Myrsky vesilasissa

Share |

Maanantai 16.4.2012 klo 12.56


Tänään maakuntahallitus antoi oman lausuntonsa ministeri Virkkusen kuntajakouudistuksesta. Pohjois-Pohjanmaa on alueena erilaisten alueiden maakunta, josta yhtä totuutta kuntarajoista tai palvelualueista on vaikea piirtää.

 

Lausunnossa painotimme alueemme erityispiirteitä: Oulu maakunnan veturina, pitkät etäisyydet, Oulun eteläisen hajanainen asutus, huoltosuhteen heikkeneminen sekä nuori ikäluokka etenkin Oulun seudulla.

 

Mitä esitimme? Kuntademokratiaa puoltavaa kuntauudistusta. Vapaaehtoisuuteen perustuvia kuntajakoselvityksiä. Laajempaa alueellista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon aluetta. Kuntien valtionosuuksien lisäämistä ja verotulojen tasausjärjestelmän oikeudenmukaisuutta.

 

Esitetty aikataulu ei ole realistinen. Tarvitsemme selvästi lisää aikaa selvitysten, päätösten ja prosessin etenemiseen. Ehdotimme uuden kuntarakenteen olevan valmista aikaisintaan vuonna 2017.

 

Mitä tulee maakunnan lausunnosta heränneeseen keskusteluun: tyypillistä politikointia. Tietysti kaikkien maakunnan kuntien lausunnot ovat pohjana yhteiselle näkemykselle. Kuntien lausunnot erosivat toisistaan. Uusi Oulu ja viiden kunnan yhteinen lausunto ei ole ristiriidassa maakuntamme lausunnon kanssa, vaikka toisin on väitetty. Painotuseroja voidaan löytää muun muassa suhtautumisessa selvitysalueiden ja selvittäjien rooliin sekä valtionosuuksien tasausjärjestelmän tarpeellisuudesta.

 

Maakuntahallitus alleviivasi, että olemme valmiita ottamaan vetovastuuta ja antamaan maakuntaliiton asiantuntemusta kuntauudistuksen jatkuessa. Ministeriöstä odotetaan yhteistyöaloitetta.

p.s. Lausunto syntyi äänestysten jälkeen. Maakunnan hallituspuolueiden (sdp, vas ja vihreät) edustajat näkivät tärkeänä, että korostetaan valtion ohjausta ja selvitystarpeita suurten peruskunta-alueiden muodostamiseksi. Hallituspuolueiden hädän ymmärtää. Kuntauudistus esitetyssä muodossa ei mene läpi ilman Helsingistä tulevaa ministeriön mahtikäskyä.

Minä puolestani luotan paikallisten kuntapäättäjien alueiden ihmisten omaan harkintaan. Paras-hankeen myötä kuntarakenne on meidänkin maakunnassa muuttunut useiden kuntaliitosten ja palvelualueiden muodostumisen myötä. Liputan vahvasti kuntademokratian puolesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini