Kainuun Sanomat: Hyvä metsäpolitiikka ratkaisee monta ongelmaa

10.05.2019

Metsät ovat Suomen tärkein uusiutuva luonnonvara. Niillä on aivan ratkaiseva merkitys, jos todella haluamme korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla ja korvata paljon ympäristöongelmia aiheuttavan muovin käytön. Suomelle biopohjaisten aineiden ja materiaalien kehittäminen onkin mainio mahdollisuus.

Metsien kestävä käyttö hallitaan Suomessa. Meillä on pitkään ollut korkeatasoinen metsätieteen osaaminen, metsähallinto, metsävarojen inventointi sekä myös metsien suojelun korkea taso. Kaikista metsistämme 13 prosenttia on kokonaan suojeltu.

Kaikesta tästä huolimatta riittää valitettavasti paljon tehtävää, että metsien arvo, monikäyttöisyys ja talousvaikutukset ymmärrettäisiin. Joidenkin suomalaisten toimijoiden vaikuttamispyrkimykset Euroopankin tasolla perustuvat huonoon kuvaan suomalaisesta metsäalasta. Tähän olemme toistuvasti törmänneet myös Euroopan parlamentin päättyvällä istuntokaudella.

Muutaman perusasian yhteinen ymmärtäminen helpottaisi Suomen ja suomalaisten edun ajamista Brysselissä.

Mitä paremmin hoidamme talousmetsiä, sitä enemmän voimme myös panostaa ympäristön kannalta tärkeisiin kohteisiin. Korkealaatuista rakennuspuuta syntyy hyvin hoidetuissa metsissä. Hyvää sahapuuta tarvitaan, jotta puun käyttöä voidaan lisätä rakennusteollisuudessa. Puurakentamisella tuetaan hiilen sitomista, mikä on ilmastopolitiikan kannalta hyvä.

Suomalainen metsien käyttö ei haaskaa puuta. Arvokkain osa käytetään jalostusarvoltaan ja elinkaareltaan pitkäaikaiseen käyttöön. 

Soveltuva osa käytetään selluksi, josta voidaan valmistaa paperien ja kartonkien lisäksi yhä moninaisempia tuotteita, jotka nyt tehdään pääosin öljyn jatkojalosteista. 

Latvuksia, oksia ja ohuempaa harvennuspuuta voidaan polttaa energiaksi tai valmistaa biodieseliä. 

Sekä harvennus- että uudistushakkuissa jätetään puuainesta myös metsään ravinteiden kierron takia. Myös luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan nykyään kaikissa metsän kierron vaiheissa. Nämä asiat eivät ole suinkaan näin hyvin muualla Euroopassa – puhumattakaan Aasian sademetsien hakkuista. 

Puutuotteiden valmistaminen Suomessa sen sijaan, että niitä tuotaisiin muualta, on ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää.

Suomalaisten tulisi pyrkiä yksituumaisesti siihen, että metsien monikäyttöisyys ja puuraaka-aineen monipuolinen arvo tunnustetaan kaikkialla Euroopassa.

Ei ole rehellistä, jos yhtä aikaa vastustetaan öljypohjaista taloutta, mutta kielletään vaihtoehtoiset raaka-aineet. 

Metsätaloutta ja hakkuita vastustavien mielestä jopa tuhansia työpaikkoja Pohjois-Suomeen tuova Kemin biojalostamohanke on huono asia.

Olen itse Euroopan parlamentissa oppinut, että edustaja on uskottava, jos hänellä on sama viesti Brysselissä ja kotimaassa. Tätä periaatetta aion metsäkysymyksissä noudattaa, jos tulen uudelleen valituksi parlamenttiin. Euroopan komissio päivittää parhaillaan EU:n metsästrategiaa. Suomi tarvitsee sitä koskevaan päätöksentekoon edustajia, jotka ymmärtävät alan merkityksen ja metsäasioiden hoitamisen korkean tason maassamme.

Mielipide on julkaistu Kainuun Sanomissa 6. toukokuuta 2019.

21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Siirry arkistoon »