Postinjakelu turvataan ainakin viisipäiväisenä koko maassa

Share |
24.05.2017


TIEDOTE 24.5.2017, julkaistavissa heti


Keskustalaiset eduskunnan liikennevaliokunnan jäsenet tyytyväisiä postilain uudistukseen:

Postinjakelu turvataan ainakin viisipäiväisenä koko maassa

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi tänään postilain uudistusta koskevan mietinnön.

Eduskunnan keskustalaiset liikennevaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Mirja Vehkaperä, Mikko Alatalo, Ari Torniainen, Markku Pakkanen ja Eeva-Maria Maijala ovat tyytyväisiä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla valmisteltuun postilain uudistukseen.

-        Keskustan tavoitteen mukaisesti uudistuksella varmistetaan, että kaikkialla Suomessa on tarjolla vähintään viisipäiväinen postin jakelupalvelu. Uudistuksessa on otettu huomioon kansalaisten odotukset postipalveluilta, jotka kohdistuvat erityisesti ajoissa postiluukkuun kolahtavaan päivän sanomalehteen.

Lisäksi postin jakelupalvelujen turvaamisessa voidaan hyödyntää hiljattain hyväksyttyä lakia liikenteen palveluista, joka mahdollistaa uudenlaisia yrittäjäpohjaisia kuljetuspalveluja sekä yhdistelmäkuljetuksia.

Keskustalaiset muistuttavat, että postilain uudistus koskee vain ns. yleispalvelutuotteita eli postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja sekä niiden kulkunopeutta. Laki määrää niiden jakamiselle minimitason. 

-        Yleispalveluun kuuluvien postilähetysten osuus kaikista postilähetyksistä on vain alle 5 %. Uudistus ei vaikuta esim. viranomaiskirjeiden, yritysten lähettämien kirjeiden tai postipakettien kulkunopeuteen.


Keskustalaiset ymmärtävät postinjakelijoiden keskuudessa syntyneen huolen työpaikkojen puolesta. He korostavat, että ihmisten muuttuneeseen kulutuskäyttäytymisen on syytä reagoida myös lainsäädännössä.

-        Sähköposti, sosiaalinen media ja muut digitaaliset viestintävälineet ovat korvanneet perinteiset kirjeet ja postikortit. Siksi jaettavan postin määrä ja Posti Oy:n tulot ovat romahtaneet. Lisäksi EU on avannut postimarkkinat kilpailulle jo 10 vuotta sitten. Varsinkin postipakettien jakelua harjoittaa jo nyt useampi jakeluyritys.


Postilain uudistus antaa Posti Oy:lle joustavuutta vastata nopeasti muuttuneisiin postimarkkinoiden olosuhteisiin. Uudistus parantaa edellytyksiä toimia kilpailluilla postinjakelumarkkinoilla.

Keskustalaiset ovat hämmästyneitä siitä, että oppositio liitti mietintöön vastalauseen, jossa se esittää lakiesitystä hylättäväksi ilman omaa vaihtoehtoa ratkaista postinjakeluun liittyviä haasteita.

-        Postipalveluita ei voida turvata arvostelemalla kaikkea, kieltämällä tosiasiat tai vastustamalla tulevaisuutta. Erityisesti sosialidemokraattien käytös ihmetyttää. Vielä viime vaalikauden lopulla se kannatti postilain uudistusta ja yleispalveluvelvoitteen keventämistä. Nyt kun se toteutetaan, arvostelu varsinkin sieltä suunnalta on rajua.

Lisätietoja: eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapj., kansanedustaja Mirja Vehkaperä p. 050 512 1949

14.12.2017Eduskunta: Valtion vuoden 2018 talousarvion ainoa käsittely viikoilla 50 ja 51
05.12.2017Eduskunnan Suomi 100 -juhlapäätös tukee lasten hyvinvointia ja yhdenvertaista kehitystä
05.12.2017Keskustan eduskuntaryhmä: Eteenpäin, yhdessä
01.12.2017Keskustan kansanedustajat liikkeellä koko Suomessa 8.-10.12.
01.12.2017Kansanedustaja Vehkaperä: Joulu on hyvän jakamisen ja perheen yhdessäolon aikaa
29.11.2017Eduskunta: Asuntopolitiikan kehittämistarpeet -kuuleminen keskiviikkona klo 11 alkaen seurattavana suorana netissä
28.11.2017Eduskunta: Sisäilmaongelmat ja niiden parantaminen täysistuntokeskustelussa
24.11.2017Maa- ja kotitalousnaiset: Mervi Mäki-Nesteestä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen uusi puheenjohtaja
24.11.2017Keskustalaiset eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenet: Korkeakoulutuksen on oltava kaikkien saavutettavissa
23.11.2017Eduskunta: Ajankohtaiskeskustelu EU-asioista odotetun vilkas

Siirry arkistoon »