuksen aloituspaikkojen lisäyksestä, arktisen osaamisen kasvattamisesta, kaivosteollisuuden osaamisen kehittämisestä ympäristön ehdoilla sekä kuljetustukien maksamisen jatkamisesta. Juuri näin!

Niin sanottu Backmanin työryhmä esittää monia samoja asioita, joihin olen patistellut hallitusta koko syksyn ajan.

EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamista Rovaniemelle on vauhditettava. Pohjois- ja Itä-Suomen kasvupotentiaalista on otettava kaikki irti - mahdollisuuksia löytyy niin matkailu-, kaivos- kuin bioenergian saralla. Laguna-hanke Pyhäjärvelle. Koulutuksen aloituspaikkoja on lisättävä. Pohjoisen kuljetustukea ei saa lakkauttaa. Nopeita laajakaistayhteyksiä tulee saada jokaiseen torppaan.

Työryhmällä oli hieno ajatus myös siitä, miten hajautetusta yhteiskuntarakenteesta ei tulisi päästä eroon, vaan sitä pitäisi käyttää vahvuutena harvaan asutuilla seuduilla. Itä- ja Pohjois-Suomea voisi käyttää hajautettujen ratkaisujen testiympäristönä ja kuntien valtionosuuksissa tulisi huomioida myös paikkakunnalla olevien loma-asukkaiden määrä sekä matkailupalvelutarpeet.

Työryhmän raportin kanssa on helppo olla samaa mieltä. Siksi kummastuttaakin miksi hallitus on toisensa perään ampunut alas nämä koko Suomen elinvoimalle keskeiset toimet: Pohjois-Pohjanmaalta vähennetään 655 ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa, pohjoisen kuljetustuki lakkautetaan ja ennen joulua hallitus tiedotti, ettei aio lähteä tukemaan Pyhäjärven Laguna-hanketta, joka toisi seudulle paljon töitä ja osaamista ja jonka rahoituksen valtaosa tulisi Suomen ulkopuolelta.

Toivon todella että hallitus perehtyy tähän raporttiin kunnolla ja ryhtyy välittömiin toimiin. Pohjois- ja Itä-Suomen kehittämisestä hyötyy näiden alueiden lisäksi koko Suomi, ja parhaimmillaan koko Eurooppa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini