Puhetta budjetista eduskunnassa

Share |

Keskiviikko 19.12.2012


Tänään keskusteltiin eduskunnassa kipakasti perustienpidon, yksityisteiden ja väylähankkeiden rahoituksesta. Väylänpidon rahoituksen alimitoitus tulee meille kalliiksi. Jos alempiasteinen tiestö joutuu jatkuvaan säästökierteeseen, pistetään kotimainen teollisuus, elintarviketuotanto ja maaseudun liikkumismahdollisuudet ahtaalle. Tätäkö hallituspuolueet haluavat?

Eduskunnan on saatava ensi vuoden puolella liikennepoliittinen ohjelma uudemman kerran tarkasteluun. Siksi monta uudistusta, selvitystä ja rahoitusten kysymysmerkkiä on ilmassa. Ministeri Kyllönen on selvittämässä mm. autoilun verotusta, joukkoliikennejärjestelmää, lentoliikenne- ja satamaverkostoa. Suuret investointihankkeetkin ovat maaliskuun hallituksen budjettiriihessä uudemman kerran.

Opetusministeri Jukka Gustafsson oli kuumilla lauteilla ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaleikkausten kanssa. Yritimme suomentaa hänelle koulutustarjonnan leikkausten vaikutuksista. Samaan kuoroon yhtyivät myös hallituspuolueiden edustajat. Saimme ministeriltä empatiaa ja sympatiaa, mutta tuhansien koulutuspaikkojen leikkauslistat tuntuvat olevan vankasti Gustafssonin käsissä.

Budjetin yksi iso tahra on oppilaitosten ja koulujen kosteus- ja homeongelmien korjaukseen myönnettävien rahojen niukkuus. Ovatko parakkikoulut tulleet jäädäkseen? Puutteellisesta työympäristöstä kärsivät oppilaat ja opettajat altistavat terveytensä sadoissa kouluissa. Tarvitsemme kansallisen pitkäjänteisen rahoitusohjelman homevaurioiden korjaamiseksi.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini