Terveiset Marrakeshista

Share |

Keskiviikko 16.11.2016


Ensimmäinen ilmastokokoukseni.  Kuin osallisena muurahaispesässä. Maailman ihmiset ovat kokoontuneet edistämään hyviä ilmastotekoja ja taklaamaan välinpitämättömyyttä. Maiden päämiehet, kuninkaat, ministerit ja eri delegaatiot ovat kokoontuneet jälleen. Nyt Marokkoon, Marrakechiin.

Olen etsinyt päivän vaikutteita eri maanosien tapahtumista, näytteilleasetetuista ideoista ja uudesta teknologiasta. Kyllä meillä on oppimista. Mutta toisaalta paljon jaettavaa ja kaupattavaa. Ilmastopakolaisuus pakottaa väen liikkeelle alueilta, joilla ei ole elinmahdollisuuksia. Voidaanko vielä taistella aavikoitumisen, kuivuuden ja toisaalta vedenpinnan nousun eteen? Ilmaston lämpeneminen on tosi juttu.

Aasian maat janoavat ympäristöteknologiaa, jolla saadaan aikaan ilman puhdistusta. Hengitysilma suurissa kaupungeissa on saasteinen. Päästöt niin teollisuudesta kuin liikenteestä tulee saada kuriin. Joukkoliikenteen ratkaisut sekä uudistuvat puhtaat polttoaineet menevät nyt kaupaksi.

Ministeri Tiilikainen on saapunut myös neuvotteluihin. Neuvottelutulos on kohta valmis. Siitä raporttia tuonnempana. Illasta istuttiin Sitran tilaisuudessa, jossa pohdittiin kansalaisten osallistumista ilmastotalkoisiin. Kimmon ilmastolupaus oli, että autoa vaihdettaessa hän vaihtaa aikanaan sähkö- tai kaasuautoon. Jokainen voi tehdä oman lupauksen. Pyöräillä, kierrättää tai säästää energiaa enemmän? Miten on asumisen lämmityksen laita? Tapoja on useita.

marokko2.jpeg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini