Ei Espanjan pankkituelle

Share |

Torstai 19.7.2012 klo 13.47


Euroopan unioni ja euromaiden politiikka ovat ristiaallokossa. Me muiden jäsenmaiden mukana. Soutajia ja huopaajia on liiaksi asti. Meiltä vaaditaan Suomessa tänään sellaisia päätöksiä, jotka johtavat pankkiunionin syntymiseen, talousunionin syventymiseen ja poliittisen ytimen tiivistymiseen. Tätäkö tahdomme?

 

Valtioneuvoston tiedonanto Espanjan pankeille myönnettävästä tuesta on historiallinen. Olemme ensimmäistä kertaa pääomittamassa vieraiden maiden pankkeja. Tähän ei pitänyt joutua. Erityisesti sosiaalidemokraateille tuntui olevan lähes pyhä asia, että pankkien luottotappioista ja vakavaraisuudesta vastaavat kukin kotimaa ja sijoittajat itse. Mihin periaatteet on nyt haudattu?

 

Keskustan eduskuntaryhmän selkeä viesti maan hallitukselle on:

 

-          Emme hyväksy Espanjan tai muidenkaan maiden ongelmapankkien suoraa tukemista. Jokaisen maan ja sijoittajien on itse kannettava vastuunsa.

-          Valtiovarainministerin neuvottelemat vakuudet ovat vain sivulause koko pääkappaleessa. Saatujen selvitysten mukaan suomalaisille veronmaksajille jää käteen nyt esitetystä tukipaketista vakuuksienkin jälkeen 80 prosentin riskit.

-          Miksi mikään muu maa ei käytä vakuuksia tukieurojen turvaamiseen?

-          Täytyy löytyä vaihtoehtoja huonosti talouttaan hoitaneiden euromaiden selviytymiseen. Vaadimme hallitukselta suunnitelmia mm. eurosta irrottautumisen varalle.

-          Suomen vastuita ei tule kasvattaa enää nykyisestään.

 

Valtioneuvoston tämänpäiväinen tiedonanto maalaa Espanjan talousnäkymistä varsin ruusuisen kuvan. Olen saanut tiedotusvälineistä ja maan parhaimmilta asiantuntijoilta aivan toisennäköisen tilannekuvan. On ennustettavissa, että Espanjan valtio tulee pian hattu kourassa pyytämään Euro-mailta lainoja ja takauksia.

 

Historiallisen käännekohdan euro-politiikassa olemme saavuttaneet myös astumalla suurten jäsenvaltioiden tukemisen sarjaan. Syystäkin voidaan päätellä, että erityisesti kokoomuksen ajama liittovaltiokehitys unionin sisällä saa lisävauhtia. Pääministeri on itse vastikään toivonut syvempää integraatiota Euroopan unionilta ja rahaliitolta. Toisten maiden velkojen sosialisoiminen ja finanssimaailman riskinottajien armahtaminen ei ole pienen Suomen etu. Euroopan unionia ei tule kehittää kohti yhteistä talousunionia.

 

Euro-politiikan sitkuttelun ja kriisistä toiseen etenemisen sijaan aikaa täytyisi löytyä Euroopan kasvun ja kehityksen edellytysten luomiseen. Hitaan talouskasvun alueena Eurooppa uhkaa jää muiden maanosien jalkoihin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini