Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi

Share |
13.03.2019

Unkarin hallituksen Euroopan unionia vastustava kampanjointi otti räikeän askeleen pidemmälle helmikuussa. Kaikkiin unkarilaisiin koteihin lähetettiin presidentti Viktor Orbánin nimissä allekirjoitettu kirje ja sen ohessa esite, jossa selitetään väärennettyjä totuuksia EU:n maahanmuuttopolitiikasta.

”Sinulla on oikeus tietää, mitä Brysselissä puuhataan”, Orbán kirjoittaa kirjeessään. Brysselin esitetään vaativan kaikenlaista jäsenmailta kunnioittamatta niiden omaa tahtoa, kuten pakottavansa Unkarin ottamaan maahanmuuttajia erityisillä ”maahanmuuttoviisumeilla” ja pyrkivänsä heikentämään jäsenmaiden omaa rajakontrollia. Hyökkäykset sisältävät suoranaisia valheita maahanmuuttopolitiikasta.

Aiemmin helmikuussa Unkarin hallitus toteutti mainoskampanjan, jossa hyökättiin kovilla EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria vastaan. EU:n vastaiset hyökkäykset käytiin veronmaksajien rahoilla.

Orbánin tempaisut ovat suututtaneet monet Euroopan parlamentin Euroopan kansanpuolueen ryhmässä (EPP), johon Orbanin Fidesz-puolue yhä edelleen kuuluu. Fideszin eroa vaatii oikeutetusti yhä kasvava joukko. Komission puheenjohtaja Juncker vastasi Orbánin hyökkäyksiin, ettei Fidesz edusta kristillisiä eikä demokraattisia arvoja, eikä sillä ei ole paikkaa EPP:ssä.

Helmikuun hyökkäyksien jälkeen EPP-ryhmän saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber, joka on tähän asti empinyt Fideszin puolueen erottamista, varoitti Fidesziä toimistaan.

Unkarin oikeusvaltion tila on heikentynyt viime vuosina muutenkin huolestuttavasti.

Viime syksynä Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen, jossa kannatettiin kurinpitotoimien aloittamista Unkaria vastaan. Europarlamentaarikot nostivat esiin huolen, että maassa poljetaan median vapautta, yliopistojen autonomiaa, kansalaisjärjestöjen vapautta, kansalaisoikeuksia sekä rajoitettu oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Tähän Orbán vastasi netissä levinneellä videolla, jossa hyökättiin mietinnön esittelijää Judith Sargentinia ja Euroopan parlamenttia vastaan.

Euroopan unionia, sen tekoja ja sen politiikkaa saa ja pitää tarkastella rakentavan kriittisesti. Räikeitä valheita ja systemaattista kampanjointia henkilökohtaisine hyökkäyksineen ei voi hyväksyä, ei ainakaan puolueelta, joka väittää olevansa kristillisten, demokraattisten arvojen ajaja. Meidän on tehtävä lujasti töitä disinformaation levittämistä vastaan Unkarissa ja muualla Euroopassa.

Teksti on julkaistu Ilkassa 13. maaliskuuta 2019.

13.03.2019Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi
08.03.2019Verkkoavain: Suomen meppidelegaatio on kummajainen
07.03.2019Rantapohja: Osal­li­suu­des­ta ja vai­kut­ta­mi­ses­ta
05.03.2019Suomenmaa: Lapsi­myön­teiset vaalit
04.03.2019Kaleva: Kaivoslainsäädäntöä on syytä uudistaa - vastuukysymysten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oikeudenmukaisuus
01.03.2019Suomenmaa: EU ja Venäjä, mitä uutta?
25.02.2019Kainuun Sanomat: Meidän on vietävä metsäosaamistamme vahvemmin maailmalle
21.02.2019Lapin Kansa: Arktisuus on koko EU:n asia
18.02.2019Iltalehti: Jättiulkoistuksia säästöjen perässä - Oulun yksityiset hoivakodit viranomaisten puuttumislistan kärjessä: Peiliin katsomisen paikka
17.02.2019Äks: Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä Äänekoskella: Raideliikenteeseen palataan varmasti vielä uudestaan

Siirry arkistoon »