Uutiset

9.9.2014 Eduskunnan arktisen alueen valtuuskunta Kanadaan 9.-11.9. Lue lisää » 6.9.2014 13:00 Lapsilisäleikkauksen säästöt löydyttävä muualta Lue lisää » 6.9.2014 Mirja valittiin keskustan kansanedustajaehdokkaaksi Lue lisää » 2.9.2014 Mirja kysyy ministeriltä vanhempien katseluoikeudesta lasten sähköiseen reseptiin Lue lisää »

Tapahtumakalenteri

Perjantai  19.9.2014 Ympäristövaliokunnan kokous
Maanantai  22.9.2014 Kaupunginhallituksen kokous
Maanantai  29.9.2014 Kaupunginhallituksen kokous
Maanantai  6.10.2014 17:00 Kaupunginvaltuuston kokous
Maanantai  13.10.2014 Kaupunginhallituksen kokous

Pikakysely

Valitsen suomalaista ruokaa

Koulutusleikkaukset paha isku nuorisotakuulle

Keskiviikko 17.9.2014 klo 15:12

Ensi vuoden budjetin käsittely jatkui tänään eduskunnassa muun muassa koulutus- ja työllisyyssektoreiden asioilla. Hallitus aikoo karsia roimalla kädellä pieniä lukioita ja ammattikouluja sekä leikata toisen asteen aloituspaikkoja. Päätös kuvastaa hyvin hallituksen poukkoilevaa politiikkaa. Ensin luvataan kehittää nuorisotakuuta, mutta toisella kädellä viedään takuulta pohjaa pois. Hallituksen tavoitteena on saada suomalaisista maailman osaavin kansa vuoteen 2020 mennessä. Jättimäisillä, miljardiluokan koulutukseen kohdistuvilla leikkauksillako tähän tavoitteeseen päästään?

 

Suurin syrjäytymisvaara on juuri peruskoulun päättäneillä. On täysin kestämätöntä leikata toisen asteen koulutuspaikoista varsinkin syrjäisemmillä seuduilla, joissa valinnanvaraa koulutuspaikoista ei ole enää muutenkaan. Kun seudun viimeisestäkin koulusta leikataan opiskelupaikkoja tai pahimmillaan lakkautetaan koko koulu, seudun nuoret jätetään tyhjän päälle. Kaikilla ei ole 15-vuotiaana mahdollisuutta muuttaa opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Leikkauspäätöksellä hallitus jatkaa toimiaan eriarvoistuvan Suomen puolesta. Mahdollisuus kouluttautumiseen koko maassa on mahdotonta kokoomusjohtoisen politiikan seurauksena.

 

Miten koulutuspaikat suuremmissa kaupungeissa saadaan riittämään kaikille niille, jotka joutuvat muuttamaan opiskelujen perässä kaupunkiin? Esimerkiksi Oulussa koulutuspaikkaleikkaukset tulevat näkymään siten, että kaupunkiin muuttaa entistä enemmän nuoria paremman tulevaisuuden toivossa. Jo nyt Oulu johtaa maamme nuorisotyöttömyystilastoja. Maakuntaan tehtävien koulutuspaikkaleikkausten täytyy näkyä Oulussa riittävinä koulutuspaikkoina.

 

Valtiovarainministeri Rinne tekee kaikkensa, että suomalaiset siirtyisivät työn perässä Etelä-Suomeen. Hallituksen käynnistämät massiiviset liikennehankkeet työllistävät pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Hankkeet veivät pohjan maakuntien kiireellisistä liikennehankkeista, kuten nelostien ja kasitien kunnostuksesta, ja samalla menetimme näiden hankkeiden, kipeästi tarvitsemamme, työllistävän vaikutuksen.

 

Oulun työttömyysprosentti lähenee 20. Ict-alalta on kadonnut neljässä vuodessa lähes 4000 työpaikkaa.

 

Pian Oulu menettänee jälleen valtion työpaikkoja, kun Ely-keskus aloittaa yt-neuvottelut. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksessa työskentelee yli 300 henkilöä. Työtehtävät eivät tule vähenemään, paremminkin päinvastoin. Lupakäsittelyissä on jo nyt liian pitkät jonot. Henkilöstövähennysten myötä lupaprosessien kesto venyy kohtuuttoman pitkäksi, mikä taas vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi yrittäjiä, joiden toiminta ei voi alkaa ennen tietyn luvan saantia. Tässä taas hallitus toimii vastoin puheitaan. Yrittäjien toimintaedellytyksiä halutaan helpottaa, mutta käytännössä luodaan lisää esteitä sujuvalle asioinnille.   

 

Ely-keskusten irtisanomisilla hallitus jälleen keskittää valtion toimintoja pääkaupunkiseudulle. Miten Helsingistä käsin voidaan tehdä työtä, jossa aluetuntemus on avainasemassa?

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallituksen poukkoileva politiikka ei nosta Suomea talousahdingosta

Tiistai 16.9.2014 klo 14:55

Eduskunta alkoi tänään käsittelemään hallituksen budjettiehdotusta ensi vuodelle. Hallituksen teot Suomen talouden suunnanmuutoksessa ovat jääneet olemattomiksi. Toisella kädellä tehdään ensin suuret leikkaukset, jonka jälkeen toinen käsi antaa hivenen takaisin. Tällä poukkoilevalla politiikalla ei saada työttömyyttä alas, ei luoda Suomesta innovatiivista ympäristöä yrittäjille eikä synnytetä uusia työpaikkoja.

Kaikki hallituksen suurin elkein käynnistetyt uudistukset polkevat paikoillaan. Keskeneräiseksi jämähtäneen kuntauudistuksen piti olla historiallinen, sote-uudistuksen eteenpäinviemiseen tarvittiin oppositiota, ja eläkeuudistusta väännetään edelleen. Kaiken lisäksi koko hallituksen kokoonpano horjuu, jos vihreät toteuttavat uhkauksensa hallituksesta lähtemisestä.

Kokoomus keskittyy lähinnä jakamaan lahjavirkoja kavereilleen, ja samaan aikaan puhuu uuden politiikan tekemisestä. Ulospäin tämä uusi politiikka näyttää vanhanajan sullemulle-suhmuroinnilta.

Muutenkin vaikuttaa siltä, että kokoomuksen todellisuus on jotain aivan muuta kuin suomalaisten enemmistön arki. Pienituloisia suomalaisia ei kokoomuksen näkökulmasta juuri olekaan, ja maahanmuuttajien lastenvaunujen hinta on maamme akuuteimpia ongelmia.

Todellisuudessa valtionvelkaa on ensi vuonna yli 100 miljardia euroa. Työttömyys jatkaa kasvuaan. Alueet eriarvoistuvat hallituksen pääkaupunkiseutukeskeisen politiikan seurauksena. Maakuntien kehittämisraha nollataan ensi vuonna.

Kunnilta leikataan rahoitusta, mutta tehtävien karsiminen ei näytä aidosti etenevän. Vuosi sitten hallitus lupasi vähentää kuntien tehtäviä miljardilla eurolla, mutta summasta on kasassa hädin tuskin puolet.

Sen sijaan kunnille sysätään uusia tehtäviä muun muassa kotihoidontuen puolittamisen seurauksena. Päivähoitopaikkojen tarve kunnissa tulee lisääntymään merkittävästi, kun vanhemmat eivät voi enää itse päättää, miten kotihoidontuki käytetään perheessä. Lisäys päiväkotipaikkoihin tuo kunnille noin 300 miljoonan euron lisälaskun. Puhumattakaan niistä kaikista kotihoidontuen menettävistä äideistä, jotka eivät löydä heti työtä. Työttömien määrä jatkaa kasvuaan uudistuksen seurauksena.

Hallitus maksattaa vaikeaa taloudellista kautta etenkin lapsiperheillä. Keskivertolapsiperhe menettää ensi vuonna vuosituloistaan noin 900 euroa hallituksen säästötoimenpiteiden vuoksi. Perheiden ostovoima heikkenee merkittävästi, mikä vaikuttaa suoraan myös talouskasvun heikkenemiseen.

Vaikean taloustilanteen maksattaminen lapsiperheillä on hallituksen arvovalinta. Lapsiperheissä peruselämiseen menee usein kaikki käytettävissä olevat varat. Särkymävaraa perheiden budjetissa on harvoin.

Lapsilisäleikkauksilla kertyvä säästö valtion kassaan voidaan helposti saavuttaa muun muassa korottamalla tupakka-askin hintaa 30 sentillä tai leikkaamalla keski- ja suurituloisten lapsilisää porrastetulla mallilla.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi aktiivisena mukaan rauhan rakentamiseen

Tiistai 2.9.2014 klo 17:05

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi tänään, ja kausi aloitettiin hyvin vakavissa merkeissä. Pääministeri antoi eduskunnalle ilmoituksen Ukrainan tilanteesta. Venäjän toimet Ukrainassa ovat täysin tuomittavia, eikä niitä voida hyväksyä miltään osin. Kriisi osoittaa, että Venäjän ja Euroopan sekä laajemmin länsimaiden välisen yhteistyön rakentaminen ei ole onnistunut. Maat ovat vielä kaukana yhteistyöstä, joka vastaa kaikkien maiden odotuksia ja tarpeita. 

 

Konfliktin ratkaisussa neuvottelutie on ainoa oikea keino. Suomen on otettava entistä aktiivisempi ote rauhan aikaansaamiseksi. Kriisin alkuvaiheessa Suomi vältteli pitkään ottamasta voimakkaampaa roolia kriisin ratkomisessa, mikä ei ole Suomen edun mukaista. Suomella on historiansa vuoksi vankkaa Venäjä-tuntemusta, jota nyt jos koskaan tulee hyödyntää. Keskusta antaa täyden tukensa Suomen osalta neuvotteluja käyville tahoille.  

 

Ukrainan kriisin vaikutuksia Suomeen vähäteltiin, kunnes todelliset vaikutukset tulivat esiin. Venäjän asettamat pakotteet ovat aiheuttaneet jo nyt valtavia tulonmenetyksiä muun muassa meijereille, maanviljelijöille ja kuljetusyrityksille. Pakotteiden kesto voi olla vielä hyvinkin pitkä. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että myös suomalaisille toimijoille maksetaan EU:n myöntämää kompensaatiota tulonmenetyksistä kauppapakotteiden vuoksi.

 

Pakotteiden myötä meidän tulee entistä enemmän suosia suomalaista ruokaa, jotta voimme turvata suomalaisen ruoantuotannon jatkumisen myös tulevaisuudessa. Kriisin jatkuessa huomiota täytyy kiinnittää myös kotimaisen energian saatavuuteen ja huoltovarmuuteen. Tällä hetkellä Suomi pystyy tuottamaan tarvitsemastaan energiasta vain reilun kolmasosan. Miten selviäisimme kriisitilanteesta, jossa tuontienergiamme katkaistaisiin?

 

Kriisin vakavuudesta huolimatta on tärkeää muistaa, että välitöntä uhkaa Suomea kohtaan ei ole. Nato-kortti on kuitenkin jälleen kaivettu esiin monelta taholta. Keskustan Nato-kanta on edelleen kielteinen. Suomi tarvitsee itsenäisen puolustuksen, ja puolustusvoimien resurssit on oltava tasolla, jolla itsenäinen puolustuskyky voidaan varmistaa. Mikäli ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne muuttuu merkittävästi, keskusta on valmis harkitsemaan Nato-jäsenyyttä. Tällöinkin asiasta on pidettävä kansanäänestys.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäkokouksessa Hyvinkäällä

Torstai 21.8.2014 klo 15:44

Keskustan eduskuntaryhmä järjesti ensimmäisen kesäkokousosionsa Hyvinkäällä. Kokous pidettiin avoimena torikokouksena, joten yleisöllä oli mahdollisuus osallistua kokouksessa käytyyn keskusteluun. Avoimella kokouksella halusimme tuoda poliittista päätöksentekoa entistä lähemmäksi kansalaisia. Yleisöltä saatu palaute kaikille avoimesta kokouksesta oli kannustavaa.

Kokouksessa puhututtivat etenkin lähipalveluiden turvaaminen sote-uudistuksessa sekä jatkuvasti kasvussa olevaan eriarvoistumiseen puuttuminen jo ennaltaehkäisevästi. Talouskasvun eväiksi on otettava koko Suomen voimavarat. Jokaisessa maakunnassa on erilaista erikoisosaamista ja luonnonvaroja. Näitä tekijöitä hyödyntämällä meidän tulee luoda yrityksille olosuhteet, joissa yrityksillä on hyvät kasvumahdollisuudet ja tarve uusille työntekijöille. Vain yrittäjyyden edistämisen kautta pystymme luomaan uusia työpaikkoja.

kesakokous2.jpg

Kokouksessa julkaisimme Työtä ja tervettä järkeä -ohjelman. Ohjelmassa on 101 ehdotusta siitä, millä tavoin saisimme byrokratiaa keveämmäksi ja lainsäädäntöä entistä järkevämmäksi. Käy tutustumassa ehdotuksiin ja jätä omasi keskusta.fi-sivulla.

kesakokous3.jpg

Puheenjohtaja Sipilä korosti puheessaan, että niukkuuden aikana on panostettava niihin investointeihin, joilla voidaan luoda pysyviä työpaikkoja suomalaisille.

kesakokous42.jpg

Perjantaina kesäkokous jatkuu Keravalla.

Tervetuloa aamukahvitilaisuuteen Puuvalonaukiolle klo 8.30. Mukana on keskustan kansanedustajia sekä europarlamentaarikko Olli Rehn.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäkokous käynnistää politiikan syyskauden

Keskiviikko 20.8.2014 klo 11:43

Keskustan eduskuntaryhmä pitää perinteisen kesäkokouksensa tänä vuonna Hyvinkäällä ja Keravalla 21.-22.8. Kokouksessa käymme läpi ajankohtaisia poliittisia aiheita, ja suunnittelemme syksyn politiikkaa ja toimintaa.

Torstain kokous pidetään Hyvinkään torilla klo 9-13. Kokous on avoin kaikille, joten lämpimästi tervetuloa mukaan kertomaan, mihin asioihin keskustan tulisi keskittyä tulevalla syyskaudella.

ilmapallot.jpg

Puheenjohtaja Sipilä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tiilikainen pitävät tapahtumassa puheet ajankohtaisesta politiikasta ja Keskustan vaihtoehdosta. Sipilä saapuu torille pyörällä Pyörät pyörimään -kampanjan mukana.

Torstaina ja perjantaina jalkaudumme Uudellemaalle tutustumiskäynteihin ja yleisötilaisuuksiin. Tarkemmat paikat ja ajat näet tapahtumakalenteristani.

Perjantaina olemme tavattavissa aamukahvitilaisuudessa Keravalla Puuvalonaukiolla klo 8.30-9.30.

Nähdään kesäkokouksessa!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Mätäkuun juttuja?

Torstai 7.8.2014

Takana on erittäin surullinen uutiskesä. Kuumien kesäsäiden keskellä olemme joutuneet lukemaan uutisia Gazan sodasta, Ukrainassa alas ammutusta matkustajakoneesta, uusista irtisanomisista, Ebolasta, Syyrian pakolaisista ja Kurdistaniin asti levinneistä levottomuuksista Irakissa. On tullut ikävä hiljaisia uutiskesiä ja juttuja Ruokolahden leijonista.  

Omaa iloista ja onnellista kesäaikaa on varjostanut maailman tilanne. Inhimillisen hädän lisäksi mieltä painaa konfliktien vaikutukset suomalaisten elämään, työllisyyteen ja talouteen.  

Venäjä vastasi EU:n talouspakotteisiin kovalla kädellä. Ruoka- ja maataloustuotteiden Venäjälle tuonnin kiellot ja rajoitukset vaikuttavat suoraan suomalaiseen elintarviketuotantoon. Myös Venäjän ylilentojen kielto on erittäin rankka isku Finnairille ja Helsinki-Vantaan lentokentän kannattavuudelle.  

Microsoftin irtisanomiset järkyttivät Oulua heinäkuun puolivälissä. Jo lähes joka viides oululainen työikäinen on poissa työelämästä. Jos työllisyyden eteen ei nyt tehdä tarpeeksi, alamme lähennellä Etelä-Euroopan kriisimaita työttömyysluvuissa.  

Maailmantuskaan emme saa kuitenkaan vaipua. Vaikeuksista on noustava voittoihin. Oulun työttömäksi jääneet asiantuntijat on saatava hyötykäyttöön. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti aiemmin, että Oulun osaajat on otettava mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen järjestelmän kehittämiseen. Näitä ja muita ennakkoluulottomia avauksia tarvitaan nyt Oulussa ja koko Suomessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, pakotteet, Oulu, Microsoft

Hallituksen vaaliohjelma etelään

Keskiviikko 25.6.2014 klo 9:54

Verenpaineeni nousi, kun luin Stubbin hallitusohjelman. Pikemminkin kyseessä on hallituspuolueiden vaaliohjelma. On käsittämätöntä, että Stubbin hallituksen maantieteellinen näkemys kilpailukykyisestä Suomesta rajoittuu Tampereen eteläpuolisiin osiin. Nykyinen hallitus haluaa pakata koko Suomen metrojen, ratikoiden ja ratojen varrelle.

On harmillista, että eduskunnassa joudutaan käymään tätä pohjoinen-etelä -keskustelua. Mutta kun valtioneuvostossa ei istu Pietarsaaren pohjoispuolelta olevaa ministeriä, niin tämä hallitus näyttää linjallaan sen, minne satsataan. Etelään.

Pohjoisen mahdollisuudet jäävät nyt käyttämättä. Arktisuus kuitataan ainoastaan yhden merikaapelin avulla - että sitä selvitetään. Arktisuus on paljon muutakin. Pohjoisen luonnonvarat sijaitsevat Pohjois- ja Itä-Suomessa. Matkailusta on uusia työpaikkoja luvassa, kaivannaisteollisuus, kotimainen energia ja ruoantuotanto, perusteollisuus, kaikki nämä sijaitsevat Kehä kolmosen ulkopuolella.

Hallitusohjelma ei sisältänyt minkäänlaisia uusia työkaluja nostamaan Pohjois-Suomen mahdollisuuksia esille. Tästä olen äärimmäisen pettynyt.

Suuret liikennehankkeet liikennepoliittisen selonteon ulkopuolelta puhututtivat eduskuntaa eilen. Tampereen ratikka on yksi suurimmista ylilyönneistä. Meillä ei ole varaa tässä tilanteessa - kun valtion velka on lähes 100 miljardia euroa ja joka vuosi sitä otetaan 8 miljardin euron verran - näin mittaviin ja isoihin uusiin investointeihin.

Tarvitsemme kipeästi rahaa perusväylänpitoon, ja ”vain” 100 miljoonan euron korotuskin olisi ollut nyt tarpeen. Meidän valtatiemme pohjoisessakin alkavat rapistua niin, ettei ole enää kyse vain siitä, että päällystetäänkö vai ei. Kaksoisraide Oulu-Seinäjoki odottaa sekin vielä päätöstään.

Rakenneuudistuksista, energiaratkaisuista ja lapsi- ja perhepolitiikasta jäi tässä hallitusohjelmassa paljon sanomatta. Ja näissä nimenomaan on paljon tekemistä tämän vaalikauden loppuun saakka.

stubb_vaaliohjelma_muistiinpanot.jpg

Muistiinpanoja eduskunnan keskustelusta Stubbin hallitusohjelmasta

9 kommenttia . Avainsanat: Stubb, hallitusohjelma, etelä, pohjoinen

Hallituksen johtajat vaihtuvat, jatkuuko vanha meno?

Tiistai 17.6.2014 klo 11:48

Minihallitusneuvottelut ovat tämän viikon kummajainen. Pääministeri, valtiovarainministeri ja pari muutakin ministeriä menevät vaihtoon, mutta voimmeko toivoa muutosta hallituksen menoon? Näissä neuvotteluissa on viimeinen mahdollisuus tehdä ratkaisuja Suomen tulevaisuudesta tällä vaalikaudella.

Suomi tarvitsee ratkaisuja. Talous ja työllisyys on saatava kasvuun. Suomen energiapolitiikan vaihtotase on käännettävä plussalle ja lisättävä kotimaisen energian tuotantoa. Pitkään jauhettuun sote-uudistukseen on saatava selvyys, jossa suomalaisten hyvinvointipalvelut turvataan kaikille myös tulevaisuudessa.

Nyt on myös tuhannen taalan paikka perua leikkaukset lapsilisiin ja perua kallis, mutta tuloksiltaan kyseenalainen oppivelvollisuusiän nosto.

Stubbin valinta Suomen pääministeriksi sai minut pohtimaan. Olenkohan tulossa vanhaksi? Arvostan yhteisten asioiden hoitamisessa enemmän ratkaisukeskeisyyttä kuin show- ja mielikuvameininkiä. Pelkällä hyvällä fiiliksellä ja hauskoilla twiiteillä asiat eivät muutu.

Stubb ja Rinne voivat lunastaa paikkansa hallituksessa vain teoillaan. Hallituksella on alle vuosi työaikaa jäljellä. Eduskunnassa hallituspuolueilla on edelleen enemmistö takanaan, eli he voivat edelleen tehdä merkittäviä ratkaisuja.

Jos Stubbin hallitus jää pelkäksi Kataisen hallituksen päätösten toteuttajaksi, Suomen suunta ei tule muuttumaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan puoluekokous Turussa

Torstai 12.6.2014 klo 10:40

Taas mennään. Kaksi vuotta sitten Rovaniemellä, nyt puoluekokous Turussa. Mukava tavata oman maakunnan ja koko Suomen keskustalaisia. Ja päästään sitä päättämäänkin useasta asiasta.

Päähuomion jo etukäteen puoluekokouksessa ovat ottaneet henkilövalinnat. Järjestön tulee olla jäsenistönsä näköinen. Keskustassa tärkeintä on löytää joukkue, jolla hengitetään järjestötyö iskukykyiseksi 2020-luvulle, rakennetaan aatteellinen uudistusohjelma ja keskitytään voittamaan seuraavat eduskuntavaalit. Johtoviisikolta odotetaan onnistumisia yhtä lailla kuin järjestöväeltä uudistumista. Ollaan samassa veneessä.

keskusta_ilmapallot.jpg

Minun valintani Keskustan puheenjohtajaksi on Juha Sipilä. Hän on lunastanut lupauksensa, halukas tekemään lujasti työtä kansanliikkeemme hyväksi ja erityisesti menestynyt aitona ihmisenä johtajatehtävässä.

Varapuheenjohtajiksi toivon jatkamaan Annika Saarikon ja Juha Rehulan. Kolmannen varapuheenjohtajan valinta jää kokouksen fiiliksen ja lobbauksen varaan. Mietin vielä valintaani.

Keskustan puoluesihteeriksi suosikkini on Janne Seurujärvi. Hänellä on parhaat edellytykset uudistaa Keskustaa vankan kokemuksen, mutta myös uusien tuulahdusten kautta. Puolueen talous, perusjärjestötyö, vaaleihin valmistautuminen sekä itse Keskusta tarvitsevat ryhtiliikkeen. Luotan Jannen osaamiseen ja intoon.

Puoluekokouksessa sunnuntai on pyhitetty poliittisen ohjelman, aloitteiden ja järjestöllisten asioiden päättämiseen. Paljon tärkeitä asioita myös näissä päätöksissä.

Nähdään Turussa. Nautitaan kokoustunnelmasta ja aatteen virtauksista.

2 kommenttia .

Paljon puhetta ympäristöstä

Keskiviikko 11.6.2014 klo 15:55

Eilen tiistaina eduskunnan täysistuntosalissa puhuttiin ympäristöasioista pitkälle iltaan: Teijon kansallispuisto, ilmastolaki, energiatodistuskansalaisaloite ja ympäristönsuojelulaki herättivät keskustelua.

Teijon kansallispuistoa ei voi muuta kuin kannattaa, sillä luonnon monimuotoisuus ja suojelu ovat tärkeäitä asioita. Tämä Suomen 38. kansallispuisto antaa hyvät olosuhteet luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Rahaa tarvitaan myös ylläpitämään nykyisiä luonnonsuojelualueita ja Metsähallituksen luontokohteita. Olen itse kantanut pitkään huolta Metsähallituksen hallinnoimman Iin Röytän retkisataman kunnosta. Suomessa on retkeilysatamia, jotka ovat rapistumassa jopa käyttökelvottomiksi.

Kansallispuistohankkeisiin liittyy usein ristiriitaa metsästyksen ja riistanhoidon osalta. Toivon, että myös Teijon kansallispuiston kohdalla voimme miettiä sitä, että myöskin metsästystä, kalastusta ja riistanhoitoa voidaan suorittaa tällä alueella.

Ilmastolain ajatus on hyvä, mutta ikävä kyllä tämä lakihanke vaikuttaa hallituksen viherpesulta pahimmasta päästä. Hallituksen toimet tällä vaalikaudella ovat vain lisänneet kivihiilen käyttöä ja ilmastonmuutosta. Ilmastolaissa esitetty lakisääteinen byrokratia, viranomaistyö tai ilmastopaneeli ei vie päästövähennystavoitteita eteenpäin. Valitettavasti.

Kansalaiset, asiantuntijat ja erityisesti Omakotiliitto ansaitsevat kiitoksen siitä, että ottivat asiakseen tuoda takaisin eduskunnan käsittelyyn viime kesäkuussa voimaan tulleen lain energiatodistuksesta. Me keskustassa kritisoimme jo silloin sitä, että tämä toteutus ei ole oikeudenmukainen eikä selkeä.

Lähtökohtaisesti rakennusten energiatodistus on hyvä asia, kun se toteutetaan hyvin ja oikeudenmukaisesti. Energiaa tulee säästää myös asumisessa. Kulutustottumuksiin pitää pyrkiä vaikuttamaan.

Olen tyytyväinen valiokunnassa käytyyn keskusteluun ja johtopäätöksiin tämän kansalaisaloitteen osalta. Vaikka kansalaisaloite esitetyssä muodossa hylättiin, niin tämä kansalaisaloite on jo tuonut tomeruutta ja jämptiyttä asian eteenpäinviemiseksi.

Ympäristönsuojelulakiin liittyen jätimme keskustalaisten kanssa vastalauseen valiokunnan mietintöön, jossa toivoimme muutoksia erityisesti turpeen käytön säätelyyn. Turvetta tarvitaan esimerkiksi puuhakkeen tukipolttoaineeksi. Kotimainen puu ja turve on kokonaisuutena tarkasteltuna paljon ympäristöystävällisempiä energianlähteitä kuin ulkomainen kivihiili.

simo_tuulimyllyt_10052014.jpg

Puhdasta tuulienergiaa Simossa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teijo, luonnonsuojelu, ilmastolaki, turve

Niin lähellä, mutta kaukana

Torstai 5.6.2014 klo 10:18

Olen työssäni eduskunnassa kolme yötä ja neljä päivää Helsingissä. Seuraan, pidän yhteyttä ja mietin maakuntamme ihmisten arkisia asioita päivittäin. Saan sähköpostia ja puhelinsoittoja koko ajan epäkohdista, ongelmista ja asioista jotka kaipaavat uusia ratkaisuja. Elän arjessa ja kontaktipinnassa minuun luottavien kesken.

Tällä viikolla olen tuntenut voimattomuutta vaikuttaa muutamiin asioihin. Raahen öljypäästö Rautaruukilla on aiheuttanut mittavat vahingot luonnolle ja rantojen asukkaille. Olen kiitollinen, että paikalliset toimijat ja vapaaehtoiset ovat uurastaneet siivoustöissä lukemattomia tunteja. Kiitos niistä. Öljyvuodon syy on selvillä, mutta tilannetta ei mikään muuksi muuta. Opiksi on otettava.

Viiden lapsen tai sikiön löytyminen kuolleena asuinkaupungistani pistää hiljaiseksi. Vaikka asiaa tutkitaan ja teon motiiveja pengotaan, asiaa on vaikea uskoa todeksi. Miksi? Karu todellisuus pysäyttää...

Jos jotain positiivista. Kesäkelit ovat kohdillaan ja Suomen kansallisbaletin vierailu kansan keskuudessa Rotuaarilla sai suosiollisen vastaanoton.

Suomen Keskusta jalkautuu. Turun puoluekokous lähestyy. Puolueemme varapuheenjohtaja ja puoluesihteeriehdokkaat ovat yleisön tentattavissa Oulun Rotuaarilla perjantaina klo 16-17 ja Kirkkotorin koulutuskeskuksessa klo 18.30 alkaen. Siellä olen minäkin!

