Mirja Vehkaperän vappupuhe 2019

30.04.2019

Näin Vapun aikana iloitsen erityisesti suomalaisten työllisyyden kasvusta ja kansanvälisen kaupan piristymisestä. Viimeisten vuosien aikana yli 120 000:ssä kodissa on saatu iloita uudesta työpaikasta. Yritysten kasvun hidasteeksi on ilmaantunut työvoimapula. Kainuussa kaivokset, pelialan yritykset ja junanvaunuja rakentava Transtek palkkaisivat heti lisää työntekijöitä, jos vain jostakin löytyisi.

Hymyn kasvoille vetäisi myös uudet pohjoiseen kaavaillut metsäteollisuuden investoinnit. Niin Paltamon kuin Kemi-Tornion sellutehtaat lupaavat tuhansille ihmisille töitä ja aluetalouden huikeaa kasvua. Ennen investointeja käydään varmasti tarkasti läpi tehtaiden kannattavuus, puun saanti ja työvoiman liikkuvuus. Me suomalaiset osaamme hoitaa metsää, hyödyntää ja jalostaa puusta raaka-aineita sekä tuotteita että rakentaa puusta kestäviä tuotteita. Ja vielä maailman parhaiten. Euroopassa pyritään kaikin tavoin etsimään korvaavia materiaaleja muovin tilalle. Meillä on ratkaisu - puusta on moneksi.

Lähetän vakavan viestin hallitustunnustelija Antti Rinteelle ja Vihreän liiton edustajille: Jos Suomi halutaan pitää kunnossa, keskittykää edistämään talouden ja työllisyyden kasvua koko maassa. Nyt ei jarrumiehiä ja naisia tarvita isojen teollisuusinvestointien edessä.

Sen verran hinnakkaat vaalilupaukset eduskuntavaalien voittajat lupasivat, että on siinä meillä veronmaksajilla maksettavaa.

Suomalainen puhdas elintarvike on hittituote maailmalla. Yhteiset Euroopan sisämarkkinat takaavat jo huikeat markkinanäkymät. Vientiin näyttää menevän puhtaiden elintarvikkeiden lisäksi kemian-, metsän-, metalliteollisuuden tuotteet.

Huomasithan Euroopan unionin viimeisimmät vapaakauppasopimukset Singaporen ja Japanin kanssa? Kun Yhdysvallat iskevät vientitulleja Eurooppalaiselle tuotannolle, haetaan kansainvälistä kasvua nyt Aasiasta. Meidän puukoulut, koneet, laitteet ja elektroniikkatuotteet pääsevät idän kasvaville markkinoille pian tullivapaasti.

Euroopan parlamentissa haluan edistää kaikin tavoin työllisyyttä ja yrittäjyyden kasvua. Viimeisen viiden vuoden aikana Euroopan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin on syntynyt 85 prosenttia kaikista uusista työpaikoista. Onneksi meillä on lainsäädännön lisäksi mahdollisuus hyödyntää useita rahoitusohjelmia yrityksien tueksi. Puolustan kynsin ja hampain Euroopan unionin aluekehittämisvaroja, joilla tasataan pysyvien olosuhdehaittojen kilpailuetua. Meillä ne täällä pohjoisessa ovat pitkät etäisyydet, harva asutus ja neljä eri vuodenaikaa. Hallitusneuvotteluissa on nyt kirjattava, että riittävä alueellinen kuljetustuki sekä harvan-asutuksen Suomi-lisä kuuluvat Itä- ja Pohjois-Suomen käyttöön.

Olen Mirja Vehkaperä. Euroopan parlamentin pohjoisin meppi. Vajaan neljän viikon päästä käymme äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa. Kun kirjoitat äänestyslappuun numeron 39 saat takuuvarmasti mepin, joka tunteet politiikan teon läpi kotaisin, omaa laajat yhteistyöverkostot, pistää kädet saveen arktisten ja arkistenkin asioiden puolesta. Ja ottaa varmasti paikan parlamentissa vastaan.

Mirja Vehkaperän puhe Keskustan Vihreä vappu -tilaisuuksissa Oulussa 30.4., Raahessa 30.4. ja Torniossa 1.5.

18.05.2020Oulun talouden tervehdyttämispaketti
20.03.2020Oulun kaupungin tiedotuskanava on www.ouka.fi/korona
21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa

Siirry arkistoon »