Jemenin humanitaarinen tilanne vaatii ratkaisua

Share |

Maanantai 28.1.2019 klo 18.24


Kehitysvaliokunta järjesti yhdessä ihmisoikeuksien alivaliokunnan kanssa viime viikolla kuulemisen Jemenin tilanteessa, jossa toimin yhtenä puheenjohtajana. Jemenin humanitaarinen tilanne on jatkuvasti pahentunut vuoden 2015 Saudi-Arabian johtaman koalition hyökkäyksen jälkeen, ja maassa on nyt maailman suurin humanitaarinen kriisi. 24 miljoona ihmistä - lähes 80 prosenttia väestöstä - tarvitsee humanitaarista apua, ja kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä.

Konflikti on vaikeuttanut peruspalvelujen järjestämistä, ja viime vuoden koleraepidemia on selkeä esimerkki terveyspalvelujen liittyvistä haasteista. Siviilejä konfliktissa on kuollut tuhansia.

Joulukuun Tukholman tulitaukosopimus toimi hyvänä luottamuksen rakentamis-harjoituksena, mutta oli vasta alkua poliittiselle prosessille joka voisi johtaa pysyvämpään ratkaisuun Jemenin tilanteessa.

Mutta juuri nyt Jemenin humanitaarinen tilanne ei kestä ratkaisun odottelua. Juuri nyt kaikkien osapuolien tulisi sitoutua takaamaan humanitaaristen toimijoiden vapaus toimia ja avun pääsy perille.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt useita päätöslauselmia, joissa tuomitaan hyökkäykset Jemenin siviiliväestöä kohtaan, ja joissa kehotetaan kaikkia EU-maita lopettamaan aseiden myynti Saudi-Arabialle. Suomi on tämän päätöksen jo tehnyt, joskin vasta pitkän pohdinnan jälkeen. Nyt kaivataan vahvaa, yhteistä EU:n rintamaa tukemaan tietä kohti poliittista ratkaisua Jemenin huolestuttavaan tilanteeseen.

Katso puheenvuoroni valiokuntien kuulemisesta videolta.

 

Lue lisää: Euroopan parlamentin päätöslauselmat Jemenistä 4. lokakuuta 2018 ja 30. marraskuuta 2017.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini