Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

02.06.2021

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki

2.6.2021

Kansainvälinen raati valitsi Oulun vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kulttuuripääkaupungin asemasta kisasivat Oulun lisäksi Tampere ja Savonlinna. Oulun voittoa juhlitaan kaupunkilaisten kanssa 8. elokuuta Varjo-Piknik kesäjuhlassa Oulun Kuusisaaressa.

”Olemme äärettömän onnellisia voitosta ja mahdollisuuksista, joita kulttuuripääkaupungin asema avaa Oululle ja koko pohjoiselle Suomelle. Kiitos kaikille mukana oleville, kulttuuri-ilmastonmuutos jatkuu”, iloitsee Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala myös iloitsee voitosta.

”Oulun kaupungin ja omasta puolestani haluan lämpimästi kiittää Oulu2026-tiimiä tästä merkittävästä saavutuksesta ja neljä vuotta kestäneestä valmistelutyöstä. Oulu on todella iloinen tästä voitosta. Kulttuuripääkaupungin valmistelu jatkuu välittömästi. Kiitän myös kanssakilpailijoita Tamperetta ja Savonlinnaa reilusta ja hienosta kilpailusta.”

Kulttuuripääkaupunkijuhlintaa Oulun torinrannassa
Torilla tavataan! Juhlatunnelman humu siirtyi pääkirjastolta aurinkoiseen torinrantaan. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri-ilmastonmuutos alkaa pohjoisesta

Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo pohjoisen ja koko Suomen kulttuurille kansainvälistä näkyvyyttä, joka voi muuttaa Suomen pysyvästi kulttuurikohteeksi. Oulu2026 toiminta-alue on laaja, koska Oulun mukaan on lähtenyt 32 yhteisen historian ja tulevaisuuden yhdistämää pohjoisen Suomen kuntaa ja kaupunkia.

”Kulttuuri-ilmastonmuutos tulee muuttamaan asioita paljon. Oulu ja pohjoinen Suomi ovat täällä asuville ja tänne matkaaville inspiroiva ja kiehtova paikka”, kertoo ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Forsblom uskoo, että kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 alueella on runsaasti luovien alojen työpaikkoja, kulttuurisesti kiinnostavia uusia käyntikohteita ja kaupunginosissa kukoistavaa kulttuuria. 

Pääteema kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa erilaisten, jopa yllättävien, asioiden yhdistämistä ja kohtaamista. Kulttuurin ja taiteen keinoin tuodaan ihmisiä yhteen ja parannetaan vuorovaikutusta. Teknologiaa, taidetta ja luontoa yhdistetään ennennäkemättömällä tavalla. Pääteemalla on kolme alateemaa: Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla. Jokaisen teeman käynnistää laajamittainen kansainvälinen avausohjelma.

”Pohjoisen kulttuurissa on paljon näytettävää Euroopalle. Tulemme näkemään maailmanluokan kulttuuria keskellä villiä luontoa. Lumi, jää, avannot, saunat, valo ja pimeys sekä neljä vuodenaikaa ovat kulttuuriohjelman näyttämöitä”, iloitsee ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Lisää ohjelmahakuja tulevina vuosina

Oulu2026-kulttuuriohjelmassa näkyy laajan pohjoispohjalaisen toimijaverkoston kädenjälki. Erilaisia projekteja tulee olemaan noin 500. Osa projekteista aloittaa toimintansa jo ensi vuonna ja jatkaa toimintaansa useamman vuoden. Tulevina vuosina on jälleen aika uusille ideoille ja projektihaulle.

”Kulttuuripääkaupunkiohjelmaan mahtuu mukaan isot kansainväliset tuotannot kuin myös pienet kyläjuhlat. Ohjelma rakennetaan yhdessä asukkaiden kanssa”, Forsblom lupailee.

Hankkeessa ovat Oulun lisäksi mukana Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Paltamo, Pielavesi, Pudasjärvi, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

01.07.2022EU alueiden komitea: Arktinen raporttini hyväksyttiin
22.04.2022Tiedote Raksilan suunnitteluvarauksesta
18.03.2022Hailuodon kiinteä yhteys etenee
03.03.2022Declaration of the European Union Regions and Cities on Solidarity with Ukraine
01.03.2022Oulusta apua Ukrainaan
20.01.2022Valmistelua kohti aluevaltuustoa
11.01.2022Keskustan aluevaaliohjelma: vahvistamme lähipalveluita
30.12.2021Ilkka Luoma: hyvinvointialueen muodostaminen
23.11.2021Mirja Vehkaperä - ehdolla hyvinvointialueen päättäjäksi
02.06.2021Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

Siirry arkistoon »