Toimintatapojen mylläystä ja uusia kokeiluja

Share |

Perjantai 4.9.2015 klo 13.34


Tällä viikolla saimme hallitukselta paljon kaivattua konkreettista lisätietoa hallituksen kärkihankkeiden sisällöistä. Juha Sipilän johtama uudenlainen toimintakulttuuri näkyy hankkeissa selvästi. Nyt tehdään todellista muutosta pitkään vallalla olleisiin toimintatapoihin usealla eri politiikkasektorilla.
Kansalaisten arkea tullaan helpottamaan muun muassa siten, että julkisen hallinnon keskeisille tietovarannoille tehdään palvelumalli, jonka turvin kansalaisen kaikki tiedot ovat yhden luukun takana. Näin ollen tietoa tarvitsevan kansalaisen tai hänen tietojaan tarvitsevan toimijan ei tarvitse enää juosta luukulta toiselle eri tietojen perässä.

Uusia hyödyllisiä toimintamalleja lähdetään hakemaan erilaisilla kokeiluilla. Paljon esillä ollut perustulokokeilu on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Pohjois-Pohjanmaa sopisi erityisen hyvin testialueeksi nuorisotyöttömyyden torjunnan kokeilulle, sillä tarvitsemme kipeästi uusia keinoja nuorten työllistymiselle. Alueemme toimijoiden täytyy olla itse aktiivisia, ja ehdottaa ministeriöiden suuntaan kokeiluideoita ja kohteita.
Myös biotalouteen tehtävien 300 miljoonan euron panostusten täytyy näkyä maakunnassamme, jossa kapasiteettia turpeen, puun, tuuli- ja vesivoiman lisähyödyntämiselle riittää runsain mitoin.

Sääntelyä tullaan purkamaan luvatusti niin, että yrityksillä on maassamme mahdollisimman sujuvat toimintaympäristöt kasvaa ja kehittyä. Palautetta turhista ja toimimattomista säännöksistä niin yritysten toiminnassa kuin yksittäisten kansalaistenkin elinympäristössä on tullut todella paljon. Näihin arkea hankaloittaviin normeihin puututaan reippaalla otteella tällä vaalikaudella.

Kansalaisten työllistymistä vauhditetaan usein eri keinoin. Työttömyysturvaan tehdään muutoksia, jotka kannustavat työn nopeaan vastaanottamiseen. Työvoimahallintoon tehdään uudistuksia, joiden tarkoituksena on helpottaa työvoiman kohtaanto-ongelmaa, yhdenmukaistaa työvoimahallinnon tulkintoja sekä digitaalisten palveluiden lisääminen. Selvityksen alle tulee myös yksityisten työvoimapalveluiden lisääminen.

Työvoimahallinto ei ole täysin pysynyt mukana nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössään. Työvoimahallinnon tarjoamat palvelut eivät kaikilta osin vastaa siihen tarpeeseen, mikä nykyajassa työttömäksi jäävällä kansalaisella on. Uudistukset ovat tarpeen, ja niillä toivottavasti pystytään omalta osaltaan helpottamaan ja nopeuttamaan suomalaisten työnsaantia.
Nyt kun hallitus on esitellyt kärkihankkeidensa sisällöt, on hihojen käärimisen aika. Kansalaiset odottavat hallitukselta päätöksiä ja päätösten toteuttamista käytännössä. Niin kansalaisille kuin yrityksille on saatava tunne siitä, että Suomen talouden suunta saadaan muutettua jälleen nousuun, ja Suomi on edelleen kärkimaita maailmassa elää ja yrittää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini