Naisten palkanmaksu päättyy tänään

Share |

Perjantai 30.10.2015 klo 14.44


Tänään vietetään naisten palkkapäivää. Alun perin STTK:n aloitteesta syntyneellä merkkipäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että tilastojen valossa naisten palkanmaksu päättyy tämän vuoden osalta tänään. Loppukuun naiset tekevät käytännössä palkatonta työtä verrattuna miesten palkkatasoon. Tällä hetkellä naisten palkka on noin 83,4 prosenttia miesten palkasta.

Myös työnhaussa etenkin nuorten naisten asema on usein epätasa-arvoinen. Vielä 2010-luvullakin naiset siirtävät perheenperustamista, jotta työpaikka olisi helpompaa saada. Toisaalta myös työssä ollessa perheen perustamista lykätään, sillä paluu vanhaan työhön on usein mahdotonta lyhyiden työsuhteiden ja työelämän jatkuvan muutoksen myötä.

Tilanne ei kuitenkaan ole helppo myöskään työnantajalle. Jos uusi työntekijä ilmoittaa pian jäävänsä perhevapaille, vapaan kulut työnantajalle ovat suuret. Sipilän hallitus tuo helpotusta tähän ongelmaan maksamalla äidin työnantajalle 2500 kertakorvauksen, jolla voidaan korvata sijaisen rekrytoinnista ja kouluttamisesta aiheutuvia kustannuksia. Uudistus on ollut vireillä vuosia. On todella hienoa, että Sipilän hallitus päätti uudistuksesta heti hallitustaipaleen alkumetreillä.

Kertakorvauksella otimme askeleen eteenpäin naisten ja miesten tasa-arvoisemmassa työelämässä. Uskon, että kertakorvauksen turvin yrittäjillä on pienempi kynnys palkata töihin myös nuoria naisia. Korvauksella tuetaan niin nuorten naisten työllistymisen edistämistä kuin naisvaltaisten alojen yrittäjyyttä.

Hallitus tekee töitä tasa-arvon edistämiseksi myös erillisen neuvottelukunnan avulla. Eilen nimitetty tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) tekee aloitteita ja esityksiä, antaa lausuntoja tasa-arvoon vaikuttavien toimenpiteiden kehittämiseksi sekä edistää tasa-arvoa koskevaa tutkimustoimintaa. Odotan neuvottelukunnan työltä konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä siitä, miten tasa-arvosta saadaan itsestäänselvyys kaikessa toiminnassa.

 

  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini