Tupakkaveron korotuksella lapsilisäleikkauksia ei tarvita

Share |

Torstai 23.10.2014 klo 13.28


Eduskunnassa käytiin eilen mielenkiintoinen keskustelu hallituksen esityksestä tupakkaveron nostamiseksi. Keskustelusta muodostui melkeinpä kisa siitä, kuka korottaisi tupakkaveroa eniten. Tupakoinnin vähentämiseksi ja lopulta savuttoman Suomen aikaansaamiseksi vuoteen 2040 mennessä on tehtävä kaikki mahdollinen.

Paljon on jo saatukin aikaan. Ei tarvitse mennä montaa vuosikymmentä taaksepäin, kun tupakointi oli vielä sallittua esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä ja ravintoloissa, tupakkaa saivat ostaa jo 16-vuotiaat, ja tupakkamainoksia oli siellä ja täällä. Tupakointi oli osa arkea ja hyväksyttävää.

 Tänä päivänä tupakkatuotteita ei saa myydä alle 18-vuotiaille, ravintolatupakointi on kiellettyä, tupakkatuotteita ei saa mainostaa, ja tupakat on oltava kaupassa huomaamattomasti esillä. Tupakoinnin salliminen julkisissa kulkuvälineissä muutama vuosikymmen sitten kuulostaa tämän päivän nuorista todella uskomattomalta.   

Ilmapiiri on muuttunut koko ajan tupakointivastaisemmaksi, eikä tupakointia pidetä enää sosiaalisesti hyväksyttävänä. Yhä useampi työpaikka ilmoittautuu savuttomaksi, ja tukee henkilöstön vieroittautumista tupakasta. Nuorten keskuudessa tupakointi ei ole enää merkki menestyksestä.

Eilisen keskustelun perusteella tupakkaveron korotukselle on kannatusta jokaisesta puolueesta. Keskusta on jättänyt tupakkaveron nostosta tehtyyn valtiovarainvaliokunnan mietintöön vastalauseen. Tupakkaveroa tulee korottaa 31 senttiä enemmän kuin mitä hallitus esittää. Korotuksen jälkeen tupakka-askin hinta nousisi 69 senttiä. Tällä korotuksella saamme valtion kassaan summan, jonka turvin voimme perua lapsilisäleikkaukset kokonaan.

Me suomalaiset tarvitsemme nyt konkreettisia tekoja hallituksen poukkoilevien päätösten sijaan, ja tämä on yksi keskustan teko suomalaisten paremman arjen puolesta.


Kommentit

24.10.2014 15.07  lääkäri

Hyvä.
Tupaska on /c:eestä ja joutaa historiaan.
5000 suomalaista kuolee Päivittääistavarakaupan levittämään tuotteeseen.
Halpahalli ei myy.
USA:n Terveysministeriö:
http://www.youtube.com/watch?v=5zWB4dLYChM terrie short


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini