Valtion talousarvioehdotus: Kenen kukkarolla käydään?

Share |

Keskiviikko 8.8.2012


Luin, kuuntelin ja äimistelin valtionvarainministeriön Suomen talousarvioesitystä. Virkamiehet uskovat edelleen plusmerkkiseen talouskasvuun ensi vuoden aikana. Valtiovarainministeri Urpilainen toisteli jo ennakoidut veronkorotukset ja leikkauslistat. Aikovat tuoda eduskuntaan budjettiesityksen joka on jo lähtiessään 6,6 miljardia pakkasella. Hallitus hoi! Valkaantuminen piti saada kuriin. Tällä menolla valtion velka kipuaa pian 100 miljardin euron tasolle. On siinä tulevilla sukupolvilla maksettavaa.

Hieman hirvittää kuntalaisten ja kuntien velvoitteiden kasvu ja valtion epämääräinen osallistuminen niiden kustannuksiin. Jo aikaisemmin on hallituspuolueiden välillä sovittu, että kuntapalveluiden tuottamisesta lähtee kolmen seuraavan vuoden aikana lähes 600 miljoonaa euroa. Uusi vanhuspalvelulaki muun muassa on hyvä asia, mutta sen toteuttaminen on täysin riippuvainen valtion lisätalouspanoksista. Kuolleena syntynyt, jo euroja ei tule lisää.

Nuorten yhteiskuntatakuu on hyvä asia. Samaan aikaan hallitus vain on päättänyt opiskelupaikkojen leikkauksesta ja vähentänyt oppisopimusmahdollisuuksia. Miten tämä yhtälö toimii? Kunnille lisätään velvollisuuksia pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa ja kohtuuhintaisten asuntojen tuottamista. Asuntopolitiikasta ministeri Kiuru väläytteli alkukesästä melkoisia raipaniskuja kunnille tulemaksi. Kohta nähdään, mitä arvon mnisteri esittää.

Arvonlisäverotus nousee prosentin. Ansiotuloverotukseen ei tehdä inflaatiotarkastuksia. Kilometrikorvauksia leikataan.

Sitten ne suunnittelevat solidaarisuusveroa suurituloisille ja ylimääräistä indeksikorotusta toimeentulotukeen ja muutamiin perusturvaetuuksiin.

Aika ankeita aikoja tavallisille sukankuluttajille luvassa. Ansiotyössä käyvän, kilometrikorvausta saavan ja normaalisti palveluita sekä ruokaa ostavan kukkarossa tulevat säästöt tulevat näkymään melkoisina menetyksinä. Ja hallitus kuittaa, että jokaisen on venyttävä talouden tiukkoina aikoina.......

Valtion talousarvion laadinnassa ja tulevassa budjettiriihessä ministereiden kesken tulee olemaan näytelmän aineksia. Jokainen ministeri on istutettu jo ajat sitten ruotuun yhteisen hallitusohjelman takana seisomaan. Politiikassa on kyse on aina arvovalinnoista. Onko esimerkiksi pohjoisen ministeri Kyllösellä kanttia vaatia perusväylänpitoon lisäeuroja?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini