Kotihoidontuki on säilytettävä!

Share |

Tiistai 20.3.2012 klo 13.21


Välikysymyskeskustelu 20.3.2012
Kotihoidontuki säilytettävä

Perhepolitiikka on joutunut kokoomus-demarihallituksen hampaisiin. Tulevaa ministereiden kehysriiheä ja leikkauslistoja odotellessa on tarpeen palauttaa hallituspoliitikot perheiden arkeen. Meillä on vielä paljon tekemistä lapsiköyhyyden voittamiseksi, yksinhuoltajien tilanteen kohentamiseksi, huostaanottojen vähentämiseksi ja etenkin nuorten ja lasten pahoinvoinnin poistamiseksi.

Sain vastikään sähköpostia nuorelta perheenäidiltä. Hän oli lukenut uutiset mahdollisesta pienten lasten kotihoidontuen leikkauksesta. Äiti tuskasteli perheensä toimeentulon niukkuutta ja epävarmoja suunnitelmia kotiin jäämisestä. Ilmoitukset kun pitäisi kiikuttaa työpaikalle ja Kelalle määräaikoihin mennessä. Hän oli syystäkin huolissaan.

Perhe-etuudet, mukaan lukien kotihoidontuki ovat eläneet vuoristoratamaista kehitystä. Välillä niitä nostetaan, leikataan, lyhennetään ja parsitaan. Siinä on vanhemmilla, yrittäjillä, Kelan ja kuntien virkailijoilla tekemistä pysyä muutoksissa perässä. Heikennykset perhe-etuihin on tullut aina, kun Keskusta ei ole ollut hallituksessa. Pitkäjänteinen perhepolitiikka on nyt täysin hukassa.

On täysin perusteltua, että me keskustalaiset vaadimme pienten lasten kotihoidon tuen määrän ja laadun säilyttämistä vähintäänkin nykyisellä tasolla. Viime vaalikaudella teimme historiallisen uudistuksen, jossa pienimmät äitiys-, isyys-, vanhempain- ja sairauspäivärahat korotettiin työmarkkinatuen tasolle. Näin niitä perheitä arvostetaan!

Olen eilen 3 vuotta täyttäneen pojan äiti ja vanhempainvapaalle olleen mieheni vaimo. Meitä vanhempainvapaan pitämiseen ei houkutellut 250 euron kotihoidontuki vaan pienen lapsen tarpeet sekä oikeus vanhempiin. Luontevaa oli myös se, että meistä vanhemmista isä jäi kotiin hoitotöihin. Väitän, että otamme liian vähän huomioon juuri lapsen luontaisen kehityksen, kiintymyksen ja tarpeet. Suomen vanhempainvapaajärjestelmää tuleekin kehittää edelleen lapsen tarpeista käsin ja sallia valinnanvapaus perheille kulloisenkin elämäntilanteeseen sopivat hoitomuodot. Nyt meilläkin on aloitettu kunnallisessa perhepäivähoidossa.

Jo 1960-luvulla Maalaisliiton naiset ajoivat äidinpalkan käyttöönottoa. Keskustalle kotona tehtävä hoiva- ja hoitotyö on ollut aina arvostettavaa. Nyt 2000-luvulla meillä on subjektiivinen oikeus päivähoitoon ja vaihtoehtoisesti kotohoidontuki, niille vanhemmille jotka haluavat hoitaa lapsiaan kotona. Haluan edelleen edistää vanhempien mahdollisuuksia lastensa kasvatukseen. Erityisesti isät voisivat tehdä läpimurron kotirintamalla. Tarvitsemme työnantajien pöydässä myönteistä asennetta vanhempainvapaita ja osa-aikatyötä kohtaan pienten lasten perheiden arjessa. Hallitukselta puolestaan ymmärrystä kotona tehtävää hoitotyötä kohtaan.

Tässä välikysymyksessä on kysymys perhepolitiikan arvoista, asenteista ja arvostuksista. Nostan itse hattua kaikille kotiäideille ja isille. Teette arvokasta työtä lastenne ja yhteiskuntamme eteen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini