Muutos on myös mahdollisuus

Share |

Keskiviikko 7.10.2015 klo 14.14


Elämme Suomessa tällä hetkellä melkoisessa muutosten pyörteissä. Juha Sipilän hallitus on laittanut ison vaihteen päälle usealla eri politiikkasektorilla. Tulevaisuuden ratkaisut tehdään nyt. Muutos ei näy välittömästi, vaan uudistusten aikajänne on noin kymmenen vuotta.

Uudistusten tarve aiheutuu siitä, että ympärillämme oleva maailma on muuttunut. Me yhteiskuntana emme ole kyenneet uudistumaan samaa tahtia. Etenkin viime vaalikausi mentiin täysin sammutetuin lyhdyin; juuri mitään ei saatu aikaan.

Tänään eduskunnassa keskustellaan hallituksen kärkihankkeista. Hallitus panostaa Suomen uudistamiseen miljardi euroa viiden eri kärkihankkeen kautta. Suurin satsaus tehdään työllisyyteen, koulutukseen ja biotalouteen. Kärkihankkeisiin kuuluvat myös hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät laajamittaiset uudistukset sekä toimintatapojen uudistaminen mahdollisimman sujuviksi ja ketteriksi. 

Työllisyyden kilpailukyvyn nostoon laitetaan rahaa 170 miljoonaa euroa. Tavoitteena on 110 000 uutta työpaikkaa vaalikauden aikana ja työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin. Tavoitteeseen tähdätään viime päivien ykköspuheenaiheena olleilla kilpailukykyuudistuksilla, yritysten toimintaedellytysten parantamisella sekä työllistämisen ja työllistymisen kynnyksen madaltamisella. Työntekijän palkkaaminen tulee tehdä yrittäjälle mahdollisimman helpoksi byrokratiaa purkamalla ja kohtuullistamalla palkkaamisesta aiheutuvia kustannuksia. Työntekijälle työn vastaanottaminen täytyy saada kannattavaksi joka tilanteessa. Kannustinloukkuja tullaan purkamaan.

Koulutuksen uudistuksia tehdään 300 miljoonan euron edestä. Suomalaisissa kouluissa tehdään muun muassa peruskoulujen pedagogiikan uudistus, digitalisaation läpimurto, koululaisten liikuntaa lisätään ja toisen asteen opiskelijat valmistuvat jatkossa nopeammin työelämään. Lisäksi valitettavasti melko tehottomaksi käytännössä todettua nuorisotakuuta muutetaan niin, että takuusta tehdään kokonaisvaltaisempi työkalu nuoren elämäntilanteen tukemiseen.

Biotaloutta hallitus vauhdittaa myös 300 miljoonan euron paketilla. Tavoitteena on etenkin tuntuva lisäys kotimaisen uusiutuvan energian, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoiman sekä puun käyttöön. Lisäksi puuta ja muita biotalouden raaka-aineita kehitetään maailmanlaajuisesti kysytyiksi vientituotteiksi ja kotimainen ruoantuotanto turvataan sekä alan työpaikat pyritään säilyttämään.

Muutokset tuovat aina mukanaan myös epävarmuutta tulevasta. Suomella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet menestykseen, kun osaamme hyödyntää käytössämme olevat resurssit parhaalla mahdollisella tavalla.

Kärkihankkeiden vaikutus pitää näkyä voimakkaasti myös maakunnissa. Maakuntien osaaminen ja vahvuudet täytyy hyödyntää uudistuksissa täysimääräisesti. Meidän maakuntamme on oiva alusta eritoten biotalouden hankkeille, koulutuskokeiluille sekä nuorisotakuun kehittämiselle. Päämäärätietoisesti sekä yhteistyön avulla tulemme saavuttamaan Sipilän hallituksen asettamat kunnianhimoiset tavoitteet. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini