Tulppa yrityspaolle

Share |

Keskiviikko 5.9.2012


 Tänään vietetään kansallista yrittäjän päivää. Hyvä, että tällainenkin teemapäivä on keksitty järjestää. Varsinkin pienyrittäjien tekemästä työstä itse kukin tarvitsee välillä muistutusta.

 Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti keskiviikkona selvityksen, jonka mukaan yhä useampi pk-yritys pohtii yritystoimintojensa siirtämistä Suomesta. Noin joka kymmenes yritys (4 500 - 5 000 työnantajayritystä) uskoo siirtämisen toteutuvan melko todennäköisesti tai varmasti seuraavan kolmen vuoden aikana. Siksi meidän onkin laitettava tulppa yrityspaolle.

 Viroon rekisteröityneiden suomalaisomistuksessa olevien yritysten määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Jos meno jatkuu samaan malliin, menetämme jopa paljon enemmän kuin näiden yritysten Suomeen maksamat verorahat.

 Yksityisyrittäjiä on suomalaisista yrityksistä yli puolet. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksin yrittävälle suuri päätös, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset yhteisölle. Kun yrittäjä pohtii ensimmäisen työntekijänsä palkkaamista, olisi yhteiskunnan tuettava yrittäjää entistä paremmin. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen etuja voisi käyttää myös määräaikaisiin työsuhteisiin.

 Kuluvan vuoden alussa hallitus päätti yllättäen leikata Itä- ja Pohjois-Suomen alueen pk-yritysten kuljetustukia peräti 60 prosentilla. Tuen leikkaus vaikutti moniin maatalouden ja teollisuuden aloihin, erityisesti puutuoteteollisuuteen. Kun pienyritysten tuista pihistetään, sillä on kauaskantoiset seuraukset kokonaisten teollisuudenalojen hyvinvointiin.

rekka.jpg

 Yrittäjämentaliteettia voidaan tukea monella tavalla. Oppisopimukset palvelevat niin yritysten kuin tutkintoa tai ammattia vailla olevien nuortenkin etua. Sukupolvenvaihdoksissa ylimääräinen byrokratia ja ennen kaikkea kulut olisi laskettava minimiin. Perheyrityksen siirtäminen äidiltä pojalle tai isältä tyttärelle ei saa viedä ketään vararikkoon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini