Tiedote: Suomen otettava johtovastuu EU:n arktisesta politiikasta

07.05.2019

Suomi luovuttaa tänään Rovaniemellä Arktisen neuvoston puheenjohtajuutensa Islannille, mutta jo heinäkuussa alkaa Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajuuskausi.

- Suomella on nyt tilaisuus ottaa meille istuva tavoite EU-puheenjohtajuuskaudelle: EU:n arktisen politiikan vahvistaminen, sanoo europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä.

Arktisen alueen strategisen merkityksen kasvu on viimeistään Arktisen neuvoston Rovaniemen kokouksen jälkeen tullut varmasti selväksi kaikille. Kiinaa, Venäjää ja Yhdysvaltoja kiinnostavat alueen mittavat luonnonvarat, avautuvat kauppareitit sekä strategisen merkityksen kasvu. Suurvalloilla on suunnitelmissa investoida mittavasti kaupallisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen, infrastruktuuriin sekä sotilaalliseen läsnäoloon alueella.

Arktisten maiden yhteistyötä on viime vuosikymmenet tehty menestyksekkäästi Arktisessa neuvostossa. Se on tuonut suurvallat yhteen keskustelemaan arktisen alueen tiede-, ympäristö- ja kulttuurialan yhteistyöstä, maailman muista jännitteistä riippumatta.

Viimeisessä Suomen isännöimässä Arktisen neuvoston kokouksessa Rovaniemellä Yhdysvallat toi kuitenkin kovan turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden neuvoston kokoukseen.

Maailmanlaajuinen kiinnostus arktista aluetta kohtaan tarkoittaa, että rakentavan yhteistyön ja rauhan säilyttäminen arktisella alueella on yhä tärkeämpää.

EU:n vahvuus on pehmeä voima kansainvälisessä politiikassa ja diplomatiassa. Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän kiinnostuksen ja investointien kasvaessa EU:lla on oltava vahva oma kanta arktisesta politiikasta sekä merkittävä rooli alueen tulevaisuuden määrittämisessä.

EU:n uuden komission on linjattava pikaisesti EU:n tulevan arktisen politiikan tavoitteet. Tässä tehtävässä Suomen EU-puheenjohtajuudella on myös oma keskeinen roolinsa. Suomen on otettava EU:n arktisen politiikan johtovastuu, pidettävä se oman puheenjohtajakautensa yhtenä keskeisenä tavoitteena ja saatava tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa yhdeksi uuden komission painopisteeksi.

- Jos Suomi ei edistä voimakkaasti arktisen alueen politiikkaa EU:ssa, ei kukaan muukaan sitä tee. Suomella on nyt vastuu, velvollisuus ja mahdollisuus toimia koko EU:n yhteisen intressin mukaisesti nostamalla arktinen politiikka siihen painoarvoon, joka sille kuuluu, Vehkaperä painottaa.

Lisätiedot:

Mirja Vehkaperä
Euroopan parlamentin pohjoisin jäsen
Puh. +358 50 512 1949

21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Siirry arkistoon »