Äks: Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä Äänekoskella: Raideliikenteeseen palataan varmasti vielä uudestaan

Share |
17.02.2019

Äänekoskella viikonloppuna vieraillut Euroopan parlamentin tuorein ja pohjoisin meppi Mirja Vehkaperä valoi uskoa henkilöliikenteen palauttamisesta raiteille välille Jyväskylä-Äänekoski.

Ennen kesäkuussa alkanutta europarlamentaarikon pestiä Mirja Vehkaperä ennätti toimi 11 vuotta keskustan kansanedustajana. Liikenne ja infra-aisoihin eduskunnassa perehtynyt Vehkaperä kertoo näiden olevan myös iso asia Euroopan parlamentissakin.

– Pyrin vaikuttamaan Suomen isojen pääväylien, niin rata- kuin tiepuolella saataisiin verkkojen Eurooppa rahastosta rahoitusta ensi kauden isoihin hankkeisiin, jotka tarokoittaa Nelostietä, päärataa ja isojen satamien kunnostamista ja kehittämistä.

Vehkaperä sanoo, että henkilöliikenne raiteille välille Jyväskylä-Äänekoski olisi syytä palauttaa.

Hänen mukaansa radan sähköistämisestä saatua hyötyä ei nyt hyödynnetä tarpeeksi.

– Tarve olisi valtava tälle ja tämän kehittämiselle. Raideliikenne toisi todella paljon hyvää niin tavaroiden kuin ihmisten liikkuvuuden kannalta. Isossa kuvassa seuraavaan rahoituskehykseen niin Suomen kuin Euroopan päässä halutaan vähähiiliseen, ilmastoystävällisen liikkumismuodon panostamiseen. Ratkaisu on silloin raideliikenne, ja siihen tullaan satsaamaan käyttämällä tähän enemmän kansallisia ja EU-varoja. Pidän tarpeellisena, että Äänekosken ratahanketta pidetään isossa huudossa ja tapetilla. Olen varma, että tähän palataan vielä uudestaan, Vehkaperä lupaa.

Meppi on seurannut tarkasti julkisuudessa käytyä keskustelua vanhustenhuollostamme.

– Olemme aivan perimmäisten kysymysten äärellä nyt. Puhumme lähellä olevista asioista: lapsista, vanhuksista ja vammaisista, ja minkä arvoista hoivaa ja hoitoa me annamme niille ihmisille jotka itse eivät ole asioista päättämässä. En tykkää siitä, ilmapiiristä, että poliitikot ja puolueet lähtevät syyttelemään toinen toisiaan, kun pitäisi nähdä metsä puilta. Ei ole yhtä lääkettä tai ratkaisua. Resurssit ja raha on yksi, mutta niin on myös lainsäädäntö ja valvonta sekä ihmisen sydän toiselle.

EU:ssa arvokysymykset näkyvät, vaikka sosiaali- ja terveyspuoli sekä koulutus ovat kansallisessa päätöksenteoissa.

– Ja niin pitää ollakin. Mietimme pystymmekö Euroopassa tarjoamaan samanlaista järjestelmää kaikille esimerkiksi vanhempain vapaissa, lopputulos on, että ei pystytä. Meillä on niin erilaiset yhteiskunnat ja järjestelmät. Sosiaalinen pilari on olemassa, jossa ihmisarvoon ja ihmisoikeuksiin katsotaan tarkasti, millaisia palveluita ihmiset oikeasti saa. 

Juttu on julkaistu Äänekosken kaupunkisanomissa sunnuntaina 17.2.

13.03.2019Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi
08.03.2019Verkkoavain: Suomen meppidelegaatio on kummajainen
07.03.2019Rantapohja: Osal­li­suu­des­ta ja vai­kut­ta­mi­ses­ta
05.03.2019Suomenmaa: Lapsi­myön­teiset vaalit
04.03.2019Kaleva: Kaivoslainsäädäntöä on syytä uudistaa - vastuukysymysten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oikeudenmukaisuus
01.03.2019Suomenmaa: EU ja Venäjä, mitä uutta?
25.02.2019Kainuun Sanomat: Meidän on vietävä metsäosaamistamme vahvemmin maailmalle
21.02.2019Lapin Kansa: Arktisuus on koko EU:n asia
18.02.2019Iltalehti: Jättiulkoistuksia säästöjen perässä - Oulun yksityiset hoivakodit viranomaisten puuttumislistan kärjessä: Peiliin katsomisen paikka
17.02.2019Äks: Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä Äänekoskella: Raideliikenteeseen palataan varmasti vielä uudestaan

Siirry arkistoon »