Mirjan Forum24-kolumni: Huomio maahanmuuton juurisyihin

Share |
08.02.2019

Oulun tapaukset ovat nostaneet taas kerran vahvasti keskusteluun maahanmuuton ja siihen liittyvät kysymykset. Esiin tulleita tekoja ei voi mitenkään hyväksyä, ja ymmärrän monen kansalaisen huolen arjen turvallisuudesta. Me poliitikot yhdessä viranomaisten kanssa olemmekin vastuussa turvallisuuden luomisesta ja edistämisestä. Rikoksiin tulee puuttua, ja ne tulee tutkia ja syyllisiä rankaista. Luotan, että suomalainen oikeusjärjestelmä toimii kaikissa tilanteissa oikeudenmukaisella ja läpinäkyvällä tavalla, ja toivon, että seksuaalirikosten uhrit, lapset ja perheet, löytävät voimia selviytyä ja toipua.

Ihmisiä on aina liikkunut paikasta toiseen.  Rajojen sulkeminen, oli kyse sitten Suomen tai EU:n rajoista, ei lopeta painetta ihmisten liikkumiselle - vapaaehtoisesti tai pakon edessä. Samat syyt, kuten konfliktit, pelko oman perheen turvallisuudesta, köyhyys ja mahdollisuuksien vähyys sekä toisaalta myös kansainvälinen avioliitto ja kauppa saivat ennen ja saavat yhä monet lähtemään kotikonnuiltaan. Euroopassa on valloilla mielikuva, että kaikki tulevat tänne. Kuitenkin suurin osa niin maahanmuuttajista kuin pakolaisista suuntaa jonnekin muualle, kuten Jordaniaan, Turkkiin, Pakistaniin, Ugandaan tai Libanoniin. Noin 85 prosenttia maailman pakolaisista arvioidaan olevan EU:n ulkopuolisissa maissa.

Pitkällä aikavälillä ainoa keino vähentää ihmisten painetta jättää oma kotinsa on panostaa entistä enemmän olosuhteiden kohentamiseen lähtömaissa. Ainoa järkevä kehityssuunta on panostaa konfliktinehkäisyyn, köyhyyden vähentämiseen sekä taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristölliseen kehitykseen. Emme voi myöskään unohtaa, miten omat toimemme vaikuttavat kehittyvien maiden oloihin. Toimiiko maailmankauppa reilulla tavalla? Ostammeko joka vuosi uuden älypuhelimen, jonka raaka-aineiden kauppa siivittää kapinallisryhmiä Afrikan keskiosissa? Miten vaikutamme ilmastonmuutokseen, josta kärsitään konkreettisimmin usein köyhissä maissa?

Samaan aikaan Euroopassa pohditaan, miten maahanmuuttoa EU:n ulkopuolisista maista käsitellään rajojemme sisällä.

EU on viime aikoina panostanut esimerkiksi ulkorajavalvontaan, laillisten maahanmuuton reittien kehittämiseen ja laittoman maahanmuuton kitkemiseen. On myös hyvä huomioida, että EU:n toimien myötä EU-jäsenmaissa, mukaan lukien Suomessa, parin vuoden takainen turvapaikkahakemusten piikki on laskenut ja turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt olennaisesti. Vuoden 2016 1,3 miljoonaa turvapaikkahakemusta EU:ssa laski seuraavaan vuoteen mennessä 44 prosenttia. Tämä oli osittain tulosta EU:n yhteisistä, päättäväisistä toimista.

14.02.2019Tiedote: Keskustan mepit: Eläinten kuljetusolosuhteet saatava kuntoon koko Euroopassa
08.02.2019Mirjan Forum24-kolumni: Huomio maahanmuuton juurisyihin
04.02.2019Tiedote: EU:n koheesiopolitiikalla ja rahoituksella on vahva merkitys Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisessä
01.02.2019Mirjan puheenvuoro Suomen Kuvalehdessä: Romanian korruptioon on voitava puuttua
18.01.2019Mirjan blogi Uudessa Suomessa: Kiinan asema maailmalla vahvistuu, ihmisoikeustilanne heikkenee
18.01.2019Mirjan blogi Suomenmaassa: 20-vuotias euro, odotamme sinulta aikuisen tekoja
16.01.2019Suomenmaan Meppistudio: Bri­tan­ni­an mo­ni­mut­kai­nen bre­xit-pro­ses­si
15.01.2019Mirjan blogi Kalevassa: EU:n aluekehitysvaroilla tuetaan pohjoisia yhteistyöhankkeita
04.01.2019Maaseudun Tulevaisuus: Vähennä ja vältä, kierrätä ja korvaa muovi
31.12.2018Mirjan mielipidekirjoitus Kalevassa: Pohjoinen on pidettävä kiinni liikenteen pääverkoissa

Siirry arkistoon »