Hallitusohjelma pureksittavana suuressa salissa

Share |

Perjantai 5.6.2015 klo 14.11


Uusi hallitus ja uusi oppositio pääsivät tällä viikolla ensimmäistä kertaa vaihtamaan mielipiteitä hallituksen ohjelmasta Suomen ongelmien ratkaisemiseksi. Tilanne on mielenkiintoinen, sillä ainoastaan yksi puolue viime hallituksesta, Kokoomus, on mukana uudessa hallituksessa. Oppositiossa on viisi entistä hallituspuoluetta.

Hallitusohjelmaa on opposition riveistä arvosteltu rajuin sanakääntein. Päämäärä, Suomen talouden pelastaminen, tuntuu olevan oppositiollekin kelvollinen, mutta siihen yhteisymmärrys näyttää loppuvan. Etenkin koulutuksen suuria säästöjä on moitittu railakkaasti.

Koulutusleikkauksia arvosteltaessa täytyy huomata, että leikkaukset ovat kaksi kertaa niin pieniä kuin viime vaalikaudella tehdyt leikkaukset. Koulutusleikkaukset ovat äärimmäisen kipeitä, mutta myös koulutussektorin on osallistuttava taloustalkoisiin. Sosiaali- ja terveyssektorin jälkeen koulutus on julkisen talouden suurin sektori kustannuksiltaan.

Säästöjä ei ole tarkoitus tehdä suoraan esimerkiksi koulutuksen laatuun, vaan säästöjä haetaan ensisijaisesti rakenteita uudistamalla. Näitä rakenneuudistuksia ovat muun muassa kolmannen lukukauden käyttöönotto, opintojen vauhdittaminen ja päällekkäisyyksien purkaminen korkeakoulutuksessa. Tavoitteena on, että merkittävä osa opiskelijoista pystyisi siirtymään työelämään jo kandidaatin tutkinnolla.

Alueellisesta koulutuksen kattavuudesta on pidettävä edelleen kiinni. Uusilla ratkaisuilla ja kokeiluilla, kuten digitalisaation mukanaan tuomilla mahdollisuuksilla, pystymme pitämään kiinni Suomessa vallinneesta koulutuksen alueellisesta tasa-arvosta.  

Jokaisen erillisen säästökohteen lisäksi meidän päättäjien tulee katsoa kokonaiskuvaa. Juha Sipilän johdolla tehdyt päätökset ovat rohkeita ja eteenpäin suuntautuvia. Nyt hallitukselta vaaditaan myös toimeenpanokykyä. Uskon, että jos nyt tehdyt päätökset on saatu toteutetuksi, Suomen talouden suunta on neljän vuoden päästä saatu jo käännettyä positiivisempaan suuntaan.

mirjarappusilla.jpg

Eduskuntaviikko alkaa olla paketissa. Viikonloppuna olen tavattavissa Haukiputaan Yrittäjien kesäpäivillä, Iin Röytän kesäkeittiön vihkiäisissä sekä Seinäjoella Keskustanaisten edustajakokouksessa. Tarkemmat tapahtuma-ajat löydät kotisivujeni kalenterista. Nähdään!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini