Oulussa harppaus kohti kansallispuistoa

02.03.2021

Sanginjoelle 2500 hehtaarin suojelualue – kaupunki lahjoitti lisää metsää valtiolle

1.3.2021

Tänään 1. maaliskuuta vahvistettiin Koneen Säätiön kauppakirja Sanginjoen monikäyttömetsästä. Samalla kaupunki myi Suomen valtiolle yhden euron hintaan myös Isokankaan ja Asmonkorven luonnonsuojelualueet. Näin Sanginjoen alueelle syntyy yhteensä 2500 hehtaarin suojelualue.

”Lahjoitus on merkittävä ja samalla vahva osoitus siitä, että kaupunki haluaa edistää tavoitetta kansallispuiston saamiseksi. Lahjoitus yhdistää alueet ja auttaa kansallispuiston syntymistä Ouluun”, totesi allekirjoitustilaisuudessa Oulun kaupunginhallituksen yllätyspäätöksestä puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen piti Sanginjoen monikäyttömetsää hienona esimerkkinä valtion, kuntien ja yksityisten metsäomistajien yhteistyöstä.

”Sanginjoki on hieno esimerkki siitä, mitä luonnon suojelemiseksi yhdessä voidaan tehdä. Valtio on aloittamassa kampanjaa, jossa valtio suojelee saman verran, mitä yksityisetkin antavat metsää suojeluun. Sanginjoki voisi olla hieno aloitus tälle kampanjalle”, Mikkonen sanoi Sanginjoen kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen piti Sanginjoen metsää hienona esimerkkinä muillekin. (Kuva: MunOulu)

Historiallisen suuri ja yhtenäinen alue

Sanginjoen 2500 hehtaarin alue on koko Suomen mittakaavassa historiallisen suuri, laaja ja yhtenäinen. Koneen Säätiö osti Oululta noin neljällä miljoonalla eurolla noin 1440 hehtaarin kokoisen alueen, jonka se lahjoittaa valtiolle. Oulun kaupunginhallituksen uunituore päätös Isokankaan ja Asmonkorven 1127 hehtaarin lahjoituksesta valtiolle tekee alueesta arvokkaan.

”Alueen metsä on talousmetsää huomattavasti vanhempaa perua. Oulu sai ulkometsän lahjana Ruotsin kuninkaalta Kaarle IX:ltä, kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605. Monien vaiheiden jälkeen on ilo olla tässä tilanteessa”, totesi hankeen puuhamies, tutkija Ari-Pekka Auvinen.

”Viime vuonna harvinaiset sinipyrstö ja lahokaviosammal on havaittu jälleen alueella”, hän iloitsee ja kiittää samalla suurta joukkoa kansaisaktiivisuudesta ja yksityisiä henkilöitä hankkeen viemisestä eteenpäin.

Luonto pohjana tieteelle ja kulttuurille

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 18. tammikuuta myydä Sanginjoen monikäyttömetsän noin 1440 hehtaarin alueen Koneen Säätiölle noin neljällä miljoonalla. Säätiö lahjoittaa alueen edelleen Suomen valtiolle, Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon. Kaupan solmimisen tavoitteena on perustaa alueelle kansallispuisto.

”Joku saattaa miettiä, miksi Koneen Säätiö on lähtenyt metsäkaupoille. Luontoarvot ovat pohjana tieteelle ja kulttuurille. Henkinen kasvu on mahdollista kelvollisissa olosuhteissa. Tiede, taide ja luontoarvot ovat toisiinsa kietoutuneita”, totesi Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla.

”Sanginjoen monikäyttömetsän myyminen Koneen Säätiölle on erittäin hyvä päätös niin luonnonsuojelun kuin kaupungin matkailu- ja virkistystavoitteidenkin kannalta. Olemme iloisia siitä, että Metsähallitus näkee Sanginjoen alueen kokonaisuutena merkittävänä kohteena ja on valmis käynnistämään kehittämistyön heti”, lisäsi kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Suojelulla taloudellinen merkitys

Metsähallitus lupaa käynnistää välittömästi Sanginjoen alueen Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Oulun kaupungin yhteisen kehittämisen.

”Sanginjoen monikäyttömetsän kauppa ja lahjoitus valtion luonnonluonnonsuojelualueeksi on tulevaisuuteen kurottava ratkaisu, jolla on sekä luonnon monimuotoisuuden että luonnon virkistyskäytön kannalta iso merkitys. Myös taloudellinen merkitys on suuri”, sanoi Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

”Oulun seudulle Sanginjoki on lähiluonnon helmi, portti monenlaiseen luonnosta nauttimiseen. Sanginjoen alue kokonaisuutena on Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Oulun kaupungin yhteinen kehittämisen kohde. Käynnistämme työn heti. Kehittämistyön yksi kulmakivi on asiakkaiden toiveet ja tarpeet”, sanoi luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Sanginjoen ulkometsä sijaitsee noin 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alue on mäntymetsää ja kangasta, ja Sanginjoella kasvaa erityisen paljon kuusia

23.11.2021Mirja Vehkaperä - ehdolla hyvinvointialueen päättäjäksi
02.06.2021Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026
28.05.2021Oulu opiskelukaupungiksi!
24.05.2021Valtuustoaloite Virpiniemen edistämiseksi
11.05.2021Lasten ja nuorten päätöksiä
26.04.2021 12:00Yliopiston keskuskampussuunnitelma Raksilaan
21.03.2021Oulun seudun yhteistyöllä eteenpäin
02.03.2021Euroviisuedustajat Oulusta
02.03.2021Oulussa harppaus kohti kansallispuistoa
18.02.2021Oulun kaupungin tulevaisuusseminaarin antia: Yksi Oulu - Yksi tulevaisuus - Monta reittiä

Siirry arkistoon »