Näkemyksiä ympäristönsuojelulaista

Share |

Tiistai 11.2.2014


Tänään käytiin eduskunnassa kipakka keskustelu hallituksen esityksestä uudeksi ympäristönsuojelulaiksi. Lakia on valmisteltu vaiherikkaasti ja se sisältää kiistellyn luonnonarvopykälän. Ympäristön hyvä tila on meidän kaikkien yhteinen asia. Ympäristön luonnonvarojen käyttöä tulee puolestaan sallia ilman kohtuuttomia rajoituksia. Nyt asetettiin taas kapuloita rattaisiin turpeen käytön osalta.

Tulevia soiden käytön ja turvemaiden ympäristölupia ajatellen ei voi muuta kuin pistää kädet ristiin. Nyt turvelupia tarkastellaan vielä soiden luontoarvojen mukaan. Onko sijoituspaikassa uhanalaisia lajeja tai luontotyyppejä alueellisesti tai valtakunnallisesti. Arvioinnissa aijotaan käyttää tieteellisiä arviointeja. Tulkinnat ovat vielä epäselviä, mutta se on selvää, että lupaprosessit pitkittyvät ja mutkistuvat. Luontoarvojen tulkinta tulisi olla osa luonnonsuojelulakia.

Missä ovat hallituksen turve-energiaa puolustavien ääni? Harvassa, valitettavasti.

Ympäristönsuojelulaissa halutaan keventää ympäristö- ja valvontajärjestelmiä. Hyvä näin. Pienet yksittäisen ammatinharjoittajan luvat saisivat olla ilmoitusmenettelyn piirissä ja miuluusti sähköisesti toteutettuna. Hieman suhteellisuutta tarvitsemme myös lupamaksuihin. Uuden navetan luvittamisesta saa maksaa yli kymppitonnin, kuin ympäristölupa ydinvoimalle heltiää kaksinkertaisella maksulla. Aiheettomista valvontapyynnöistäkin saisi tekijä maksaa itse työhön kuluneet korvaukset.

Lakiesitys etenee valiokuntakierrokselle. Odotan nyt etujärjestöiltä lobbausta asioiden suhteen!


Kommentit

12.2.2014 7.39  Matti Saastamoinen

Turpeen säilyttämistä Suomen energiantarpeen tyydyttäjänä on syytä puolustaa. Turve on ainoa energiamuoto, jonka puitteissa voimme olla omavaraisia.

Kotimaisia energiaratkaisuja pitää puolustaa myös poliittisista syistä. Venäjä on Euroopan vahvin fossiilisen energian toimittaja. Mutta nykyään sen sisäpoliittinen kehitys on koko ajan menossa kohti yhä voimakkaampaa yksipuoluejärjestelmää. Enää se ei ole kaukana diktatuurista.

Länsimaat on ainoa taho, joka voi Venäjän valtaeliitin toimet kyseenalaistaa. Ja jos sota jätetään pois laskuista, nämä kiistatilanteet merkitsevät Venäjän energiatoimituksia koskevia molemminpuolisia kauppaboikotteja. Tällaisen tilanteen varalle meillä pitää olla valmis konsepti energiahuoltomme toimivuudesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini