Maaseudun Tulevaisuus: Oulun Energia aikoo hiilinegatiiviseksi lisäämällä puun ja vähentämällä turpeen käyttöä

10.04.2019

Energiayhtiön mielestä ensiharvennusrästien hoitaminen on avain hiilineutraaliin energiantuotantoon.

Oulun Energia pyrkii 91-prosenttisesti hiilineutraaliksi energiayhtiöksi vuoteen 2030 mennessä ja hiilinegatiiviseksi 2050 mennessä.

Yhtiön energiantuotannosta vastaava liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala kertoi, että se onnistuu lisäämällä puun ja vähentämällä turpeen osuutta energiantuotannossa. Yhtiö aikoo myös lisätä tuulivoiman tuotantoa sekä ydinvoiman osuutta.

Vanhala puhui tiistaina europarlamentaarikko Mirja Vehkaperän (kesk.) emännöimässä Metsästä energiaksi -seminaarissa Oulussa.

"Energiatehokkuus paranee, jolloin tullaan toimeen entistä pienemmällä lämpömäärällä", Vanhala lisäsi.

Tärkeimpänä seikkana tavoitteen toteutumiseksi hän näkee ensiharvennusrästien hoitamisen. Siihen hän toivoo paitsi metsänomistajien aktiivisuutta myös valtion tukea.

"Rekallinen turvetta tuo valtiolle päästökauppatuloja noin tuhat euroa. Sen voisi käyttää kemeratukiin, jolloin se edistäisi metsähakkeen käyttöä", Vanhala esitti.

Metsien hiilensidontaa on Vanhalan mielestä tärkeää edistää muun muassa lannoituksen avulla. Vuodesta 2013 Rakeistus Oy on tehnyt Toppilan voimalaitostuhkasta lannoitetta, joka kiertää takaisin metsään ja lisää puuston kasvua.

Oulun Energialle on tärkeää hyödyntää lähienergiaa.

"Järkevä etäisyys on piipun pituus kertaa tuhat eli meidän kohdalla noin 130 kilometriä", Vanhala havainnollisti.

Hänen mielestään niin sanottu kaskadiohjaus eli puun käyttö mahdollisimman korkean jalostusarvon tuotteisiin on hakoteillä EU:ssa, sillä ensiharvennusrästien hoitamisella pyritään nimenomaan saamaan metsät kasvukuntoon, jolloin puusto kehittyisi arvokkaaksi tukkipuuksi.

Euroopan pohjoisin meppi, Oulun Haukiputaalta kotoisin oleva Vehkaperä toi tapahtumaan terveiset Brysselistä. Hänen mukaansa monissa Euroopan maissa tietämys metsätaloudesta on varsin vajavaista.

"Minulta on kysytty, kuinka monta metsää Suomessa on", hän kertoi.

Vehkaperän mielestä on tärkeää, että metsäpolitiikka pysyy kansallisena eikä sitä ohjata EU-tasolta, vaikka jo nyt energia-, ilmasto- ja maatalouspolitiikka sivuavat myös metsäpolitiikkaa.

Heinäkuussa alkava Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on Vehkaperän mukaan hyvä hetki esitellä pohjoista metsätaloutta EU-virkamiehille ja muille vieraille.

"Turvallisuusseikkojen vuoksi viralliset kokoukset ovat Helsingissä, mutta epävirallisia tapahtumia järjestetään muuallakin", hän vakuutti.

Juttu on julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa keskiviikkona 10. huhtikuuta 2019.

18.05.2020Oulun talouden tervehdyttämispaketti
20.03.2020Oulun kaupungin tiedotuskanava on www.ouka.fi/korona
21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa

Siirry arkistoon »