Mirjan puheenvuoro Suomen Kuvalehdessä: Romanian korruptioon on voitava puuttua

Share |
01.02.2019

Kaksi vuotta sitten helmikuussa 2017 Romanian pääkaupungin Bukarestin kaduilla levisivät mielenosoitukset, joiden veroisia ei oltu nähty sitten kommunistisen diktatuurin kukistumisen.

Kansalaiset vastustivat lakiehdotuksia, jotka käytännössä olisivat laillistaneet korruption. Esitys vedettiin takaisin, mutta tuli uudestaan parlamenttiin saman vuoden joulukuussa. Muun muassa rikoslakiin esitetyt muutokset olisivat tehneet virka-aseman väärinkäytöksestä rangaistavaa vasta silloin, kun siitä saatu hyöty ylittää 200 000 euroa.

Sen jälkeen tarina on polveillut: ehdotuksia on vedetty takaisin, ja huolestuttavia lakipaketteja on laadittu ja myös hyväksytty.

Nyt olemme tilanteessa, jossa huoli EU-puheenjohtajamaa Romanian oikeuslaitoksen riippumattomuuden murentumisesta ja maan valmiuksista torjua korruptiota on aiheellinen.

Monet lakimuutoksista heikentävät vakavasti Romanian rikosoikeusjärjestelmän tehokkuutta korruptio-, väkivalta- ja muiden rikosten sekä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Korruptio ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta ovat EU:n yhteisiä haasteita. Korruption luonne ja laajuus vaihtelevat eri jäsenmaissa, mutta se vahingoittaa koko EU:ta ja sen taloutta. Korruptio heikentää talouden kehitystä, murentaa demokratiaa ja sabotoi oikeusvaltioperiaatetta. Se ei ole vain yksittäisen jäsenmaan sisäinen ongelma.

Euroopan unioni ja myös Suomi on esittänyt useaan otteeseen huolensa Romanian tilanteesta.

EU toimii sen keskinäistä luottamusta koskevan olettamuksen perusteella, että kaikki jäsenvaltiot noudattavat demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksia.

Romanian ongelmat nousivat esille viime viikolla Euroopan parlamentissa, kun maan ulkoministeri Teodor Meleşcanu vieraili ulkoasiainvaliokunnan kuultavana puheenjohtajuuskauden painotuksista. Meleşcanun mukaan Romanian ongelmat ovat muistutus siitä, mitä EU-jäsenyys merkitsee. Haluan uskoa Meleşcanun tarkoittavan, että yhteisten arvojen puolesta on taisteltava.

Viime marraskuussa Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman Romanian oikeusvaltio-, demokratia- ja korruptiokehityksestä. Sen puolesta äänesti myös joukko romanialaisia europarlamentaarikkoja.

Romanian pääministeri Viorica Dancilan raportoitiin romanialaismedian mukaan kommentoineen paikalliselle televisiolle parlamentin päätöslauselmaa poliittiseksi ja syvästi virheelliseksi. Huolestuttavinta on kuitenkin tapa, miten Dancilan kerrottiin tuominneen ne romanialaismepit, jotka äänestivät päätöslauselman puolesta: ”Hyvä romanialainen ei koskaan äänestä omaa maataan vastaan.” Kommentti flirttailee vaarallisesti sen kanssa, että Romanian korruptiosta ja oikeusvaltion tilasta julkisesti huolta nostava kansalainen on jollakin tapaa epälojaali maataan kohtaan.

Vahvassa demokratiassa kansalaisen on voitava nostaa huolensa maansa tilasta. Se ei ole petturuutta tai epäkuuliaisuutta, vaan kanssakansalaistensa oikeuksien ja reilujen pelisääntöjen puolustamista. Se jos jokin on hyvää kansalaisuutta. Jos sitä ei voi tehdä, se vain vahvistaa epäilyä siitä, että jotain on menossa väärään suuntaan.

Toivon, että Romanian päättäjät ottavat romanialaisten ja muiden EU-maiden huolet vakavasti. Meidän muiden tehtävä on tukea Romaniaa oikeusvaltion kehityksessä.

Juttu on julkaistu 1.2.2019  Suomen Kuvalehdessä.

10.04.2019Maaseudun Tulevaisuus: Oulun Energia aikoo hiilinegatiiviseksi lisäämällä puun ja vähentämällä turpeen käyttöä
09.04.2019Mirjan blogi Uudessa Suomessa: Varo, vaalit tulevat
03.04.2019Ilkka: Suomen maatalous on hyvää ilmastopolitiikkaa
02.04.2019Kaleva: Val­tuus­toa­loi­te ehdottaa Oulun kouluille met­sä­nis­tu­tus­ta il­mas­ton­muu­tok­sen torjumiseksi - jokaista oppilasta kohti yksi puuntaimi vuodessa
13.03.2019Ilkka: Unkarin hallituksen anti-EU-kampanjat käyvät järjettömiksi
08.03.2019Verkkoavain: Suomen meppidelegaatio on kummajainen
07.03.2019Rantapohja: Osal­li­suu­des­ta ja vai­kut­ta­mi­ses­ta
05.03.2019Suomenmaa: Lapsi­myön­teiset vaalit
04.03.2019Kaleva: Kaivoslainsäädäntöä on syytä uudistaa - vastuukysymysten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oikeudenmukaisuus
01.03.2019Suomenmaa: EU ja Venäjä, mitä uutta?

Siirry arkistoon »