Poimintoja viikon varrelta

Share |

Perjantai 25.9.2015 klo 13.25


Politiikassa eletään nyt suurten muutosten ja isojen päätösten aikaa. Myös kahvipöydissä ympäri maata puhutaan nyt politiikkaa: pakolais- ja turvapaikanhakijat, yhteiskuntasopimuksen jatkoneuvottelut sekä talous ja työllisyys puheenaiheista päällimmäisinä. Näkyvät ja konkreettiset päätökset Suomen talouden korjaustoimista koskettavat meitä jokaista. Sopivia ratkaisumalleja puidaan kiivaaseen tahtiin myös niissä kahvipöydissä, joissa politiikkaa ei yleensä puhuta. Suomalaiset tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että entinen meno ei voi jatkua. 

Myös valtakunnan tasolla käydään kiivasta neuvottelua sopivista keinoista taloudellisen tilanteen kohentamiseksi. Työmarkkinajärjestöillä on ensi viikon maanantaihin asti aikaa antaa hallitukselle oma vaihtoehto säästötoimenpiteistä. Työntekijäjärjestöt ovat tällä hetkellä aktiivisia, ja samaa odotan myös työnantajien taholta. Toistaiseksi elinkeinoelämän puolella on ollut liian hiljaista. Vastaantuloa pitää vaatia myös siltä puolelta.

Tämän aamun Hesarissa oli tervetullut uutinen mahdollisesta Oulun ja Luulajan välisestä junayhteydestä. Matkaan ei menisi kuin kolmisen tuntia. Luulajassa on tällä hetkellä hyvin vireä kasvukausi menossa. Kuten uutisessa viitataan, Luulajassa voisi olla paljonkin potentiaalista työtä suomalaisille nuorille. Työtä on haettava sieltä, missä sitä on tarjolla, ja junayhteyden myötä Luulaja olisi todella helposti saavutettavissa etenkin Oulun seudun nuorille työnhakijoille.

Pitkään on puhuttu keinoista, joilla työkykyiset suomalaiset saadaan aktiivisemmin hakeutumaan työntekoon. Juha Sipilän hallitus aikoo konkreettisesti edistää myös tätä tavoitetta.

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus valmistelee yhteistyössä työelämän osapuolten kanssa ensi kuussa työttömyysturvan uudistuksen. Uudistus sisältää työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen ja velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin. Lisäksi arvioidaan kriittisesti kaikkia niitä kannustinloukkuja, jotka tukevat työkykyisiä ihmisiä jäämään pois työmarkkinoilta. Muun muassa ansiosidonnaista työttömyysturvaa tullaan leikkaamaan. Työnteosta on viimein saatava joka tilanteessa kannattavampaa kuin kotiinjääminen.  

Politiikka näyttäytyy kovin erilaiselta kotoa käsin pienen pojan hoidon lomasta seurattuna. On tullut katsottua kyselytunnit ja välikysymyskeskustelut kuin seurattua mediaa aktiivisesti. Yksi asia on kiteytynyt viikkojen aikana: nyt on hallituksen isojen ratkaisujen aika. Tavoitteista ei saa perääntyä senttiäkään. Aina löytyy arvostelijoita ja mielensäpahoittajia. Säästöt, kärkihankkeet, työn tuottavuuden kasvu ja työllisyyden parantaminen on tehtävä nyt.


Kommentit

25.9.2015 20.56  Elina Lappalainen

Anteeksi nyt vain Mirja, mutta en usko kenenkään olevan erimieltä siitä etteikö työn tuottavuuden kasvu olisi tärkeää tai etteikö työllisyyden paranraminen olisi tärkeää.

Mutta kerropa mitä sellaista hallitus on esittänyt jolla noihin tavoitteisiin päästäisiin? Ja entäpä ne säästöt ja kärkihankkeet? Faktat ja luvut niiden takana?

Ei fiktatuuri ole eikä pidä olla se toimintatapa jolla suomea yritetään viedä eteen päin.

Ja jos nämä on ne keinot suomen kasvuun ja meidän lastemne hyvään tulevaisuuteen, miksemme ajsneet keskustakausina näitä jo viime vaalikaudella? Tai ditä edellisesdä? Tai sitä edellisessä?

Miksi ne kepulaiset jotka uskovat markkinaliveralismin olevan ratkaisu, ole liittyneet jo aiemmin kokoomukseen syoraan?

30.9.2015 12.30  Mirja

Diktatuurilla ei toki mennä eteenpäin. Koko ajan on ollut toiveena se, että työmarkkinajärjestöillä olisi valmius yhteistyössä hallituksen kanssa sopia niistä keinoista, joilla päästään hallituksen asettamiin tavoitteisiin.

Säästötoimenpiteillä ja panostuksilla kärkihankkeisiin tähdätään juuri siihen, että lapsillamme ja nuorillamme olisi hyvä tulevaisuus Suomessa. Tarvitsemme kipeästi työpaikkoja, joiden kautta luomme sekä hyvinvointia että talouskasvua maallemme.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini