Oulun päivät, avauspuheenvuoro

05.09.2022

Hyvät kanssaoululaiset

Oulun Päiviä juhlittiin ensimmäisen kerran 60 vuotta sitten.Oulun Päivien taustalla hääri samana vuonna perustettu Oulu-seura, jonka tavoitteeksi oli asetettu Oulun kaupungin henkisen ja aineellisen kehityksen edistäminen. Seuralle, jonka toiminnan painopisteenä on Oulun menneisyyden vaaliminen, kaupungin tunnetuksi tekeminen ja kotiseutuharrastuksen herättäminen, Oulun Päivät toimi erinomaisena tapahtumana näiden tavoitteiden edistämiseksi. 

Sittemmin Oulun Päivät on siirtynyt Oulun kaupungin järjestelyvastuulle, mutta kuuden vuosikymmenen ajan tapahtuman ydin on ollut sama: Oulun ja sen asukkaiden yhteisöllisyyden ja kotiseuturakkauden vahvistaminen, suorastaan oululaisuuden juhlistaminen! 

No, tarkastellaan hetki, millainen tämä meidän kotiseutumme Oulu on ja keitä me oululaiset oikein olemme.

Oulu on jo yli 200 000 asukkaan koti ja uusia oululaisia syntyy joka vuosi yli 2000 lisääSiitä, kun Oulun Päiviä vietettiin ensimmäisen kerran, Oulussa asuu miltei kolme kertaa vähemmän asukkaita ja meistä yli 7000 on tullut tänne - ei vain tullista, vaan ulkomailta. Olemme siis kansainvälistyneet vuosien saatossa. Kaupunkimme on myös kasvanut pinta-alaltaan kuntaliitoksen myötä.

Me oululaiset ollaan nuoria tai ainakin nuorekkaita – keski-ikämme on 39 vuotta. Olemme myös liikunnallisia - pyöräteitä Oulussa on 950 kilometriä ja kunnossapidettäviä latuja on 350 kilometriä. Kovia uimareita olemme myös - Raksilan halli on Suomen toiseksi suosituin. 

Oulu on kulttuurikaupunki: rohkeasti reunalla, villisti kaupunki ja täynnä vastakohtien voimaa. Neljän vuoden päästä olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki, mikä varmasti lisää Oulun kulttuurivireyttä entisestään!

Oulu 2026 kulttuuriohjelma rakentuu kuten Oulun Päivät: yhdessä. Oulu 2026 tavoittelee Kulttuuri-ilmastonmuutosta.Samaa tavoittelemme Oulun kaupungin strategiassa, joka yltää vuoteen 2030 asti. Oulu on asteen verran parempi paikka elää, opiskella, työskennellä ja yrittää. Kulttuuri-ilmastonmuutos on uutta yhdessäolon tunnetta, oululaista asennetta ja tapaa toimia.

Kuulostaa hyvältä, eikö totta? Mitä se tarkoittaa? 

Oululaista asennetta kuvaa hyvin se, kun brändiuudistuksen yhteydessä kävi ilmi, että Oulu on Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa kriittisin, mutta samalla kotiseuturakkain. Oulu on meille oululaisille rakkain paikka, mutta suhtaudumme siihen kriittisesti. Ristiriita, jonka voi ymmärtää ainoastaan paljasjalkainen tai tullista tullut – aito oululainen!

Yhdessäolon tunnetta saamme kokea vaikkapa AC Oulun tai Kärppien katsomossa, Ilmakitaran MM-finaalissa tai kannustaessamme Blind Channelia Euroviisuissa. Ilmakitaristeille Oulu on rakkautta, Oulu on suvaitsevaisuutta. Sellainen kuva Oulusta voi tulla meille itsellemmeyllätyksenä, mutta sellainen lämpö, kannustus ja myötäeläminen, mitä oululaiset urheilun tai musiikin esikuvamme kokevat.... Ei ole tuulesta temmattu sanonta, että oululaiset ovat se kuudes kenttäpelaaja! Yhdessäolon tunnetta kokee myös Oulun Päivillä ympäri kaupunkia

Tämän tapahtuman tekevät oululaiset yritykset, yhteisöt, yksityiset ihmiset ja kaupunki yhdessäSe jos mikä, on oululaisten tapa toimia! Oulun päivät vaalii menneisyyttä ja perinteitä, tutustuttaa oululaisia kaupungin eri puoliin ja niin - ehkä saa katsomaan kaupunkia asteen verran lämpimämmin?

Tahdon lämpimästi kiittää kaikkia teitä oululaisia, jotka olette tehneet tämän tapahtuman eteen töitä. Ehkä teitä, jotka olette olleet mukana kaikki kuusi vuosikymmentä löytyy joukostamme myös - erityisen iso kiitos aktiivisesta kotiseututyöstänne! Kiitoksen ansaitsee ehdottomasti myös oululaiset – Oulun Päivät on Oulun vanhin kulttuuritapahtuma, eikä sitä järjestettäisi, ellei yleisö lähtisi vilkkaasti tapahtumaan mukaan - kävelykierroksille, konsertteihin, lavatansseihin ja elokuvanäytöksiin.

Siispä toivotan kaikille oululaisille ikään, sukupuoleen, kansalaisuuteen katsomatta mitä upeinta Oulun Päiv - jos kerran vuodessa voi olla ylypiästi oululainen niin, että kehtaa sen myös sanua – niin se päivä on tänään!

 

05.09.2022Oulun päivät, avauspuheenvuoro
01.07.2022EU alueiden komitea: Arktinen raporttini hyväksyttiin
22.04.2022Tiedote Raksilan suunnitteluvarauksesta
18.03.2022Hailuodon kiinteä yhteys etenee
03.03.2022Declaration of the European Union Regions and Cities on Solidarity with Ukraine
01.03.2022Oulusta apua Ukrainaan
20.01.2022Valmistelua kohti aluevaltuustoa
11.01.2022Keskustan aluevaaliohjelma: vahvistamme lähipalveluita
30.12.2021Ilkka Luoma: hyvinvointialueen muodostaminen
23.11.2021Mirja Vehkaperä - ehdolla hyvinvointialueen päättäjäksi

Siirry arkistoon »