Vaihtoehtoja hallitukselle

Share |

Keskiviikko 11.12.2013


Tänään keskiviikkona käydään eduskunnassa lämmin ottelu hallituksen linjaamista rakenneuudistuksista. On vaikea nähdä kuuden puolueen punaista lankaa valtion kestävyysvajeen umpeen kuromisessa ja velkaantumisen taittamisessa. Siksi sekava tuo kymmenien sivujen rakennepaperi oli. Irallaan olevia toiveita, terveisiä sekä leikkauksia sieltä ja täältä. Hallituksen työlista on pitkä, mutta tehoton. Solariumien valvonnan poistamisella tai aikuisten hammashoidon karsimisella ei pitkälle pötkitä.

Tosiasioiden tunnustamisesta se uuden suunnan ottaminen lähtee. Jos olla eksyksissä, tarvitaan apua. Työttömyyden synkät pilvet tummentuvat päivä päivältä. Nuorisotakuun onnistumisesta ei näy merkkejä. Hallitus iskee leikkaukset vanhuksiin, perheisiin ja lapsiin. Jos rakenneuudistuksia halutaan tehdä, kannattaa katse suunnata meihin keskustalaisiin. Ollaan meinaan tehty kotiläksyjä ja vaihtoehtoja Suomen uuden tien löytämiseksi.

Tarvitaan parempaa työllisyyttä rakentamaan uutta kasvua. Yrittäjyyden kannustimet ja verotus sekä työntekijöiden sivukulujen kustannukset tarvitsevat remontin. Me ollaan valmiita puhaltamaan 150 000 uutta työpaikkaa Suomeen. Kasvurahastot, Infra Oy ja uudet kasvualat kuten kotimainen energia ovat keinoja jotka vauhdittavat työllistymistä.

Ollaan valmiita pidentämään työuria. Tarvitaan erityistoimenpiteitä työssä jaksamiseen, työkykyyn ja työn sisältöihin. Opiskeluaikoja on saatava tiivistettyä ja ammattiin valmistumisen jälkeen on oltava takuu työllistymisestä. Nuorisotakuu ei onnistu, jos toinen käsi ottaa ja toinen antaa. Oppisopimuskoulutus, koulutuksen aloituspaikat ja etsivä nuorisotyö eivät voi olla leikkauslistoilla. Oppivelvollisuusiän korotus sen sijaan ei ole ratkaisu nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Arviolta 5000 nuorta tarvitsevat täsmätoimia oppimispolun löytämiseksi.

Me olemme jo pitkään esittäneet kuntauudistuksen toteuttamista. Ei ylhäältä sanellen ja keskittäen. Kotikunta-maakuntamallissa tehtävät sekä rahoitus on mitoitettu ihmisen kokoisiin yksiköihin. Tärkeintä on, että ihmiset pääsevät lääkäriin ja alakoulu löytyy mahdollisimman läheltä. Kuntien lakisääteisiä tehtäviä on varmasti liikaa. Hallitus on esittänyt vanhusten laitoshoidosta leikkaamista 300 miljoonalla eurolla. Miten ikääntyneet tulevaisuudessa sitten hoidetaan?

Suurimmat hallituksen uudistukset ovat pahasti sekaisin. Sosiaali- ja terveysuudistus sekä kuntauudistus odottavat linjauksia. Saadaankohan niitä jo tänään?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini