Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi

13.03.2019

Unkarin hallituksen Euroopan unionia vastustava kampanjointi otti räikeän askeleen pidemmälle helmikuussa. Kaikkiin unkarilaisiin koteihin lähetettiin presidentti Viktor Orbánin nimissä allekirjoitettu kirje ja sen ohessa esite, jossa selitetään väärennettyjä totuuksia EU:n maahanmuuttopolitiikasta.

”Sinulla on oikeus tietää, mitä Brysselissä puuhataan”, Orbán kirjoittaa kirjeessään. Brysselin esitetään vaativan kaikenlaista jäsenmailta kunnioittamatta niiden omaa tahtoa, kuten pakottavansa Unkarin ottamaan maahanmuuttajia erityisillä ”maahanmuuttoviisumeilla” ja pyrkivänsä heikentämään jäsenmaiden omaa rajakontrollia. Hyökkäykset sisältävät suoranaisia valheita maahanmuuttopolitiikasta.

Aiemmin helmikuussa Unkarin hallitus toteutti mainoskampanjan, jossa hyökättiin kovilla EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria vastaan. EU:n vastaiset hyökkäykset käytiin veronmaksajien rahoilla.

Orbánin tempaisut ovat suututtaneet monet Euroopan parlamentin Euroopan kansanpuolueen ryhmässä (EPP), johon Orbanin Fidesz-puolue yhä edelleen kuuluu. Fideszin eroa vaatii oikeutetusti yhä kasvava joukko. Komission puheenjohtaja Juncker vastasi Orbánin hyökkäyksiin, ettei Fidesz edusta kristillisiä eikä demokraattisia arvoja, eikä sillä ei ole paikkaa EPP:ssä.

Helmikuun hyökkäyksien jälkeen EPP-ryhmän saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber, joka on tähän asti empinyt Fideszin puolueen erottamista, varoitti Fidesziä toimistaan.

Unkarin oikeusvaltion tila on heikentynyt viime vuosina muutenkin huolestuttavasti.

Viime syksynä Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen, jossa kannatettiin kurinpitotoimien aloittamista Unkaria vastaan. Europarlamentaarikot nostivat esiin huolen, että maassa poljetaan median vapautta, yliopistojen autonomiaa, kansalaisjärjestöjen vapautta, kansalaisoikeuksia sekä rajoitettu oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Tähän Orbán vastasi netissä levinneellä videolla, jossa hyökättiin mietinnön esittelijää Judith Sargentinia ja Euroopan parlamenttia vastaan.

Euroopan unionia, sen tekoja ja sen politiikkaa saa ja pitää tarkastella rakentavan kriittisesti. Räikeitä valheita ja systemaattista kampanjointia henkilökohtaisine hyökkäyksineen ei voi hyväksyä, ei ainakaan puolueelta, joka väittää olevansa kristillisten, demokraattisten arvojen ajaja. Meidän on tehtävä lujasti töitä disinformaation levittämistä vastaan Unkarissa ja muualla Euroopassa.

Teksti on julkaistu Ilkassa 13. maaliskuuta 2019.

21.02.2020Mirja Vehkaperä ehdolla Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
12.02.2020Euroopan alueiden komitean valintoja
25.05.2019Mirjan blogi: Osaamisen kehittämistä ja elinikäistä oppimista täytyy tukea
24.05.2019Mirjan blogi: Toivon työlleni jatkoa
24.05.2019Suomenmaa: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle
23.05.2019MustRead: "EU:n turvapaikkapolitiikasta keskustellaan nyt laittomien tulijoiden ehdoilla", sanoo sitovia kiintiöitä kannattava suomalaismeppi
22.05.2019Komissaariehdokkaita tarjolla
22.05.2019Turun Sanomat: Suomalaista ruokaa myös tulevaisuudessa
21.05.2019Mirjan blogi Kalevassa: Suomen varmistettava liikennehankkeille EU-rahoitus
21.05.2019Tiedote: Pohjoinen Ulottuvuus ja Venäjä esiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Siirry arkistoon »