Kommentoi kirjoitusta.

Aika vaalien jälkeen

Keskiviikko 28.5.2014

Istun eduskunnan työhuoneessani ja kelailen kolme päivää sitten pidettyjä Euroopan parlamenttivaaleja. Päällimmäinen ajatus on, että selvisin vaaleista ihan kelvokkaasti. Erityisen tyytyväinen olen Keskustan menestymisestä. Pärjäsimme paremmin, kuin mikään galluppi osasi ennustaa. Kokoomus pääsi nipin napin ykköseksi ja Perussuomalaiset jäivät kauaksi taakse.

Vaalien selkeä viesti on se, että kotimaan asiat on saatava kuntoon ja Eurooppa tarvitsee tuuletusta. Hallituspuolueiden aika ja energia menee edelleen henkilövalintoihin. Valitettavaa on, että asiat jäävät hoitamatta. Vaalikauden viimeiseltä vuodelta ei kannata odottaa mitään. Kaikki uudistukset ja tavoitteet ovat sekaisin. Valtion velkaantuminen, työttömyyden kasvu ja rakenneuudistusten takkuaminen harmittavat.

Euroopan politiikassa on omat haasteensa. Talous, työllisyys, rauha, vakaus sekä kilpailukyky odottavat ratkaisuja. Euroopan unionissa on keskityttävä perustehtäviin.

Saamani äänisaalis lämmittää. Lähes 16 000 ääntä ja oman listan seitsämäs sija. Kiitos kannustuksista, tapaamisista, vaalityössä uurastaneille ja kotijoukoille. Olin liikenteessä vuodenvaihteen jälkeen, kiertäen ahkerasti maata ristiin rastiin. Takki on aika tyhjä kuten usein ison savotan jälkeen. Kalenteri alkaa kuitenkin täyttymään normaaleista kansanedustajan työtehtävistä: kokouksista, tapaamisista ja mahtuupa mukaan myös kuntoiluakin.

Kommentoi kirjoitusta.

On äänestämisen aika

Lauantai 24.5.2014 klo 10:18

Matka Brysseliin on ollut pitkä. Vuodenvaihteen jälkeen tilaisuuksia, tapahtumia ja ihmisten kohtaamisia koko maan alueella. Kun vielä viikko sitten kampanjoitiin Rovaniemellä parin asteen lämpötilassa Lordi-aukiolla ovat kelit muuttuneet jo perin eurooppalaisiksi.

rotuaari_helle_23052014.jpg

Helteistä kampanjointia Rotuaarilla perjantaina 23.5.

On loppukirin aika. Suomalaisten on aika käydä sunnuntaina äänestämään. Gallupit ja mielipidemittaukset eivät äänestä. Kansanvaltaa on antaa jokaisen etsiä oma edustaja Euroopan parlamenttiin.

Olen itse valmis vaikuttamaan suomalaisten edunvalvojana Euroopan parlamentissä. Kunta, maakunta ja kahden kauden kansanedustajakokemus ovat nyt käytettävissä. Brysselissä tulee vaikuttaa etukäteen Suomea koskevissa asioissa. Pienet nippelidirektiivit kiukututtavat ja vallan siirtyminen komission kabinetteihin on väärä suunta. Tarvitsemme eurooppalaista yhteistyötä, mutta vain itsenäisten jäsenvaltioiden liittona.

Suomi on pohjoinen sekä arktinen saarivaltio muuhun Eurooppaan verrattuna. Olemme riippuvaisia koko Euroopan talousalueen kilpailukyvystä. Liikenne, logistiikka ja pohjoisen luonnonvarat ovat tapetilla. Kannatan Jäämeriyhteyden avaamista Suomesta.

Euroopalla on merkitystä myös rauhan, vakauden ja arvojen edistämisessä. Ei vain 28 jäsenvaltion kesken, vaan koko maapallolla. Kriisit, konfliktit ja ongelmat ratkotaan rauhanomaisesti yhdessä. Ääriliikkeiden uhittelu nakertaa demokratiaa.

Luottamus syntyy oikeiden tekojen kautta. Olen valmis astumaan uusiin saappaisiin. Käytä ääntäsi. Euroopan parlamentin vaalit ovat nyt.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Euroopan unioni, vaalit, pohjoinen, rauha, byrokratia

Suomalaiset haluavat puhdasta lähiruokaa!

Torstai 22.5.2014 klo 16:48

Suomalaisten kuluttajien tietoisuus ruoan laadusta ja alkuperästä on viime vuosina noussut. Yhä useammat suomalaiset haluavat tietää missä ja miten heidän syömänsä ruoka on kasvatettu. Ruoan alkuperämerkinnät on laitettava kuntoon.

Lähiruoka kulkee suoraan ruokapöytään. Sen kuljettamiseen ei tarvita saastuttavia polttoaineita, ylettömiä määriä pakkausmateriaaleja tai säilöntäaineita. Lähiruoka työllistää paikallisia ihmisiä, ylläpitää maaseudun elinvoimaa ja alueellista ruokakulttuuria.

Miksi sitten esimerkiksi kouluissa ja vanhainkodeissa ei syödä omassa kunnassa tuotettua tuoretta ruokaa, vaan perunat kierrätetään yhä useammin keskusvarastojen kautta? Syyllistä haetaan usein EU:n kilpailulainsäädännöstä: tuotteiden on liikuttava vapaasti, eikä oman maan tuotteita saa suosia.

EU:n kilpailulainsäädäntö ei kuitenkaan estä lähiruoan suosimista. Julkisissa hankinnoissakin kyse on omasta tahdosta. Tarjouspyyntöä tehdessä on kiinnitettävä huomiota laatukriteereihin. Kestävän kehityksen (lyhyet kuljetusmatkat ja sesongin mukainen ruoka) huomioiminen on aivan pätevä kriteeri. Kriteereitä laadittaessa on syytä miettiä, pystyykö yksikään lähialueen toimija vastaamaan ehtoja.

Julkinen kilpailutus on malliesimerkki EU-direktiivien ylitulkinnasta Suomessa. Nyt  koti kuntoon ja maalaisjärki käyttöön EU-säännösten toimeenpanossa.

hakaniemen_hallissa_mirja_ja_elsi.jpg

Tammikuussa Keskustan eduskuntaryhmän kanssa tutustumassa lähiruoan myyjiin Helsingin Hakaniemen hallissa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, lähiruoka, kilpailutus

Metsäpolitiikasta päätettävä Suomessa

Tiistai 20.5.2014 klo 17:13

Tänään eduskunnassa keskusteltiin Suomen metsäpoliittisesta selonteosta. Metsistä on tullut Suomen kasvu, ja metsissä on myös Suomen tulevaisuus.

Bioenergian mahdollisuudet on hyödynnettävä täysillä. Nykyinen hallitus on politiikallaan kuitenkin vain vauhdittanut kivihiilen käyttöä Suomessa. Tähän on tultava muutos. Kotimaista uusiutuvaa kattiloihin! 

Puhtaan biotalouden tutkimus, tuotekehitys ja jalostuksen mahdollisuudet on tunnustettava. Suomen puuosaaminen on jo korkealla tasolla, ja tämä osaaminen on nyt valjastettava tuottavaan käyttöön ja työllisyyden nostamiseksi.

Teollisuuden investointien lisäksi metsäsektorille kaivataan kannusteita myös puuntuotannon puolelle sekä alempiasteisen tiestön kunnostukseen. Alempiasteiset tiet ja yksityistiet on laitettava kuntoon, jotta puu saadaan liikkeelle!

Metsäyrittäjyyden edellytyksiä on parannettava. Etenkin metsätilojen sukupolvenvaihdokset on tehtävä helpottamiksi.

EU:ssa yritetään yhä useammin puuttua jäsenmaiden kansalliseen metsäpolitiikkaan. Kiinteän biomassan kestävyyskriteerit eivät saa vaurioittaa suomalaista kestävää metsätaloutta. Metsäpolitiikka on pidettävä tiukasti suomalaisissa käsissä.

Puhdas kotimainen energia, sellun uudet käyttömahdollisuudet ja puuinnovaatiot työllistävät suomalaisia. Nämä ovat tulevaisuuden aloja, jotka on hyödynnettävä oikein.

tie_ja_metsa.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: metsä, metsäpolitiikka, EU

Vaalikentillä byrokratia saa täystyrmäyksen

Perjantai 16.5.2014 klo 18:28

Vaalityön viimeinen viikko käynnistyy pian. Paljon on jo ehditty ihmisten kanssa puhua ympäri Suomen. Yksi viesti vaalitilaisuuksissa on noussut yli muiden: turhat direktiivit ärsyttävät. Ihmiset ovat kyllästyneitä tiukkaan sääntelyyn, erilaiseen valvontaan eri jäsenmaissa ja pikkuasioiden viilaamiseen.

Älyttömät kurkkudirektiivit vievät EU:lta uskottavuutta sen tärkeämmissä tehtävissä. Keskusta on vaatinut byrokratian purkutalkoita Euroopan unioniin.

EU:n tulee keskittyä ainoastaan ydintehtävistään säätämiseen: rauha, toimivat sisämarkkinat ja vapaa liikkuvuus. Myös globaaleissa kysymyksissä, kuten ilmastonmuutoksen ja veroparatiisien torjunnassa, EU on vahvempi kuin jäsenmaat erikseen.

Päätöksenteon hidas luisuminen Brysseliin asiassa kuin asiassa on estettävä. Päätökset ovat sitä avoimempia mitä lähempänä ihmistä ne tehdään. Esimerkiksi metsäpolitiikkaan, petopolitiikkaan, koulutuspolitiikkaan sekä sosiaali- ja terveyspolitiikkaan emme tarvitse sitovaa EU-tason lainsäädäntöä.

Vielä on virtaa viedä viestiäni eteenpäin vaalitilaisuuksissa: pohjoisuus, työ ja perhe!

vaalibussi_huhti_2014.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Euroopan unioni, Suomi, byrokratia

Ennakkoäänestys on alkanut!

Keskiviikko 14.5.2014

Euroopan parlamenttivaalien ennakkoäänestys Suomessa ja ulkomailla on alkanut tänään!

Jos et pääse äänestämään sunnuntaina 25.5. niin muistathan äänestää ennakkoon. Äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto EU:n jäsenyyttä vastaan tai kritiikkiä EU:n ongelmia kohtaan. Äänestämättä jättämällä luovutat päätösvallan omista asioistasi jollekin toiselle.

EU tuntuu kaukaiselta ja kankealta. Ja sitä se monesti onkin. Suomalaisten asioita kuitenkin valmistellaan yhä enemmän Brysselissä. Tarvitsemme aktiivisia meppejä Eurooppaan ajamaan Suomen ja pohjoisen etua. Jos äänestät numeroa 209, lupaan olla yhteytesi Eurooppaan.

Vaaliuurnille, mars!

mirjan_vaalimainoksia_14052014.jpg

Kotimaan ennakkoäänestys toimitetaan 14.-20.5. yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa, laitoksissa sekä kotiäänestyksenä tietyin edellytyksin. Ohjeet ja äänestys paikat täällä.

Ulkomaan ennakkoäänestys toimitetaan 14.-17.5. Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa ja suomalaisissa laivoissa. Ohjeet täällä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eu, Euroopan unioni, vaalit, ennakkoäänestys

Vähemmän, mutta parempaa Eurooppaa

Perjantai 9.5.2014 klo 9:57

Suomi kuuluu, nyt ja tulevaisuudessa, eurooppalaiseen kulttuuriyhteisöön. Tarvitsemme kansojen välisen liiton rakentamaan rauhaa ja vakautta, sekä huolehtimaan ilmastonmuutoksen hillinnästä ja taloudellisen kilpailukyvyn parantamisesta.

Suomen EU-politiikka ja Euroopan unioni kaipaavat tuuletusta. Suomen on vaikutettava määrätietoisesti EU:n yhteiseen politiikkaan niin, että omat etumme tulevat huomioiduksi. On pidettävä tinkimättömästi Suomen ja suomalaisten puolta. Myös Euroopan parlamentin puolueryhmissä suomalaisten europarlamentaarikkojen on toimittava ensisijaisesti Suomen parhaaksi.

Ei ole itsekästä huolehtia maatalouden kannattavuudesta, alueiden kehittämisestä tai lobata infrarahoja Suomeen. Tämä hallitus ei ole pitänyt EU-politiikassaan Suomen puolta. Se on näkynyt Suomen vakavina menetyksinä esimerkiksi maatalous- ja aluepolitiikassa.

EU:n on tulevaisuudessa keskityttävä isoihin asioihin, etenkin rauhaan, työllisyyteen ja talouteen. Sen ei pidä puuttua asioihin, jotka jäsenvaltiot tai kansalaiset voivat itse ratkaista ja päättää. Tarvitaan vähemmän, mutta parempaa EU:ta.

mirja_ja_vasikat_utajarvi_kummitila.jpg

Ei ole häpeä pitää suomalaisten eduista kiinni EU:ssa

Hyvää Eurooppa-päivää!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Euroopan unioni, Suomi

Tapaamisia vaalikentillä

Torstai 8.5.2014 klo 10:59

Juna vie, juna tuo... Viime yö meni makuuvaunussa Kemijärveltä Helsinkiin. Miellyttävä kokemus. Ennen lähtöä sain keskustella asemahenkilökunnan kanssa yöjunayhteyden merkityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Kaikkein eniten lappilaiset kaipaavat ja tavitsevat seuduilleen paikallista työtä.

mirja_juna_kemijarvi_07052014.jpg

Kemijärven asemalla. Laukun kanssa auttaa pitäjäneuvos Mauno Kerkelä.

Uusiutuvat energiavarat ja niiden kestävä hyödyntäminen tuo työpaikkoja erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen. Puussa on tulevaisuus! Sallassa odotetaan Soklin kaivoksen avautumista. Nyt tarvitaan junayhteys kuljettamaan malmivaroja jalostettavaksi. Moni paikalla käynyt nykyisen hallituksen ministeri yhteyden olikin jo luvannut. Mitään ei kuitenkaan vielä näy eikä kuulu.

Keskustelunaiheet vaalitilaisuuksissa ja toritapahtumissa kulkevat aika samaa latua: kysellään unionin tarpeellisuudesta, kritisoidaan huonosti talouttaan hoitaneita euromaita, ihmetellään Ukrainan kriisiä ja Venäjän aikeita, kysellään Nato-kantaa.

vaalibussi_salla_07052014.jpg

Keskustan vaalibussi kiertää

Puhetta riittää myös kotimaan asioista. Nyt säpistään vain puolueiden henkilövalinnoista kun pitäisi keskittyä asioihin. Ensi viikolla keskustellaan eduskunnassa meidän tekemästämme välikysymyksestä työllisyyden hoidosta. Saa siinä hallitus todistella tekojaan.

Olen saanut matkaeväitä. Pudasjärven mehevä leipä on jo syöty, valokuvat, villasukat, muikut ja historiikit olen laittanut ilolla talteen.

Matka Brysseliin jatkuu. Tilaisuuksia, tapahtumia ja kohtaamisia on äitienpäivää lukuun ottamatta viikon jokaisena päivänä 25.5. äänestyspäivään asti. Tule mukaan ja vaikuta Eurooppa-asioihin!

4 kommenttia . Avainsanat: EU, vaalit, Salla, Kemijärvi

Työn juhlaa?

Keskiviikko 30.4.2014 klo 12:34

Vappu on työn juhla, mutta Suomessa ei valitettavasti ole viime aikoina työllisyystilastoilla juhlittu. Tuoreimmat työllisyystilastot viime maaliskuulta kertovat, että työttömyys on lisääntynyt vuoteen 2013 verrattuna.

Nuoret, pitkäaikaistyöttömät ja yli 50-vuotiaat työttömät ovat kaikki vaikeassa paikassa. Työttömyys on lisäksi alueellisesti jakautunutta: pahin tilanne on Kainuussa, jossa työttömiä työnhakijoita on 17 prosenttia työvoimasta. Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys on maakunnista kuudenneksi korkein (14 prosenttia).

Pohjois-Pohjanmaan haasteena on erityisesti nuorisotyöttömyys. Meillä nuorten työttömyys on selvästi yleisempää kuin muualla maassa. Koulutuspaikkojen leikkaukset maakunnastamme eivät todellakaan tue nuorten työllistymistä!

Pääministeri Kataisella lienee aihetta työn juhlaan: toiveissa siintää unelmatyö Euroopassa. Vaikka tarvitsemme hyviä vaikuttajia Eurooppaan, eikö Suomen hallituksen ensisijainen tavoite pitäisi olla laittaa ensin koti kuntoon?

Edustaja Zyskowicz uhosi eilen tiistaina täysistunnossa, että kokoomusta kiinnostaa tällä hetkellä ainoastaan voittaa vaalit. Eikö nyt pitäisi kiinnostaa Suomen asiat, suomalaisten hyvinvointi ja suomalaisen työn tarjonta?

Synkeistä työllisyysluvuista huolimatta toivotan kaikille hauskaa vappua!

keskusta_ilmapallot.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vappu, työ, työttömyys

Vanhemmat kirjoitukset »