Arktiset asiat tapetilla

Share |
07.06.2017

Kolumni on julkaistu alun perin sanomalehti Kalevassa 7.6.2017

Suomi aloitti vastikään Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Arktiseen neuvostoon kuuluu Pohjoismaiden lisäksi Kanada, Yhdysvallat ja Venäjä. Sen päätehtäviin kuuluu asukkaiden hyvinvoinnin, ympäristönsuojelun sekä kestävän kehityksen edistäminen arktisilla alueilla.

Edelliset kaksi vuotta vetovastuussa on ollut Yhdysvallat. Suomen arktisen puheenjohtajuuskauden avajaisissa ulkoministeri Timo Soini totesi osuvasti, että nyt jos koskaan meillä on erinomainen tilaisuus vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa; tehdä yhteistyötä meille tärkeiden maiden kanssa ja edistää globaalistikin merkittävien asioiden eteenpäinviemistä. Tämä on 100-vuotiaalle Suomelle varsin sopiva tehtävä.

Kaksi vuotta kestävällä puheenjohtajakaudella kehyksenä tulevat olemaan Pariisin ilmastosopimus ja sen täytäntöönpano sekä YK:ssa hyväksytyt kestävän kehityksen periaatteet eli Agenda2030. Sipilän hallitus linjasi myös vastikään toimenpiteet arktisen politiikan toteuttamiseksi. Edistämme muun muassa matkailua, kylmäosaamista, tietoliikenneyhteyksien rakentamista ja arktisten luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Käytännössä on odotettavissa panostuksia pohjoiseen. Infrastruktuuriin liittyy olennaisena osana valtatie 4 Oulu–Kemi välin kunnostus sekä kauan suunniteltu Koillisväylän datakaapeli.

Matkailun saralla Suomi haluaa parantaa tunnettavuuttaan matkailumaana ja kehittää matkailua niin, että paikallisyhteisöjen ja luontoympäristön asema huomioidaan.

Liiketoimintaa ja investointeja tehtäessä tulee huomioida arktisen alueen herkkyys ja erikoispiirteet. Tähän Suomella ja nimenomaan omalla maakunnallamme on tarjota kylmäosaamista. Arktisen alueen ympäristön monipuolinen kehittäminen parantaa erityisesti Pohjois-Suomen kilpailukykyä ja hyödyttää koko Suomea kansantaloudellisesti.

Erityisen iloinen olen siitä, että reilun viikon päästä kotikaupungissani Oulussa järjestetään Euroopan unionin ensimmäinen arktinen sidosryhmäfoorumi.

Paikalle on saapumassa muun muassa ulkoministeri Timo Soini, EU:n komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini sekä ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaava EU komissaari Karmenu Vella. Heidän lisäkseen paikalla on EU:n ja arktisten valtioiden ja alkuperäiskansojen edustajia ja järjestöjä.

Foorumin agendalla on arktisten alueiden kestävä ja innovatiivinen kehittäminen. Keskustelua syntyy varmasti myös siitä, miten EU voisi olla mukana arktisen alueiden investoinneissa. Tätä odotan suurella innolla ja mielenkiinnolla. Tiivis yhteistyö eri foorumeiden kanssa tukee tavoitteita saada aikaan konkreettisia tuloksia.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haukiputaalta.

 

18.10.2017Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin
12.10.2017Keskustan eduskuntaryhmä: Suomeen tarvitaan seutukaupunkiohjelma
06.10.2017Keskustan eduskuntaryhmä esittää ajankohtaiskeskustelua kestävästä kaupunkipolitiikasta ja tasapainoisesta aluekehityksestä
26.09.2017Keskustalaiset kiirehtivät vinjettimaksun käyttöön ottamista
18.09.2017Lapsijärjestöt: Jokaisella lapsella on oikeus harrastaa
05.09.2017Vesaisten Keskusliitto: Perhevapaauudistuksessa on muistettava lapsi
04.09.2017Vesaisten Keskusliitto: Vesaiset haastaa perheet somettomaan syyslomaan
30.08.2017Työryhmä: Liikenteen päästövähennyksiin laajalla keinovalikoimalla
24.08.2017Alueellinen kuljetustuki nousee tais­te­lu­koh­teeksi ? Vehkaperä vaatii tuen säilyttämistä
18.08.2017Oikeus harrastaa

Siirry arkistoon »