Tiedote: MEP Mirja Vehkaperä Kalajoella: Kotimainen ruoka menestyy uusien markkina-alueiden ja muuntautumiskyvyn keinoin

Share |
02.11.2018

TIEDOTE 2.11.2018
 
MEP Mirja Vehkaperä Kalajoella:
Kotimainen ruoka menestyy uusien markkina-alueiden ja muuntautumiskyvyn keinoin
 
Keskustan europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä vierailee sunnuntaina Kalajoella Keskustan kekrijuhlassa. Kekri on erityisesti maatalousväestön vanha ja arvostettu kansanjuhla, jota vietettiin pidemmän aikaa aina sadonkorjuukauden päätyttyä. Vaikka Vehkaperän työ vaihtui kesällä kansanedustajasta Euroopan parlamentin jäseneksi, on maatalouden ja kotimaisen ruoan eteen tehtävä työ säilynyt tiiviisti hänen työlistallaan.

-Maallemme ja myös Pohjois-Pohjanmaan maakunnallemme maatalous ja kotimainen ruoka ovat ensisijaisen tärkeitä teemoja. Kotimaisen ruoan saannin turvaamisessa täytyy ottaa huomioon myös kiristynyt maailmantilanne. Kaikkien kansakuntien on pyrittävä varautumaan paremmin mahdollisiin poikkeusoloihin. Aina on järkevää turvata elämän perustarpeet: vesi, ruoka ja energia.  Parlamentissa teemme kovasti töitä vaalikauden loppuun saakka sen eteen, että löydämme keinoja, joiden turvin maatalouden ja kotimaisen ruoan viime kuukausien aikana kohtaamia haasteita voidaan ratkoa, Vehkaperä kertoo.

-Pienenä maana me emme määrää, mitä maailmassa tapahtuu, mutta lähes kaikki, mitä muualla tapahtuu, vaikuttaa jollakin tavalla myös meihin. Meneillään oleva suurvaltojen, kuten Kiinan ja USA:n uhittelu lietsoo aiheellista pelkoa muun muassa kauppasodasta, jossa maailmankaupan suuret toimijat nostaisivat toisilleen tärkeiden vientituotteiden tulleja. Tällaisessa ei lopulta ole kuitenkaan yhtään voittajaa, europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan varajäsen ja kehitysvaliokunnan varapuheenjohtaja Vehkaperä summaa. 

Kun USA:n presidentti Trumpin politiikka aiheutti levottomuutta maailmankauppaan, EU solmi nopeasti merkittävän kauppasopimuksen Japanin kanssa, kuten se teki aiemmin Etelä-Korean kanssa. Vehkaperä sanoo, että erityisesti Japani-sopimukselta on lupa odottaa myös uutta markkinaa suomalaisille puhtaille elintarvikkeille.

-Tässä on yksi suomalaisen ruoan menestyksen jatkumon turvaava tekijä: jos Suomessa halutaan tuottaa kotimaista, turvallista ja maukasta ruokaa, meidän tuotteillemme on löydyttävä markkinoita myös kotimaan ulkopuolelta. Onneksi meillä on ollut laadukkaita ja tuotekehitykseen panostaneita yrityksiä, jotka ovat kyenneet voittamaan jalansijaa maailman markkinoilta, ja tekevät kovasti työtä laajentaakseen markkinatilaa edelleen. Toinen kotimaisen ruoan tuotantoa turvaava keino on kyky muuntaa tuotantoa markkinoiden muutosten mukaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on Valion nopea kyky muuntaa tuotantoaan juustoista ja tuoretuotteista jauheisiin ja muun muassa lastenruokiin, Vehkaperä mainitsee. 

Hän pitää erittäin tärkeänä sitä, että Suomi on aktiivinen toimija EU-Venäjä -suhteiden kuntoon saattamisessa. Suomen elintarviketuotanto on turhaan joutunut maksumieheksi Venäjä-suhteen viiletessä.  

Kysyttäessä Vehkaperän totuttautumista uuden asuinmaan, Belgian ruokakulttuuriin, hän kertoo suosivansa lähellä tuotettuja raaka-aineita. Juureksia ja vihanneksia on hyvin tarjolla, mutta kotimaisia marjoja Vehkaperä ikävöi. Belgiassa on paljon pikkukauppoja, jotka ovat erikoistuneet myymään tuoretta lihaa, kalaa, juustoja, leipää tai kakkuja. Niissä koko perhe piipahtaa ostoksilla etenkin viikonloppuisin.

Kalajoen Keskustan kekrijuhlaa vietetään su 4.11.2018 klo 14.30 Tapion Tuvalla. 

Lisätiedot:
Mirja Vehkaperä
050 512 1949
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella
20.05.2019Selänne-lehti: Mirja Vehkaperä: "Ilmasto-, maahanmuutto- ja energiakysymysten isot linjat ratkaistaan Euroopassa"
20.05.2019Suomenmaa: Keskustameppi Vehkaperä vaatii EU:n maata­lous­po­li­tiik­kaan ja kansalliseen hallintoon joustavuutta

Siirry arkistoon »