Ilkka: Suomen maatalous on hyvää ilmastopolitiikkaa

03.04.2019

On tärkeää, että Suomessa ja maailmalla puhutaan kansainvälisen ilmastopaneelin arvioista. On tärkeää, että vahingollisia päästöjä aiheuttavia lähteitä kartoitetaan ja päästöjä vähennetään. Kaikkein tärkeintä on säilyttää suhteellisuuden taju eri toimenpiteiden toteutuskelpoisuuden ja vaikuttavuuden arvioinnissa.

Viime viikkoina ja päivinä ovat eri tahot – politiikassa erityisesti SDP ja vihreät – nostaneet maataloustuotannon ilmastotoimien tikunnokkaan. On jopa esitetty korkeampaa verotusta suomalaisten puhtaille peruselintarvikkeille, liha- ja maitotuotteille. Tämä on väärä lääke maailmanlaajuiseen ongelmaan.

Nurmirehuun eli hiiltä sitoviin kasvipeitteisiin peltoihin perustuva suomalainen maito- ja naudanlihatalous on ilmaston kannalta kestävämpää kuin vaikkapa soijan käyttöön perustuva tehotuotanto tai sademetsiä tuhoava ja eroosioon johtava peltoalan kasvattaminen Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

Suomalaista ruokaa suomalaiseen ruokapöytään puoltaa sekin perustotuus, että pitkät kuljetusmatkat aiheuttavat tarpeettomia ilmastopäästöjä. Emme voi varmistaa tuontituotteiden ilmastotaakan suuruutta, niiden eettisen kestävyyden kuten eläinten hyvinvoinnin varmistamisesta puhumattakaan.

Suomalainen maatalous on nyt aivan liian monen haasteen koettelemaa ilman mitään uusia verorasituksiakin.

EU-komission ehdotus maatalouspolitiikaksi tulevalla rahoituskaudella sisältää ilmastopoliittisesti vaikuttavia tavoitteita.

Olemme nyt saamassa tuottajien ja päättäjien kaipaaman, kansallisesti joustavamman maatalouspolitiikan, jossa voimme korkeatasoisen suomalaisen maatalouden tutkimuksen avulla valita parhaat keinot alkaen viljelymenetelmistä, kasvilajeista ja kullekin tuotantoalueelle sopivista toimenpiteistä.

Kansallisen toimeenpanon suunnittelussa ei saa ohittaa alan omaa ammattitaitoa ja käytännön tietoa. Näin kuitenkin helposti tapahtuu, kun vanhentuneet mielikuvat ja kaunat yritetään lisäverojen muodossa ”viherpestä”.

Suomen ja Euroopan monet eliölajit ovat sopeutuneet maatalouskulttuuriin tuhansien vuosien aikana ja osittain tulleet meille sen myötä.

Maatalouden alasajo merkitsisi monien meille tuttujen lajien taantumaa ja siten luontomme monimuotoisuuden köyhtymistä. Laiduntavien eläinten ja karjanlannan puuttuminen lannoitteena olisi katastrofaalinen takaisku maaperän luonnonmukaiselle ja ilmastoystävälliselle ravinteiden kierrättämiselle.

Teksti on julkaistu Ilkassa 3. huhtikuuta 2019.

18.05.2020Oulun talouden tervehdyttämispaketti
20.03.2020Oulun kaupungin tiedotuskanava on www.ouka.fi/korona
21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa

Siirry arkistoon »