Rakennepakettia odotellessa

Share |

Torstai 28.11.2013


Hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka näyttää toimintakykynsä. Koko kansa odottaa päätöksiä vuosia velloneista uudistuksista, talouden suuntaviivoista ja kasvun eväistä. Kykeneekö sixbag tekemään kompromissin 9 miljardin euron valtion talouden alijäämän täyttämisestä? Pelkillä säästölistoilla ja veronkorotuksilla tästä ei selvitä.

Kuluvan viikon aikana hallitusryhmien edustajat ovat kulkeneet kuin tulisilla hiilillä. Kokouksissa ja palavereissa edustajille on availtu säästökohteita, lakiesityksiaä ja uudistusten linjoja. Lopullisiin päätöksiin pyritään ryhmä- ja puoluejohtajien kesken. Toivon kavereille päättäväisyyttä. Suomi tarvitsee tiukat suuntaviivat parempaan talous- ja työllisyyskehitykseen.

Pitäisi säästää. Hallitus näyttää vyöryttävän kustannuksia ja lisää lakisääteisiä tehtäviä kuntakentälle. Muun muassa oppivelvollisuusiän nosto vuodella lisää Kuntaliiton tekemien laskelmien mukaan kuntien menoja 100 miljoonalla eurolla. Hallitus väittää suoriutuvan 15 miljoonalla. Hallituksen olisi syytä satsata nyt omaan lempilapseensa nuorisotakuuseen. Räätälöidyt oppimispolut peruskoulun jälkeen tuottavat paljon paremman lopputuloksen, kuin pakkokakku oppivelvollisuusikää nostamalla.

Lasten päivähoitokysymykset, vuorotteluvapaat, työurat, eläkeiät, kunta- ja sosiaaliuudistukset sekä eri hallintokuntien säästölistat ovat nyt pelissä. Pelinappuloiksi ovat joutumassa taas lapsiperheet, vanhukset ja työmarkkinapöytien ulkopuolella olevat tahot. Aivan syystä yrittäjät ja työssäkäyvät kysyvät tulevaisuuden perään? Tarvitsemme lisää työtä Suomeen.

Aivan toimettomana hallituspuolueiden näytelmää viikkoa ei ole eletty. Matkan varrelle on mahtunut radiokeskustelua Talvivaaran tulevaisuudesta, vaikuttamista oppisopimuskoulutuksen tulevaisuuteen, osallistumista bioenergiaseminaarin paneeliin sekä tapaamista yrittäjänaisten kanssa. Poliisin toimipaikkojen sulkemisesitykset Pohjois-Pohjanmaalla mietityttävät. Paljon on palloja ilmassa.

Ja sitten pohdiskelua kuva- vai suklaakalenteri? Ensimmäinen joulukalenterin luukku avataan jo sunnuntaina.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini